Управна зграда РБ Kолубара / Фото: Инсајдер

Један радник РБ Kолубара преминуо од последица коронавируса, шест запослених 13 дана чека резултате тестова

0
(0)

У Рударском басену Kолубара, који послује у оквиру ЕПС-а, инфекција коронавирусом потврђена је код пет радника, док је један запослени преминуо од последица заразе, наводи ЕПС за Инсајдер. У ЕПС-у кажу и да су радници који су били у контакту с преминулим колегом послати у самоизолацију и тестирани, али на питање шта се са њиховим тестовима дешава, кажу да шест запослених ни после 13 дана није добило резултате.

Пет радника код којих је засад потврђено присусутво коронавируса имају средњу или лакшу клиничку слику, кажу у ЕПС-у, уз напомену да је у РБ Kолубара укупно 11.352 запослених.

„Није било могућности да се преминули радник заразио на послу“

Преминули радник, стар 44 године, боравио је у иностранству и 15. марта је дошао у Србију, а како се види у одговору ЕПС-а Инсајдеру, сутрадан је дошао и на посао, иако је према свим процедурама требало да буде у самоизолацији.

„Kада је дошао на посао сутрадан, 16. марта, у другу смену, без икаквих тегоба и симптома, послат је на преглед у лазаревачки Дом здравља и у кућну изолацију. Према информацијама које смо добили од надлежних здравствених институција, десетак дана после тога, због високе температуре, тај запослени обратио се лазаревачком Дому здравља. На препоруку здравствене институције 29. марта упућен је на даљу дијагностику у Инфективну клинику у Београд. Задржан је на болничком лечењу“, наводи ЕПС.

Присуство коронавируса код преминулог радника потврђено је више од пола месеца од доласка у Србију – 6 априла.

„Преминуо је два дана касније. Према епидемиолошком праћењу контаката, није било могућности да се преминули радник заразио на послу, већ у неком од приватних контаката ван земље“, истиче ЕПС.

Из овог предузећа наводе и да су сви запослени који су радили у смени са преминулим радником упућени у Дом здравља, на даљу дијагностику и тестирање. Тврде и да су испраћени сви контакти – и директни и индиректни.

„Послодавац је, сходно својим могућностима и ингеренцијама, идентификовао контакте из смене с преминулим радником. Нико до колега из смене преминулог радника није имао симптоме и тегобе. У првој групи је тестирано шест од којих је пет негативно и један позитиван са лакшом клиничком сликом, смештен је у Привременој болници на Сајму. За другу групу од шест тестираних резултати се нису вратили“, наводи ЕПС.

ЕПС напомиње да ће сви запослени у самоизолацији добити пуну зараду.

Kада је у питању генерално функционисање РБ Kолубара у време епидемије, из ЕПС-а наводе да су сви запослени који нису директно везани за производни процес упућени на преостале дане од годишњег одмора за 2019. годину, а потом на рад од куће.

„Такође, одмах су у колективу идентификовани сви запослени старији од 60 година, хронични болесници и инвалиди који су послати кући, користећи најпре годишњи одмор за 2019. годину, а потом су упућени на рад од куће“, кажу у ЕПС-у.

Тврде и да су сви запослени добили по три памучне периве маске и заштитне рукавице, које су испоручене 20. марта, а да је друга група маски и заштитних мантила допремљена 26. марта.

„Бидони са дезинфекционим средствима су набављени, напуњени и постављени на 25 локација широм ’Kолубаре’ у периоду до 24. марта када је постављен последњи бидон. Сви запослени са бочицама са пумпицама могу наточити дезинфекциона средстава и користити их за дезинфекцију свог радног простора. До краја марта стигле су и запосленима подељене наручене количине 70-процентног алкохола, који се сматра веома ефикасним дезинфекционим средством“, истичу из ЕПС-а.

Наводе и да се од почетка појаве пандемије вируса дезинфикују радне средине и производни објекти у оквиру Огранка РБ Kолубара.

„Превентивне мере за спречавање ширења Цовид 19 вируса у Огранку РБ Kолубара су почеле одмах по првим препорукама Владе Републике Србије и ЈП ЕПС. Првенствени циљ је заштита здравља запослених и заштита здравствене слике колектива, а потом и одржавање континуитета и стабилности производног процеса. За у Србију је од изузетног значаја у време борбе са пандемијом сигуран електроенергетски систем, који је у највећој мери ослоњен на производњу електричне енергије у термоелектранама, а на бази угља откопаног на коповима“, закључују у ЕПС.

Извор: Инсајдер

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Познати српски лекар о свему оном о чему се у Србији и свету не сме да прича (видео)

5 (4) У емисији Интервју др Алек Рачић осврнуо се на недавну пандемију која нам …

ГЛОБАЛНИ СКАНДАЛ: Ево колико је поуздан тест на корону, број стварно заражених драматично мањи!

5 (8) Прво у САД-у и Великој Британији, а затим и шире, укључујући Хрватску, научници …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *