Насловна / Србија / Економија / Већ сада нема довољно новца за исплaту свих пензија!
Већ сада нема довољно новца за исплaту свих пензија! 1

Већ сада нема довољно новца за исплaту свих пензија!

У ПИО фонду није било довољно новца за исплату свих пензија на чије решење неки грађани чекају и пола године.

Зато је ребалансом ребаланса овогодишњег буџета по хитном поступку упућеним у парламент повећан износ за исплату пензија за милијарду динара, или око 8,2 милиона евра. Захтев да се до краја године реше сви предмети који су заостали, око 6.000, због готово двомесечног штрајка у ПИО фонду, открио је да није издвојено довољно новца.

– Представници ПИО фонда нису добро планирали средства која су им потребна због већег прилива захтева за пензионисање у последња два месеца ове године – тврди извор „Блица“ из ПИО фонда.

Два пута више захтева

Просечни прилив нових захтева за пензионисање месечно је 43.947. Због пооштрених услова за одлазак у пензију од Нове године, последња два месеца је овај број скоро удвостручен.
У филијалама Фонда се сада, додаје извор „Блица“, заиста ради даноноћно. Али не треба заборавити да сваки сат прековременог рада носи и додатну зараду. Не малу, чак 26 одсто додатка на основну плату. По том основу, рачуна се, велики број запослених у ПИО фонду примиће и дуплу плату.

Према тврдњама из самог ПИО фонда, трошкови прековременог рада износе скоро пола милиона евра. И поред ранијих најава да до краја године неће остати ниједан нерешен предмет, из београдске филијале пре неколико дана су најавили да им је план да „на крају године има нерешених захтева колико је месечни прилив“. Ипак, рачуна се да ће бити решени сви предмети за које је прошао законски рок од два месеца. Неки предмети, сазнајемо, чекају и пола године.

 

Г. Булатовић, Новости

 

 

Како бисте оценили овај текст?

+Кликните на звезду за оцену!

Актуелно

УСПВЛС: Судови пресуђују враћање отетих пензија 11

УСПВЛС: Судови пресуђују враћање отетих пензија

“У овом тренутку постоји неколико пресуда основних судова у Србији којима су захтеви оштећених пензионера …

Сена Тодоровић: Отворено писмо Вучићу, поводом захвалнице за отимање пензије 12

Сена Тодоровић: Отворено писмо Вучићу, поводом захвалнице за отимање пензије

Сена Тодоровић, као и многи други грађани у пензији, ових дана је добила писмо са …

11 Коментара

 1. Зоран Красић

  Пензионери ћуте и Вучић је решио да укине пензије, то је будућност у коју се верује. Остаје популарност да се маже на хлеб.

 2. Alexantar Velitskovits

  Ej,ne sirite dezinformacije,jel nas veliki sin nasih naroda reko da je rebalans rebalansa zato sto ima viska para i on ne zna sta ce sa njima…….nemojte mi samo reci da je u sred skupstine premijer LAGAO…pa to ne lici na njega dajte ljudu uozbiljite se.pa evo vec nam je bolje,uzivamo…samo jos malo….pa gotovo

 3. Вучићев режим до краја маја 2015. смањује плате и пензије за још 10%

  у Економија 22. децембар 2014. 2 Коментара
  inShare

  Београд – Према договору Владе Србије и ММФ-а који се држи у тајности, Вучићев режим је преузео обавезу да најкасније до краја маја 2015. године додатно смањи плате и пензије за још 8% до 10%. Овај план Вучићев режим крије као змија ноге али нам је потврда о том договору стигла директно од једног учесника у преговорима са ММФ-ом. То значи да ће се поред већ постојећег смањења плата и пензија од 10% које важи од децембра 2014. године ићи на још једно и то најкасније до краја маја 2015.

  Разлог за ово додатно смањивање плата и пензија је страх ММФ-а да Србија неће моћи да сервисира постојеће дугове јер спада у високо задужене земље где је однос јавног дуга прешао преко 70% БДП-а. Вучићев режим у 2015. години планира да се додатно задужи са седам милијарди евра а од тог новца преко пет милијарди евра отићи ће у 2015. години на отплату доспелих главница и камата.

  Пошто је привредна и индустријска активност у Србији потпуно замрла и из месеца у месец бележи катастрофалан пад доћи ће и до највећег буџетског дефицита икада. Вучићев режим без додатног смањивања плата и пензија не може једноставно да сервисира постојеће дугове јер мора да се задужује по изузетно високим каматним стопама и поставља се само питање дана када ће страни кредитори проценити да Србија више није у стању да враћа дугове па ће престати са кредитирањем што ће довести до банкрота државе која неће бити у стању ни пензије да исплати.

 4. Djordje Nenadic

  On da laze, ta ajte molim vas lepo nije on makar ko, on je baron… sad ne mogu da se setim prezimena.. al valda znate…

 5. Ivan Bozinovic

  Ma samo lete šuške… Kako beše ona iz “Mi nismo anđeli 2: Evo šuške, al’ će se nabrojiš!“

 6. Goran Milanov

  srežite poslanicima plate za 1/3 , ministrima 1/3 , Jorgovanki Tabaković 3/4 ,Bajatobviću za 2/2 (nije greška) a imalo bi još takvima da se skida i eto redovnih penzija i možda bi se desilo da budemo u suficitu

 7. Milijana Mraović Bahun

  Kriv je NAROD! Godinama se bahati sa svih svojih 25000!

 8. Vesna Kostic

  smanjite svoje plate 5% pa će biti penzija, sramote jedne

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *