fbpx

ЈАЛОВО: Вучићева обећања су празне приче, мере владе недовољне за стабилизацију јавног дуга и то на нивоу 88% БДП-а тек 2018.

0
(0)

Фискални савет тврди да су владине мере за сузбијање јавног дуга недовољне и да га неће моћи да стабилизује пре 2018. и то – на нивоу од 88 одсто БДП

ПРЕДСЕДНИК Фискалног Павле Петровић изjавио jе данас да jе за заустављање раста jавног дуга до 2017. године неопходно да влада донесе оштриjе мере штедње у 2016, или ће у супротном морати да настави са актуелним мерама и у 2018. години.

Фискални савет jе навео да, на основу планиране путање буџетских дефицита од 2015. до 2017. и стопе привредног раста на коjе влада рачуна, jавни дуг ниjе могуће стабилизовати пре 2018. и то на нивоу већем од 88 одсто БДП.

Да би таj циљ био реализован у 2017. дефицит би, додао jе Петровић, морао да се спусти са планираних 3,8 одсто на три одсто БДП-а, што значи да недостаjе готово jедан одсто БДП-а додатних уштеда.

Привредни раст коjи влада планира у наредне три године, Фискални савет, према његовим речима, оцењуjе делом оптимистичним и сматра да ће таj раст бити нешто мањи.

Прогнозирани пад привредне активности од 0,5 одсто у 2015. реално jе процењен, мишљења су чланови Фискалног савета, али су прогнозе раста у 2016. од 1,5 одсто и у 2017. од два одсто – тешко достижне и оптимистичне.

Фискални савет наводи да ће само по основу привредног раста, коjи ће бити мањи од планираног, jавни дуг у 2017. износити близу 85 одсто БДП-а.

Петровић jе подвукао да ће мере фискалне политике у 2015, ако се буду доследно спроводиле, донети траjно смањење државних расхода за 600 до 650 милиона евра.

Напоменуо jе да се од нових мера у Нацрту буџета за 2015. планира смањење броjа запослених у jавном сектору за око пет одсто, што ће државне расходе смањити за више од 100 милиона евра.

Павле Петровић

Петровић jе изjавио да би, према грубоj рачуници, у jавном сектору требало отпустити око 10.000 радника у 2015. години, ако Влада жели да постигне планирани циљ смањења издатака за плате од око пет одсто.

Oн jе навео да у jавном сектору ради више од пола милиона људи, а пад зарада за око пет одсто отприлике значи да ће око 27.000 запослених остати без посла.

„Oвом мером оствариће се траjне уштеде од око 100 милиона евра, а пун ефекат ове мере можемо да очекуjемо тек у 2016. Години“, рекао jе Петровић, додаjући да смањење броjа запослених наредне године неће износити укупно пет одсто.

Фискални савет jе изразио резерву према процени Владе Србиjе да ће раст бруто домаћег производа (БДП) у 2015. износити 1,5 одсто и проценио да ће jавна потрошња у наредноj години реално опасти 3,5 одсто, а jавни дуг ће наставити да расте до 2018. године.

Oбjашњаваjући зашто jе Фискални савет резервисан по питању раста БДП-а, Петровић jе подсетио да се креатори економске политике у 2015. ослањаjу на очекивани раст приватног сектора и повећање зарада у том сектору, што jе према његовоj оцени, могуће тек у 2016. години.

Што се тиче jавне потрошње, Петровић jе проценио да она не само да ће пасти 3,5 одсто у 2015. години, већ вероватно неће расти ни у 2016. години.
Петровић jе рекао да ће jавни дуг наставити да расте до 2018. године и ту се Фискални савет разликуjе по проценама од Mинистарства финансиjа, коjи очекуjе стабилизациjу jавног дуга већ у 2016. години.

Према његовим речима, дефицит буџета мораће да се смањи са 3,8 на 3,0 одсто БДП-а, да би се jавни дуг стабилизовао у 2018. години.

Петровић jе рекао да ниска инфлациjа испод пет одсто у 2014. години, за резултат jе имала ниже приходе буџета и већи дефицит и указао да и у 2015. постоjи опасност ниже инфлациjе, услед рецесиjе у окружењу и ниске цене нафте на светском тржишту.

 

Факти

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Мораторијум: Ако прихватите застој у отплати кредита имате три опције после тога

5 (1) Народна банка Србије донела је одлуку о новом одлагању отплате кредита за два …

Доба „златно“, а ћуп празан

5 (5) Телевизијски дневник препун лоших вести, несрећних људи и посрнулих предузећа који очајнички упиру …

5 Коментара

  1. hhahahhahahha……alal vam je usteda, pa sta cete sada kada vam ovo sto nama penzionerima uzimate nije dosta…na kraju gospodo, ipak cete morati na sebi stedeti jer ste i najvece stetocine u ovom drustvu…..

  2. to nijeusteda to je otimacina od naspenzionera

  3. Kako vece sankcije tako se iz vlade vise i na duze vreme ostaje po stranim zemljama i vode prijatelji sve zbog naplate o drZavnih dnevnica placaj sirotinjo bezdusnici ti deru kozu bez milosti !!!!!

  4. Biće skoro propast sveta nek propadne nije šteta

  5. jalovi su prethodnici , od 90e do sad . ikod njih ima šljama, ali nešto iguraju. možete samo da pizdite ali za vas su „poštenjačine“. muka mi je od vas za koga sam glasao 20 god. umrite

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *