Четири године без одговора ко је усред ноћи рушио у Херцеговачкој (видео)

„Kо год је учествовао у рушењу објеката у Херцеговачкој тај је комплетан идиот“, рекао је Александар Вучић као премијер пре четири године. У међувремену је постао и председник, а истрага о томе ко су били комплетни идиоти није ни почела. Приватни објекти, на простору Београда на води, срушени су багерима усред ноћи без решења о рушењу.

Упркос обећањима да неће бити заштићених и да ће се сазнати истина ко је рушио, поступак пред Првим основним тужилаштвом и даље је у предистражној фази. Kако тврде у тужилаштву, разлог је то што МУП већ годинама не одговара на захтев да утврди идентитете извршиоца. Све ово указује да је у питању или неспособност полиције или заштита појединаца.

Оштећење туђе имовине, противправно лишавање слободе, недозвољено држање оружја, насилничко понашање, тешка крађа, удруживање ради вршења кривичног дела – ово су могућа кривична дела почињена у Херцеговачкој улици у Београду 24. априла 2016.

Тада је група маскираних мушкараца са багерима срушила више приватних објеката, који јесу били нелегални, али је неко одлучио да их сруши без решења о рушењу, чиме су прекршени сви закони. Случајни пролазници и припадници обезбеђења сведочили су да су им непознате особе те ноћи ограничиле кретање и да су им одузимали мобилне телефоне. Грађани су звали полицију да пријаве да им маскиране особе руше објекте али полиција, иако мора по закону, није изашла на лице места.

Иако је одмах после рушења тадашњи премијер изјавио да иза рушења стоје „комплетни идиоти“ из врха београдске власти, касније је председник Србије Александар Вучић у интервјуу за Инсајдер рекао је да је он само претпостављао ко је одговоран за рушење у Херцеговачкоји да га тужилаштво овим поводом није саслушавало.

Да нико из градске власти не стоји иза рушења, тврдио је 2016. у емисији Инсајдер без ограничења тадашњи градоначелник Синиша Мали. На потпитање да ли то значи да када тадашњи премијер Александар Вучић каже да иза рушења стоје највишиоргани градске власти не говори истину, Синиша Мали је одговорио “да он то није рекао”.

„Председник Владе је у том тренутку имао своја сазнања која је рекао, ја о томе нисам разговарао с њим, али је такође рекао и да је неопходно да надлежни органи ураде свој део посла“, додао је тада градоначелник Београда, а садашњи министар финансија Синиша Мали.

Тужилаштво о недостављању информација: Обавештен и старешина у МУП-у

Поступак се у Првом основном тужилаштву води већ више од три године али судећи по одговорима Инсајдеру није се помакао даље од почетка. Kако наводе у овом тужилаштву, проблем им прави МУП који не доставља одговоре.

Наиме, на питање шта је конкретноТужилаштво предузело како би открило ко је рушио у Херцеговачкој улици наводе да су упутили најмање три ургенције, од чега су две насловљене на старешину у полицији.

„Последња ургенција МУП-у упућена је дана 11.07.2019. године по којој до дана одговора по Вашем захтеву није одговорено“, наводи Прво основно тужилаштво.

На питање да ли је и ко саслушаван у оквиру овог поступка, у Тужилаштву наводе да је у току предистражни поступак у којем је по налогу тужилаштва полиција обавила разговор са већим бројем лица за које су сматрали да би помогли у расветљавању случаја али да ниједно од ових лица није испитано нити саслушано у смислу извођења доказних радњи јер доказни поступак није у току.

Са ким су обављени разговори, није нам одговорено.

Где је шеф смене у полицији?

Без одговора је већ више од две године и питање Инсајдера да ли је полицајац Горан Стаменквић, који је једини осуђен због тога што полиција није радила свој посао те ноћи, удаљен из службе или је и даље запослен, а можда и унапређен.

Наиме, упркос извештају Заштинтика грађана, једином званичном документу о овом случају, у ком су изнети докази да је полицијским службеницима у ноћи рушења наложено да не поступају по пријавама грађана и да по наређењу од „врха полиције“ грађане преусмере на Kомуналну полицију, осуђен је само дежурни шеф службе тог дана.

Баш уочи две године од рушења објеката у Херцеговачкој, случајно или не, Министарство унутрашњих послова поднело је кривичну пријаву против дежурног полицијског службеника Горана Стаменковића због сумњи да је те ноћи извршио кривично дело несавестан рад у служби.

Стаменковић је експресно осуђен и то тако што се нагодио са тужиоцем за условну казну затвора од пет месеци, што представља казну знатно блажу од предвиђене законом.

Занимљиво, иако је за ово дело запрећена казна од шест месеци до пет година затвора, Стаменковић је осуђен условно и то тако да према Закону о полицији нема услов да му престане радни однос у МУП-у.

Kоме се журило да сруши објекте у Херцеговачкој улици?

И поред тога што су представници надлежних институција до сада тврдили да нико из државе не стоји иза одлуке о рушењу у Херцеговачкој, сви досадашњи поступци надлежних говоре управо супротно, односно показују да овако нешто није било могуће без макар прећутне сагласности државе.

Херцеговачка улица налази се на простору на ком се гради Београд на води. Интерес да тај плац буде по сваку цену рашчишћен могли су да имају само власници пројекта – Република Србија и арапски инвеститор.

Новинари Инсајдера само неколико дана од рушења открили су да је рок да се тај део Херцеговачке улице рашчисти био 30. јун 2016. и да је због судских спорова које су покренули власници објеката био доведен у питање тај рок.

Према Уговору о изградњи Београда на води, рашчишћавање терена за градњу је обавеза Републике Србије. У уговору се наводи да рашчишћавање треба да буде завршено до краја 2019.

Kомпанија Београд на води објавила је план градње, где је плавом бојом обележена друга фаза – објекти у Херцеговачкој улици. На први поглед изгледа као тачан податак да Београду на води овај део Херцеговачке у тренутку рушења није потребан и да је тачно да они немају ништа с ноћним рушењем под маскама.

Међутим, у побројаним роковима за рашчишћавање земљишта наводи се да за површину такозване пилот непокретности правно и физичко рашчишћавање Србија треба да заврши до 30. јуна 2016.

У том делу се не наводи шта тачно спада у пилот непокретности јер се детаљи о томе налазе у Прилогу 5Б.

Анализом Прилога 5Б, али у верзији уговора на енглеском језику види се да Херцеговачка улица, где су и били срушени објекти, спада под земљиште пилот непокретности које мора да буде рашчишћено до краја јуна 2016.

Иако је експропријација овог земљишта завршена, према анализи новинара редакције Инсајдера очигледно је да је законска процедура почела да се развлачи због судских спорова које су покренули власници објеката.

Логично питање је да ли је због искуства да би спорови могли годинама да трају, уместо убрзавања процедура променама закона или ефикаснијим правосуђем, у овом случају одлучено да то питање реши нека непозната група људи која ће једноставно срушити објекте усред ноћи.

На питање Инсајдера да ли постоји могућност да је неки државни орган наредио рушење како би скратио процедуре јер су неки од тих објеката били под судским споровима, тадашњи премијер Вучић је рекао да се нада да није.

„Имате јасне одбијенице за све. Не знам да ли је некоме пало на памет да уради, надам се да није. Понављам, тај ко је то урадио је комплетан идиот. Да је дошао да руши у по бела дана било би супер“, рекао је тада Вучић.

Новинари Инсајдера већ годинама инсистирају на питањима у вези са дешавањима у Херцеговачкој улици, а како су изгледали само неки од одговора погледајте у следећем видеу.

Шта смо још открили у вези са случајем рушења у Херцеовачкој погледајте у две емисије Инсајдер без ограничења – Рушење под маскама и Kомандом против закона.

Извор: Инсајдер

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Овог гмаза још нисте стрпали у затвор?! Ауууу, много је куме...

Овог гмаза још нисте стрпали у затвор?! Ауууу, много је куме…

Никада у новијој историји Црне Горе није било мање поштовања Устава, никада није било таквог …

Београд на води? Не, Београд на говнима – буквално! Река фекалија, Весићу се свиђa (фото, видео)

Београд на води? Не, Београд на говнима – буквално! Река фекалија, Весићу се свиђa (фото, видео)

Шетњу поред реке многим Београђанима квари само једна “ситница” – река фекалија која се излива …

Један коментар

  1. vlast je zasluzila da svi kolektivno od sekretaric mesne zajednice do Predsednika budu momentadisnju robiju.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *