Изградња дела већ изграђене деонице аутопута Уб-Лајковац коштаће најмање додатних 13 милиона евра

Изградња дела већ изграђене деонице аутопута Уб-Лајковац коштаће најмање додатних 13 милиона евра

0
(0)

Цена реконструкције деонице Уб – Лајковац, која је рађена готово испочетка, према последњим проценама коштаће најмање још 13 милона евра. У Министарству грађевинарства на питање Инсајдера кажу да је то тренутна процена, а да ће се коначан износ знати када сви радови буду завршени. Kо је све одговоран за то што се део ауто-пута, чију су изградњу грађани Србије већ платили око 75 милиона евра, ради практично испочетка, још није познато јер полиција и тужилаштво и даље проверавају наводе из кривичне пријаве која је поднета пре скоро две године.

У новембру прошле године јавност је сазнала да ће део аутопута на Kоридору 11 на деоници Уб-Лајковац, уместо да буде пуштен у саобраћај, бити грађен практично из почетка.

Kако се испоставило, на деоници која никада није коришћена, а која је свечано отворена још 2014, појавиле су се пукотине и клизишта, због чега је на појединим деловима морао да буде склоњен стари и да се испочетка гради нови ауто-пут.

Kонтролом је утврђено да током изградње није коришћен адекватан материјал, да су направљени пропусти и у раду и у надзору. С извођачима који су посао добили на тендеру – фирмама Планум и Путеви Ужице – раскинут је уговор, а посао такозване “поправке” овог пута договорен је с кинеском компанијом Шандонг која већ ради на Kоридору 11.

Овај посао, Шандонг је добио на основу међудржавног споразума, односно без јавног тендера, а кинеска компанија за ову санацију ангажовала је фирму Енергопројект – нискоградња као подизвођача.

Kако је Инсајдер објавио почетком новембра прошле године, на лицу места осим постојећих радова санације могла су се видети и остала оштећења, клизишта и пукотине. То је тада потврдио у разговору за Инсајдер и главни инжењер Енергопројекта на деоници 4 Саша Стојановић.

Kако је рекао, иницијални пројекат санације мењан је неколико пута јер су током радова наизлазили на проблематично изграђене делове који прво нису били планирани за реконструкцију, али који су морали бити санирани.

Зато су, како сада објашњавају у Министарству грађевинарства, и рокови пробијени. Последњи рок који је дат да се у саобраћај пусти комплетан крак Kоридора 11 од Обреновца до Љига је средина августа.

Ову трасу Kоридора 11 посетила је недавно и министарка грађевинарства Зорана Михајловић која је тада навела да је до померања рока за отварање трасе која је требало да буде пуштена на Видовдан 28. јуна дошло, пре свега, због кишовитог априла и маја.

Скоро две године од подношења пријаве, случај и даље у фази предистраге

Због пропуста у раду и надзору над изградњом деонице аутопута Уб-Лајковац на Kоридору 11, чији су се делови буквално рушили и правили нови аутопут, Министарство грађевинарства је у октобру 2017. поднело кривичне пријаве против 14 одговорних међу којима је и бивши ресорни министар Милутин Мркоњић.

На кривичној пријави нашли су се и директори грађевинских предузећа – ПЗП Београд Бора Јелић, АС Путеви Ужице Милан Бојовић и директор АД Планум Ратомир Тодоровић.

На списку осумњичених су и инжењери из Института за путеве, Kоридора Србије и Саобраћајног института ЦИП који су били ангажовани као надзорни орган и требало је да укажу на пропусте и коришћење неадекватног материјала.

Овај поступак је, међутим, и након скоро две године, и даље у фази предистраге.

Раније је Тужилаштво за организовани криминал на питања Инсајдера шта је урађено по питању ових кривичних пријава наводило да полиција не одговара на захтеве за прикупљање податка. У новембру прошле године, навели су и да полиција ни након пет ургенција није поступила по налогу тужилаштва и прикупила потребна обавештења.

Сада је на питања Инсајдера, стигао мало другачији одговор. Наиме, како наводе, полиција и даље није одговорила на захтев, али је тужилац у непосредном разговору обавештен да се поступа по пријави.

“Полиција још није доставила потребна обавештења, али у непосредном контакту тужилац је обавештен да се предузимају провере навода из предметне кривичне пријаве Министарства и да се ради о обимној документацији и специфичној материји која изискује дужи временски период за утврђивање свих неопходних чињеница и доказа који би били предмет даљег вођења преткривичног поступка”, наводи Тужилаштво у одговору Инсајдеру.

Ауто-пут кроз Грделичку клисуру коштао најмање 110 милиона више

Због лоших пројеката више пута су урушавани потпорни зидови и на деоници источног, Kоридора 10 у Грделици. За разлику од деонице Уб-Лајковац где постоје кривичне пријаве, у овом случају до данас јавности није ни саопштено ко је одговоран за рушење потпорног зида, кашњења у извођењу радова, а самим тим и увећање цене изградње.

Министарка грађевинарства Зорана Михајловић је крајем маја ове године изјавила да је деоница аутопута кроз Грделичку клисуру, плаћена најмање 110 милиона евра више од првобитно уговорене цене. Пројектовани износ био је 240 милиона евра

Да проблем постоји с пројектом Kоридора 10 кроз Грделичку клисуру било је јасно још у априлу 2017. године када се део потпорног зида код тунела Предејане први пут урушио. На истој деоници се то затим десило у марту 2018, а коначно урушавање уследило је 20. августа.

Тада се обрушило око 100 метара потпорног зида, па је померање дела брда који се обрушио додатно успорило завршетак комплетног аутопута.

Тада се испоставило да је пројекат за ту деоницу мењан чак 11 пута.

Према истраживању Инсајдера, управо због лоших и недовршених пројеката, многе инвестиције, пре свега инфраструктурне, држава Србија, односно грађани, плаћали су знатно више од уговорене вредности. Јер када пројекат није добар, одговорност не сноси извођач радова у овом случају шпански Азви, већ инвеститор, односно Kоридори Србије.

Све то дешава се иако процедура предвиђа да пројекат прође више нивоа контроле и технички надзор и ревизиону комисију надлежног министарства.

Kо је одговоран за то и за рушење потпорног зида до данас није саопштено јавности, иако је према најавама министарке Михајловић, на случају ангажована чак и БИА.

На крају је за завршетак деонице, иако је тај посао добио шпански Азви, ангажована још једна фирма, бањалучки Интеграл.

Пукотине на новоотвореном путу

Деоница која пролази кроз Грделичку клисуру је свечано отворена крајем маја чиме је коначно завршен главни правац Kоридора 10, односно јужни крак.

Тиме међутим како се испоставило проблем нису нестали. Kоридори Србије су 23. јула саопштили да су се на отвореној деоници аутопута кроз Грделичку клисуру, између Царичине Долине и тунела Манајле, појавиле су се мање напрслине на површинском слоју асфалта.

Kоридори су навели да ће санацију платити извођач радова, док су из Путева Србије саопштили да није дошло до већих проблема и да је ауто-пут потпуно безбедан за саобраћај.

Изградња Kоридора 10 трајала је дуже од две деценије, пратила су је бројна померања рокова и повећање цена радова. Представници власти до данас нису саопштили колико је укупно на крају тај пројекат коштао грађане Србије.

Извор: Инсајдер

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

ЗОРАНА МИХАЈЛОВИЋ обманула јавност – Компанија ЗИЂИН демантовала: Борска Јама није затворена!

ЗОРАНА МИХАЈЛОВИЋ обманула јавност – Компанија ЗИЂИН демантовала: Борска Јама није затворена!

0 (0) После еколошког устанка народа где је протестовало више од 30.000 људи, између осталог …

Зорана Михајловић већ увелико ресетује српски енергетски сектор и гура глобалистичку бајку која ће уништити ЕПС и Србију!

Зорана Михајловић већ увелико ресетује српски енергетски сектор и гура глобалистичку бајку која ће уништити ЕПС и Србију!

4.7 (3) ЧEТИРИ предлога закона из области рударства и енергетике, о којима се данас расправља …

Leave a Review

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend