Из Орловине израњају византијске тајне

0
(0)

ЛОКАЛИТЕТ Орловине, надомак Малог Зворника, годинама је остајао изван пажње археолога. Најновије откриће цркве из 6. века изненадило је стручњаке и побудило њихову знатижељу да тај простор подробније истраже.

Иницијатива за истраживање потекла је од Дејана Павића, професора историје из Малог Зворника који је успео да заинтересује општинске власти да дају новац за прва истраживања у која се укључио београдски Филозофски факултет. Будући да се са друге стране Дрине налази велика тврђава Зворник, из позног средњег века, стручњаци су очекивали да ће и на овом локалитету пронаћи објекте из тог периода. На њихово изненађење, открили су велики рановизантијски комплекс, чија градња одговара владавини цара Јустинијана (527-565).

– Реч је о изузетно великом утврђеном комплексу, који се пружа са врха брега и захвата све падине које иду према Дрини – каже, за „Новости“, руководилац истраживања др Дејан Радичевић, доцент на Одељењу за археологију Филозофског факултета. – Наша претпоставка је била да ћемо наћи утврђење које је из истог времена као и зворничка тврђава. Међутим, нашли смо трагове из знатно старијих епоха. Појединачни налази показују да је врх брега био настањен још у праисторији. Археолошки материјал показује да је читав комплекс саграђен у 6. веку.

У доба цара Јустинијана, који је рођен на нашим просторима, много се градило на Балкану. Осим Јустинијане Приме, који је несумњиво највећи комплекс подигнут у то доба, обновљене су многе старе тврђаве, а грађене су и нове.

– У склопу те градитељске активности подигнута је и тврђава на Дрини. Досадашња истраживања потврдила су да је реч о комплексу који се може сврстати у ред већих тврђава тог времена на територији Србије – објашњава Радичевић. – Саграђена је на раскрсници важних путева, а, како је та област богата рудама, једна од функција тврђаве била је контрола рудника.
ПРВИ ВЕКОВИ НАЈМАЊЕ ПОЗНАТИ АРХЕОЛОЗИ су током истраживања открили да је утврђење наставило да живи и у раном средњем веку. – Пронашли смо грнчарију која не може бити млађа од 9. или 10. века – каже Радичевић. – То значи да потиче из времена српске средњовековне државе, која се развија на тим просторима. Период преднемањићке Србије је код нас археолошки готово потпуно непознат. Практично, најслабије познајемо прве векове српског трајања на овим просторима. Одговоре на нека питања могу пружити будућа истраживања овог локалитета.

По речима нашег саговорника, објекти који постоје унутар тврђаве добро су очувани. Засада је најзначајнија црква, која, по својим димензијама, спада у ред већих сакралних објеката тог времена познатих на територији Србије.

– Црква у Малом Зворнику дуга је двадесетак метара, што је сврстава у ред већих. Дефинисали смо њену основу, знамо где је био улаз, олтарски простор, како је стајала. Ипак, без озбиљних систематских истраживања не можемо имати прецизне податке о изгледу, начину зидања, евентуалним фазама и поузданом датовању.

Још се поуздано не зна да ли комплекс има и објекте резиденцијалног типа. Радичевић истиче да на врху утврђења постоје објекти већих димензија.

– Утврдили смо да се у склопу комплекса налази и огроман резервоар за воду, пречника 15 метара, што говори о великом броју становника и стратешком значају тог места.

Међу покретним археолошким налазима, откривена је грнчарија, кухињска и трпезна, гвоздене и коштане алатке, као и други предмети за свакодневну употребу.

– Пронашли смо лепе стаклене посуде, које потврђују висок стандард становништва. Посебно нам је било интересантно што су сви прозори били застакљени у то време. Очекујемо да ће налази бити богатији кад почну ископавања, а очекујемо да ћемо у цркви, судећи по њеним димензијама, пронаћи вредан црквени намештај и мобилијар – каже Радичевић.

Нове тајне локалитета Орловине изрониће тек следећег лета, када ће бити настављена истраживања. Ако за то буде средстава…

 

Новости

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Да ли су ово последње злочиначке активности Џорџа Сороша и његових плаћеника са Балкана Укидају хришћанство, уводе шеријат, трују наркотицима …

2.8 (16) Црна Гора је изненада у кратком року приступила Мини Шенген групи и усвојила …

Срби су joш у 6. веку крштавани у Тамнави

5 (3) ПРАТЕЋИ траг тамнавског народног предања о средњовековном Шаренграду Љутице Богдана и манастиру Град …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend