Јефтина дрога убија младе, све више малолетних дилера

0
(0)

За само седам дана троје малолетника у Србији преминуло је од прекомерне дозе дроге. Ј. П. (17), преминуо је 17. јуна након што се предозирао екстазијем уочи 18. рођендана на сплаву у Београду. Средином прошле недеље у Бачкој Паланци од прекомерне дозе наркотика преминуо је Н. С. (18), а његово тело у стану пронашао је отац. Шеснаестогодишња ученица Политехничке школе у Крагујевцу М. М. трећа је жртва дроге за само седам дана. Полиција сумња да се девојчица пре два дана предозирала неком од синтетичких дрога, које су све популарније међу младима у нашој земљи.

Стручњаци упозоравају да су ово алармантни подаци и да би државне институције што пре требало да крену у јачу борбу против ове пошасти. Др Мира Ковачевић, директорка Специјалне болнице за болести зависности, каже за „Политику” да од најранијег узраста треба радити са децом, прво у породици, затим у школи, друштву, а касније и на послу. Наша саговорница сматра да су многа деца у конфузији – лоши су модели на које се угледају. Такође, каже да су и родитељи сувише либерални када пуштају децу у ноћне проводе. Додаје да децу треба мало ограничити када је реч о ноћним изласцима – после два ноћу, већа је вероватноћа да се сретну са дрогом и лошим друштвом.

„Требало би поставити јасне границе шта треба себи дозволити и шта пробати, а шта не, имајући у виду последице по здравље, утицај на дружење са вршњацима, односе у породици или обављање обавеза”, каже др Ковачевић.

Аутор: Александар Бојовић, Политика.рс

Фото Д. Јевремовић

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Припадник МУП-а Републике Србије ухапшен са 58 килограма марихуане

5 (5) Припадник Министарства унутрашњих послова Србије Ј.Б. ухапшен је пре два дана са 58 …

РЕКОРДНИ ДЕФИЦИТ БУЏЕТА Мањак у државној каси 2,9 милијарди евра

5 (6) У првих осам месеци 2020. године консолидовани дефицит републичког буџета износи 344, 6 …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend