Јавна предузећа и даље краве музаре криминализоване власти

0
(0)

Пословање с губитком потврдило се као правило у пословању јавних предузећа и прошле године – показују њихови најновији финансијски извештаји. Изузетака је мало. Боје „добитника” и у 2012. години одбранили су „Телеком”, Аеродром „Никола Тесла”, „Електромрежа”, ПТТ и „Србијашуме”.

Губитнике предводи „Србијагас” с минусом од 35 милијарди динара. Интересантно је да је, по финансијским извештајима, ово предузећа за годину дана из пословања с добитком (1,25 милијарди динара у 2011. години) постало толики губиташ. С друге стране код њихове ћерке фирме „Азотаре Панчево” десило се потпуно обрнуто. Они су из дубиозе од готово седам милијарди динара у 2011. години испливали на површину с лањским позитивним билансом од 72 милиона динара.

Економиста Милан Р. Ковачевић каже да је за биланс пословања „Србијагаса” важно и како су пословале њихове 22 фирме. По њему, ово предузеће чија је основна делатност трговина гасом претворило се у оно које брине, због претварања дугова у капитал, о разним предузећима.

„Железара Смедерево” у којој се поново покреће производња лане је направила губитак од 3,2 милијарде динара што је готово пет пута мање него годину дана раније када је њиме газдовао „Ју-Ес стил”. Разлог за боље резултате је то што је држава 600 милиона евра дуга предузећа претворила у капитал.

– Министар финансија је саопштио да је за ову годину предвиђено да „Железара” има губитак од 20 милиона евра па би било добро да нам каже колику је то продају предвидео и са којом ценом. При том су узели и банкарски кредит од 40 милиона евра чији је гарант Фонд за развој – каже Ковачевић.

По њему и позитивно пословање „РТБ Бор” од 244 у прошлој и 166 милиона динара у 2011. години треба прихватити с резервом, јер треба гледати биланс укупно четири предузећа. Рудник Мајданпек, на пример, послује с губитком од 454 милиона динара.

„Железнице” су лане укњижиле губитак од 16,6 милијарди динара, док су годину раније формално биле у плусу 12,6 милијарди динара. Разлог за тај формални преседан у серији пословања с губитком је то што им је држава отписала камате.

Електропривреда је у минусу од 2,4 милијарде динара, али за коначни биланс стања треба сачекати консолидовани финансијски извештај у мају. Јер, биланс пословања „Термоелектрене Обреновац” и „Костолца” још није познат.

И „Путеви Србије” наставили су да повећавају губитак и то с 1,3 милијарде динара у 2011. години на чак 7,8 милијарди динара у прошлој години.

Ако је за утеху „Јат ервејз” није повећавао губитак. Лане је укњижио минус од 3,3 милијарде динара у односу на претходних 3,7 милијарди динара.

„Ресавица” – предузеће за подземну експлоатацију угља за годину дана је преполовило губитак с 3,8 милијарди динара у 2011. години на две милијарде динара у 2012. години.

„Скијалишта Србије” такође послују с губитком, али су га лане знатно умањили на 19 милиона динара у односу на 72 милиона динара из 2011. године.

И „Србијаводе” и „Воде Војводине” су у дубиози. Првом предузећу је пошло за руком да позитивно пословање од готово 20 милиона динара у 2011. години претвори у минус од чак 96 милиона динара прошле године. „Воде Војводине” успеле су да добитак од 7,6 милиона динара из 2011. године претворе у губитак од чак две милијарде динара.

Профит „Телекома” лане је износило 11 милијарди динара што је упола мање него годину дана пре тога. Аеродром „Никола Тесла” у плусу је за 727 милиона динара што је такође упола мање него у 2011. години.

Прошле године „Електромрежа” није успела да понови добре резултате из 2011. године који су износили 2,4 милијарде динаре, јер су укњижили „само” 880 милиона динара.

„Србијашуме” увећале су добит на 51 милион динара с 41 милион динара годину дана пре тога. ПТТ такође може да се похвали с добитком од 1,2 милијарде динара у 2012. години, али је то ипак мање од две милијарде динара остварених годину дана раније.

 
Ј. Рабреновић
Политика

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

ЕПС је фирми брата Ане Брнабић дао 20 милиона евра наших пара!

5 (2) „Фирма ‘Асеко’, чији је директор брат Ане Брнабић, у последње две године је …

Сестри Зорана Бабића 1,3 милиона за „пројекат кисељења купуса“? (видео)

5 (9) Сестра Зорана Бабића, у народу познатог као вазуплохов, добила је од општине скромних …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *