fbpx

Из Србије годишње „испари“ преко 5 милијарди долара!

0
(0)

Из Србије се кроз нелегалне финансијске токове годишње одлије у иностраство преко пет милијарди долара, односно половина годишњег буџета, што нашу земљу ставља на високо 16. место у свету по илегалном изношењу новца. Реч је о парама које нису зарађене само класичним криминалом, већ и кроз корупцију и утају пореза, подаци су америчке организације „Глобал Финанциал Интегритy“ (ГФИ), која прати нелегалне токове новца свих земаља света, пишу београдски медији.

Наиме, ова организација је у свом извештају од децембра 2012. године објавила табелу на којој су рангиране државе по илегалном изношењу новца, у периоду од 2001. до 2010. године. На првом месту, од укупно 143 земље налази се Кина са просечно изнетих 274,17 милијарди долара годишње, док је Србија заузела „завидно“ 16. место са просеком од 5,144 милијарде долара годишње, односно преко 51 милијарде долара за посматрани период. Међутим, како ГФИ у својим извештајима прати само токове новца преко банковних рачуна, а не врши процену колико је пара из неке земље изнето у готовини, следи да је укупна сума изнетих средстава далеко виша од објављене, пише Ало.

Подаци ове организације из Вашингтона показују да је Србија у врху листе, јер се преко пет одсто БДП одлије у иностранство кроз нелегалне финансијске токове. Поред Србије, око три одсто БДП имају још и Малезија, Филипини и Уједињени Арапски Емирати. Нелагални финаниски токови Кине су око два одсто БДП, као и у Мексику и Саудијској Арабији.

Драгован Милићевић, члан Удружења финансијских аналитичара Србије, упозорава да је пет милијарди долара колико се годишње нелегално изнесе из Србије у ствари половина годишњег буџета, односно готово стопроцентно годишње задуживање у иностранству.

 

Ало

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Нарко дилер Предраг Колувија у редовном и сталном контакту са државним врхом, људима из врха МУП-а, војске…

4.3 (25) Оптужница против Предрага Kолувије, коју је KРИK јуче добио од Тужилаштва за организовани …

Скандал с народним парама: „Око соколово“ на половним возилима ГИМ-а!?

4.7 (12) Одборник Народне странке у Скупштини Београда, адвокат Милош Павловић, изјавио је данас да …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *