fbpx

Јанковић истерује правду и „кобре“

0
(0)

Да нема заштитника грађана Саше Јанковића, који је потврдио својевремена сазнања „Вести“ да су војни полицајци из Вучићевог обезбеђења први насрнули на жандарме, инцидент са геј параде из септембра прошле године, када су у Београду претучени брат премијера Александра Вучића и брат градоначелника Београда Синише Малог, остао би нерасветљен.

Да нема омбудсмана појео би вук магарца

Данима су новине писале како су без икаквог разлога жандарми који су обезбеђивали параду претукли Андреја Вучића и Предрага Малог, али је Јанковић на основу прикупљених доказа поднео кривичне пријаве против двојице припадника Војне полиције, односно јединице „Кобре“, због напада на жандарме.

„Против С. С. заставника 1. класе и С. Ј. старијег водника 1. класе поднете су кривичне пријаве због напада на полицајце током вршења дужности. Они су се оглушили на усмена наређења настојећи да прођу кроз постављени кордон и уђу у рестриткивни простор који су припадници Жандармерије имали задатак да штите. Физички су се сукобили са жандармима на задатку. При томе су њих двојица гурали жандарме, примали и задавали ударце рукама и ногама, упућивали им псовке и претње. Једном од војних полицајаца је из футроле испао пиштољ са метком у цеви или је он тај пиштољ потегао, па му га је ударцем палице припадник Жандармерије избио из руке“, написао је Јанковић у кривичној пријави против двојице чланова Вучићевог обезбеђења.

Свашта у Војно-безбедносној агенцији

У изјави за медије Јанковић је додао и да је дошао до сазнања о великим злоупотребама у Војсци Србије.

– Заштитник грађана отказао је претходно најављену контролну посету Војно-безбедносној агенцији, током које је требало да провери истинитост низа других сазнања. Она указују на политизацију рада агенције, уплитање у цивилни живот и правосуђе, непроцесуирање кривичних дела и друге озбиљне незаконитости и неправилности у раду те службе – саопштио је Јанковић.

У исто време се заштитник грађана придружио се кривичној пријави против седморице жандарма који су пребили двојицу „кобри“, Вучића и Малог.

„Вести“ су покушале да сазнају више детаља о спорном догађају у канцеларији заштитника грађана.

– Господин Јанковић неће више да даје изјаве поводом овог догађаја. Све што је имао да каже написано је у саопштењу – речено је „Вестима“ у његовом кабинету.

Да је Војска Србије делом ван контроле цивилне власти види се и по томе што упорно одбијају да доставе податке о овом случају, потребне да заштитник грађана оствари своју контролну улогу. Војно-безбедносна агенција је после инцидента запленила снимке видео-надзора са филијала Комерцијалне и Алфа банке. Легитимисали су сведоке, на шта немају право по закону, због чега је ово кривично дело.

Иако је у првом моменту Вучић изјавио како је он дао двојицу припадника „Кобри“ да обезбеђују његовог брата, из кривичне пријаве коју је полиција поднела види се да су ови војни специјалци били са „одређеним задатком да обезбеђују претходнице обезбеђења председника Владе Србије“, а да су им друштво правили грађани Вучић и Мали.

Поводом овог случаја огласио се и министар војни Братислав Гашић. Очигледно изнервиран Јанковићевим поступком Гашић је био кратак.

– Срамота ме је да изговорим шта мислим о томе шта је заштитник грађана дао као информацију новинарима – изјавио је министар Гашић.

Милош Васић, новинар недељника „Време“, који годинама пише о стању у полицији, војсци и безбедносним службама, сматра да је Војно-безбедносна агенција прекорачила овлашћења.

– Видећемо шта ће бити. Много тога не знамо, на пример зашто полиција није поднела кривичну пријаву против „кобри“, да ли је неко некоме „подвикнуо“ – каже Васић који је сагласан да због свог „уплитања“ Јанковић може имати и проблема.

– Заштитник грађана је озбиљнан орган који директно одговара Народној скупштини. Волео бих баш да видим да ли ће се усудити да га смењују, јер му мандат још траје. Мислим да ће имати других непријатности. То што је министар Гашић рекао да се стиди Јанковићеве изјаве, више говори о њему, Гашић, наиме, треба да се стиди – каже Васић.

 

Б. Ђокић – Вести

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Бугарска послала жандармерију на границу са Турском због потенцијалне опасности од већег прилива миграната (видео)

5 (2) Бугарска је послала жандармерију на своју копнену и поморску границу са Турском пошто …

Наше право да не знамо и немамо ништа

5 (4) Након 145 дана РТС се удостојио да напише неку реч о ветеранима у …

2 Коментара

  1. : Isterajte – oterajte i unistite sve sto i makar malo vredi i valja . Ostavite nam , sljam , olos i hrdju , da nas sto je moguce pre unisti , tada ce vasa vrednost na zapadu biti neprocenjiva .

  2. Veliki bata je дао двојицу припадника „Кобри“ malom bati, са „одређеним задатком да ga обезбеђују dok ide kod mame na ručak, baš preko zabranjene teritorije.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *