Никако до јасне рачунице о расту пензија

Никако до јасне рачунице о расту пензија

„Свима за најмање девет одсто“, последња је порука председника Александра Вучића за око 1,7 милиона српских пензионера, као и да ће им примања после тога бити „већа него икада раније“.

Није баш јасно да ли ће ово повећање од девет одсто бити у односу на пензије из 2014. године, пре доношења закона о смањењу пензија или у односу на садашње стање. Такође, тешко је закључити да ли ће коначно бити укинут тај закон који многи сматрају и неуставним, а на чему инсистирају и Фискални савет и ММФ. Укидање закона би значило веће издатке за пензије за 25 милијарди динара следеће године, али Вучић је више пута изјављивао да неће дозволити да се повећају само велике пензије, пошто закон о смањењу није качио пензије мање од 25.000 динара. У мају је, рецимо, изјавио да ће пензионери са примањима испод 30.000 динара добити повишицу од пет одсто.

С друге стране, повећање пензија од девет одсто у просеку искочило би из оног на шта се држава обавезала у најновијем споразуму са ММФ-ом – да неће повећавати учешће укупних расхода за пензије у БДП-у, односно да то неће бити више од 11 одсто. Од 2014. године када је удео пензија у БДП-у износио 13 одсто, овај однос је смањен на 11,2 одсто на крају 2017. године. Ако се узме у обзир привредни раст у 2018, удео пензија у БДП-у је већ пао испод 11 одсто.

Професор на Економском факултету у Београду Милојко Арсић истиче да уколико се изјава председника односи на раст пензија у односу на садашње стање, раст би био већи од номиналног раста БДП-а који би могао износити шест до седам одсто ове године.

– Део би могао бити неутралисан све мањим бројем пензионера. Последњих година имамо тренд смањења пензионера, јер је наша бејби бум генерација, за разлику од оне на западу, већ отишла у пензију па се ту остварује један до два одсто уштеда – објашњава Арсић.

Према његовим речима, најбољи начин за повећање пензија био би укидање закона о привременом умањењу пензија што би коштало буџет следеће године додатних 25 милијарди динара.

„Ако желе да и онима са најмањим пензијама такође повећају примања, онда би боље било то урадити кроз једнократне исплате социјалне помоћи, него кроз повећање пензија. Уколико би се и њима повећале пензије онда би и даље остао нарушен однос између уплаћених доприноса и исплаћене пензије“, напомиње Арсић додајући да би са становишта законитости то било боље решење.

На законитост подсећа и економиста Милан Ковачевић с обзиром да је против државе поднет низ парничних поступака за надокнаду пензија због закона о смањењу.

„Мени ова изјава личи на ону његову ранију идеју да се укине закон, а да се онима са малим пензијама да додатно неко повећање и то прогресивно, више онима са најмањим пензијама, и то би било укупно повећање од око девет одсто. Не треба ни искључити могућност једнократне исплате помоћи као што је то већ рађено последњих година“, напомиње Ковачевић. Он истиче да повећање пензија, као и плата у јавном сектору, ће пре допринети још већем расту увоза и можда инфлацији, него привредном расту.

Он се осврнуо и на нови саветодавни аранжман са ММФ-ом речима да ни једну ни другу страну ни н шта не обавезује.

„Мислим да ће аранжман више служити за пропаганду, него за неки привредни раст, што уосталом и није у домену ММФ-а, већ Светске банке и других институција“, каже он.

Иначе, Вучић је заједно са обећањем о новембарском расту пензија најавио и да пензионери „могу да очекују повећања и следеће године ако будемо радили овако добро“.

Пише: М. Обрадовић, Данас.рс

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Када ће пензије стићи минималну потрошачку корпу

Када ће пензије стићи минималну потрошачку корпу

У посебно тешком положају је око 600. 000 пензионера чија су примања мања од 20.00 …

Државу тужило 10.000 пензионера због пљачке пензија

Државу тужило 10.000 пензионера због пљачке пензија

Тачно 1. октобра истиче рок за покретање поступака за накнаду штету због смањених пензија у …

2 Коментара

  1. VOĐO, PENZIONERI IMAJU SVOJ MOZAK, A NE TVOJ!

    Koliko je autor ove reči “penzioneri će dobiti povećanje od devet odsto i imaće veće penzije nego ikad” normalan? Prosek penzija sada je 24.945 rsd, a 2014. godine prosek penzija bio je 25.000 rsd, nakon toga uveo je otimanje penzije za 10-20%, penzije porasle 7,53%, troškovi života narasli više od 20%. Meni lično on je oteo 15% penzija ili ukupno 5000 evra, a penzija još nije dostigla onu pre otimanja, apsolutno, realno je mnogo niža. Ovde je vođa pustio buvu, a vaške se prve i mnogo više češaju. On kao da nije normalan čovek, pa priča kako će penzioneri sa 10% povećanja penzije imati veću penziju no ikad. Da li on misli da je on vrhunski matematičar ili lažov, da mlati praznu slamu penzionerima, kako bi im pomutio pamćenje. Ne, tako ne može penzosima da pomuti mozak, već im muti vodu i vazduh da ne osete njegovu dobrobit i mutljavinu. Sram ga bilo, računa da je neki akademski građanin, a u suštini je đubre i više od toga. O ukidanju otimanja penzija i povraćaj otetog ni reči, neki veliki frajer.I ove godine u Srbiji cvetaju korupcija i ambrozija. Pojedinci (pre svih penzioneri, žrtve nezasitog i drčnog ΛV) su na njih alergični, vlast obećava da će da ih iskoreni, a većina ne veruje ni jednima ni drugima. Razlika je što korupcija cveta cele godine, a ambrozija samo u avgustu mesecu.

  2. Ovaj rezim, vec koliko godina,zivi na lazi,prevarama,manipulacijama,strahovladi,vecinu informativnih stampanih i elektronskih glasila je stavio pod kontrolu,kao Gebels u nacistickoj Nemackoj, a sama stranka je postala najveci poslodavac za svoje clanove a za one najagilnije spremne su diplome nekakvih fakultete i visoko pozicionirana mestima u javnim sektoru. Pa pre nekoliko dana je citac vodomera iz Obrenovca postao pomocnik ministra poljoprivreda?! AV je zlo koje nas polako satire i unistava,opozicije nema…U Rumuniji su dosli gastarbajteri da se bore protiv korumpirane vlasti,a ovde ni toga neme!Kontrola natroda i strahovlada su pod sapom primitivaca,ulicnih bitangi,mafijasa…:najbolji primer je onaj objekat na Kopaoniku i dva ministarstva koja se prave ludim! Ista prica je i sa penzijama:sa par stotina dinara ili hiljada kupice se oni najsiromasniji a najbrojnije glasacko telo, deo javnog sektora, vojska,policija i prica se nastavlja,u Srbiji njsta novo!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *