Динкић све ближи затвору!

0
(0)

Хапшења кадрова Уједињених региона Србије због злоупотребе службеног положаја у две одвојене акције у Београду и Нишу покренула су спекулације да је следећи у низу доскорашњи лидер странке Млађан Динкић. Он се, међутим не оглашава у јавности, а мук је и у његовој странци.

Динкић би, како сазнају „Вести“ из политичких извора, могао на оптуженичку клупу због чињенице да је увек у надлежности његовог ресора била СИЕПА, али и због чињенице да је малверзације у Агенцији за страна улагања и промоцију извоза Србије открио министар привреде Саша Радуловић тако што су му, између осталог, ауторски уговори као ставка стигли на сто у пошто је сео у Динкићеву фотељу.

То, каже извор „Вести“, показује безочност Динкићевих кадрова који су наставили са злоупотребама и по његовом одласку из Министарства привреде. Писани траг новца се према речима нашег извора губи на путу ка партијским касама, па би клупко могло да се одмота ако неко од ухапшених из СИЕПА проговори.

Радуловић је обелоданио да је Министарство привреде поднело кривичне пријаве против бивших челника СИЕПА, додајући да их има још, како због вишеструког фактурисања штандова на сајмовима, рекетирања предузећа којима је дата субвениција, тако и због давања дела зараде запослених у СИЕПА у касе странака, наводећи да је из плате од 130.000 динара, 60.000 уплаћивално странкама. Радуловић је позвао Тужилаштво да то истражи.

Колико је Динкићу СИЕПА била важна говори и податак да је увек била под министарством које је он водио, а када је у одлазећој влади припала министру трговине Расиму Љајићу, лидер УРС се изборио да опет остане у његовој надлежности.

Осим из Београда, Динкићу је удар стигао и из Ниша, где је паралелно с привођењима поводом СИЕПА тешким милион евра ухапшен његов блиски сарадник, шеф градског одбора Бранислав Јовановић. Он је са петоро сарадника и двојицом инвеститора оштетио буџет за близу 130.000 евра. Као извршни директор Дирекције за изградњу града потписао је протокол са два приватна предузећа којим им је дозволио прикључење на топловодну мрежу стамбених зграда, а без плаћања накнаде у износу од 7,3 и 6,1 милион динара.

Интригантно је да је Верица Калановић, којој је дугогодишњи министар и лидер УРС препустио руковођење странком, на дан хапшења Матићеве и осталих заказала, па отказала конференцију за новинаре. Портпарол УРС Марко Селаковић у четвртак је био недоступан, а у седишту ове партије нико се није јављао на телефоне. Могуће је да су били затечени полицијским акцијама, јер медији овог пута нису, према већ устаљеној пракси, најавили хапшења.

Да би морале да се „истерају до краја“ не само малверзације у СИЕПА, већ и другим агенцијама које су углавном биле партијске испоставе и места за лично богаћење политичара и њихових пријатеља на рачун грађана указује Драган Добрашиновић, председник Коалиције за надзор јавних финансија.

Он за „Вести“ истиче да мора да се прекине манир измишљених послова у разним, како их зове, парадржавним телима и подела плена која се, према његовим речима, задржала после промене сваке власти до сада.

– Важно је да процесуирање одговорних буде неселективно – истакао је он.

Проточни бојлери за богаћење

Драган Добрашиновић каже да је много примера злоупотребе државног новца, а један од њих је и Републичка грађевинска дирекција која је проточни бојлер за намицање пара и богаћење политичара.
– Радећи на испитивању послова Агенције за равномерни регионални развој открили смо да они сваке године на некакав свој „визуелни идентитет“ дају од 10.000 до 20.000 евра – открива Добрашиновић и истиче да су разним пословима сличног типа неки политичари свој финансијски салдо с нуле за кратко време попунили милионима.

Доста ударања штапом по води

Професор Факултета за безбедност Зоран Драгишић се нада да ће истрага у случају СИЕПА ићи до краја, односно открити ко стоји иза ухапшених челника Агенције који су део новца највероватније прослеђували у партијску касу.
– До сада је откривено неколико мафија иза којих су стајали неки од политичких лидера, али никада нису процесуирани. Случај кадрова УРС је преузело Тужилаштво, па се надам да се овај процес неће завршити као бескорисно ударање штапом по води јер је кључ борбе против криминала и корупције да ове пошасти буду потпуно искључене из политичког и привредног живота – каже Драгишић за „Вести“.

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Динкићевa економска политика још опстаје

0 (0) Мла­ђан Дин­кић одав­но је на­пу­стио Вла­ду Ср­би­је, али ње­гов еко­ном­ски па­тент – суб­вен­ци­је …

КО ЈЕ СТОПИРАО ИСТРАГУ ПРОТИВ МЛАЂАНА ДИНКИЋА? Све обустављено и повучено!

0 (0) Након што више није био на власти, Динкић је осумњичен за злоупотребу службеног положаја, али …

Један коментар

  1. Treba da provere i njegov kadar u Boru šta su radili,a i Radulovića za ministra to su sve njegova otkrića

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend