fbpx
Насловна / Безбедност / Jack of all trades, master of none: И даље координатор тајних служби
Jack of all trades, master of none: И даље координатор тајних служби 1

Jack of all trades, master of none: И даље координатор тајних служби

Београд — И поред вишемесечних најава да ће Александра Вучића на месту координатора служби безбедности заменити нова личност, тај посао и даље обавља премијер Србије.

Судећи према одсуству одговора из надлежних институција, чини се да ће и у наредном периоду Вучић наставити да паралелно обавља две улоге у Савету за националну безбедност, пошто је од 2014. године, када је постао премијер, по сили закона постао и члан тог тела, пише „Данас“.

Из Кабинета председника Србије, који је према Закону о основама уређења служби безбедности надлежан за постављање секретара Савета за националну безбедност, „Данас“ није добио одговор на питање када ће бити именована Вучићева замена. Ни из премијеровог кабинета „Данас“ није могао да сазна да ли ће у скорије време неко други преузети координацију рада Савета за националну безбедности.

Премијер Вучић је од како је постао премијер 2014. године најавиљивао да ће да поднесе оставку на функцију секретара Савета за националну безбедност на коју га је две године раније, док је био министар одбране, именовао председник Николић. Од последње такве најаве премијера је прошло месец дана. Ипак, до данас се то још увек није десило.

Професор Правног факултета Универзитета Унион Богољуб Милосављевић сматра да је то што се именовање новог координатора служби безбедности пролонгира показатељ да садашња ситуација одговара политичарима.

„Није добро што се одуговлачи са именовањем новог секретара Савета за националну безбедност, јер би тиме била успостављена боља координација рада служби безбедности“, сматра Милосављевић. Он додаје да постоји доста стручних људи који би на квалитетан начин обављали тај посао.

Андреја Савић, бивши шеф БИА, мисли да би посао координатора служби безбедности требало поверити врхунском професионалцу са искуством.

„Одлуку о томе када ће бити постављен нови секретар донеће политичари. Сектор безбедности је у потпуности подређен политици“, наводи Савић. Према његовим речима, више пута најављивана промена се највероватније није десила, јер то питање, уз много озбиљних проблема у држави, још увек није дошло на дневни ред.

 

Данас

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

И, шта кажете: и Вучић и Шешељ за излазак на изборе расписане по Уставу и закону лажне државе Kосово? 11

И, шта кажете: и Вучић и Шешељ за излазак на изборе расписане по Уставу и закону лажне државе Kосово?

И, шта кажете: и Вучић и Шешељ за излазак на изборе расписане по Уставу и …

Рамуш Харадинај: Видим да је Вучић спреман да се врати за преговарачки сто и без укидања такси 12

Рамуш Харадинај: Видим да је Вучић спреман да се врати за преговарачки сто и без укидања такси

Премијер Косова у оставци Рамуш Харадинај изјавио је да види да је Србија спремна да …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *