Још један пропали посао Вучићевог режима: Уместо лизинга, „Аир Србија“ изнајмљује авионе „Ербаса“ по цени од 700.000 евра месечно

0
(0)

Авио компанија „Аир Србија“ (бивши ЈАТ) која је вољом Вучићевог режима постала плен „Етихада“, националног авио превозника из Уједињених Арапских Емирата, неспособна је да функционише без директног финансирања из буџета. Таблоид је дошао до докумената који јасно говоре да месечни најам авиона „Ербаса“ кошта 700.000 евра, што је два пута скупље него да је Влада Србије узела на лизинг десет авиона (одлука о томе донета је у августу 2013. године, и није реализована). Ни ЈАТ није могао без помоћи из буџета. Ако је тако, шта је био смисао његовог уништавања?

Током августа месеца 2013. године, у више домаћих медија појавила се вест да Влада Србије узима на лизинг десет авиона, од компаније „Ербас“ са којом, иначе, сарадњу има компанија „Етихад“ из Уједињених Арапских Емирата. Званично, „Етихад“ је прошле године постао власник бивше националне авиокомпаније ЈАТ. Тачније, ЈАТ је поклоњен „Етихаду“ одлуком Александра Вучића који је то правдао будућим „великим улагањима арапских пријатеља“ у Србију. 

Закључак Владе Србије да се одобри покретање набавке на лизинг 10 авиона за „Ер Србију“, у складу са уговором и споразумом који је потписан 1. августа са „Етихадом“ из Уједињених Арапских Емирата, подразумевао је да се за првих пет авиона плати прва рата депозита од 750.000 долара. Тај предлог је прихваћен на иницијативу ондашњег министра саобраћаја Милутина Мркоњића. Ради „реализације и контроле“ набавке „Ербасових“ авиона, Мркоњић је понудио самог себе као „супервизора“ који ће да прати ток ове трансакције.

Схвативши са ким има посла, компанија „Ербас“ је предложила да „Аир Србија“ узме већ кориштене авионе, „јер су нови знатно скупљи“. Знатно раније, председник „Етихада“, Џејмс Хоган, приликом потписивања споразума о стратешком партнерству „Јата“ и „Етихада“ најавио је најпре обезбеђивање 10 нових авиона „Ербас А319″, али и план да они у наредних 24-36 месеци буду замењени још модернијим „Боингом 737″. Била је то само реторичка замка. И ништа више од тога.

Из докумената до којих је Таблоид дошао, јасно је да од тих планова нема ништа. Наиме, „Аир Србија“ је остављена „на старање“ буџету Републике Србије из кога сада месечно одлази чак 700.000 евра на изнајмљивање „Ербасових“ авиона. То је сада два пута скупље него да су узети на лизинг!

Прави је тренутак да се јавност у Србији присети како су, национална авио-компанија Уједињених Арапских Емирата „Етихад ервејз“ и Влада Србије потписали уговор у коме пише да ће свака страна уложити у посао са „Аир Србијом“ максимално по 100 милиона долара те да ће „Етихад“ имати 49 одсто удела у српској авио-компанији. Такође, било је планирано да ће „Етихад“ и српска влада уложити најпре по 40 милиона долара, а касније ће обезбедити додатна средства у максималном износу по 60 милиона долара. Постављен је том приликом и директор „Аир Србије“ (Дане Кондић, Србин из Аустралије). Маскарада је била комплетирана. Јавност само није обавештена да ће све финансије ићи преко Емирата и да Србија може само да улаже али не и да располаже! Уговор о томе како ће „Етихад“ првих пет година управљати „Аир Србијом“ до данас није представљен ни јавности ни министрима бивше владе. Истина, међу њима је једино бивши министар привреде Саша Радуловић упорно инсистирао да се обелодани о чему је овде реч.

Према доступним документима, види се да је месечна цена изнајмљивања (на пример, за период од 1. до 31. децембра 2013. године), и виша од 700.000 евра! Но, да би било јасније шта „Аир Србија“ изнајмљује по двоструко већој цени од лизинга, постало је јасно већ у јануару 2014. године, када је авион „Ербас а319“ компаније „Аир Србија“, пун путника, морао да прекине лет Абу Даби – Београд око сат после полетању и врати се на аеродром у Абу Дабију због, како је званично речено- „мањег квара“.

Вишемесечне дојаве Вучићевих медијских мегафона да наруџбина „Ербасових“ авиона представљају улазак на велико светску сцену, те да ће „Аир Србија“ том наруџбином имати чак и „најмодернију ускотрупну флоту летелица у региону“, сада изгледају јадне и смешне. Такође и приче како ће летовима „Аир Србије“ бити обухваћено 39 дестинација у 30 земаља.

 

Игор Милановић

Таблоид

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Државни вакцинатор Кон би сада да вакцинише преко три милиона Србаља, од ђутуре провизија 4.485.000 €

4 (5) Србија данас: Државни вакцинатор Предраг Кон би да вакцинише преко три милиона Србаља …

Звонко Веселиновић, Милан Радоичић и њихови пословни партнери приватизацијом три предузећа до уносног посла за ЕПС

4.8 (5) Бизнисмени са севера Kосова Звонко и Жарко Веселиновић и Милан Радоичић, заједно са …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend