ЈОШ ЈЕДНА ВУЧИЋЕВА ЛАЖ: Нећемо тражити од ММФ-а пролонгирање рокова за фирме у реструктурирању

ЈОШ ЈЕДНА ВУЧИЋЕВА ЛАЖ: Нећемо тражити од ММФ-а пролонгирање рокова за фирме у реструктурирању

“Ми смо изашли са глупим предлогом пред ММФ, који сам ја данас поништио. А то је био предлог да ми сада две године дамо за 25 предузећа “карт бланш“ да се ништа не дешава и да нам то ММФ дозволи. Ја сам рекао: ‘Не тражимо то!’ Људи из ММФ-а нису могли да верују на састанку. Не тражимо то зато што сам сит тог пролонгирања сопствене пропасти.”
Премијер о предлогу да се продужи заштита предузећа у реструктурирању од наплате дугова. (РТС, 6. 5. 2015. године)

Министар привреде Жељко Сертић затражио је током састанка са представницима Међународног монетарног фонда да се предузећима у реструктурирању продужи заштита од наплате дугова. Сертић је изјавио да је ММФ-у изнео предлог да се за 25 предузећа продужи рок заштите од поверилаца, који истиче 31. маја на још годину или две.

Дан касније, председник Владе Александар Вучић изјавио је да је то био “глуп предлог” и да Србија од ММФ-а неће тражити никакав додатни рок.

Међутим, већ сутрадан на конференцији Савета страних инвеститора „Ријалити чек“ Вучић је променио мишљење и објавио да ће Србија од ММФ ипак тражити продужетак рока. Разлика је само у томе што је тражио продужење рока не за 25 фирми већ за 16 и то на годину дана.

“Премијер Србије Александар Вучић изјавио је данас да ће Влада Србије од Међународног монетарног фонда (ММФ) тражити да се за годину дана продужи заштита за 16 најважнијих предузећа у реструктурирању.
“Међу тим предузећима су МСК, Азотара, Петрохемија, Прва петолетка, ФАП, односно предузећа која запошљавају укупно 15.000 радника. Тражићемо продужење рока од годину дана, али ћемо себи дати задатак да до краја године решимо питања тих фирми”, казао је он новинарима на конференцији ‘Ријалити чек’.”
РТВ, 7. 5. 2015. године

Истиномер се обратио и кабинету премијера Србије како бисмо сазнали зашто је у кратком року променио мишљење по питању продужетка заштите предузећа у реструктурирању од наплате дугова, међутим, нисмо добили одговор.

Зато констатујемо да је у питању недоследност председника Владе Србије.

Влада је већ почела да ради на спровођењу Вучићеве (Сертићеве) идеје, јер како је изјавио министар привреде, његово министарство  припрема план за приватизацију 17 предузећа у реструктурирању по посебним критеријумима (у међувремену је на листу додата још једна фирма). Та предузећа имаће заштиту од наплате поверилаца у наредних годину дана како би могла да се припреме за приватизацију. Сертић је најавио да ће Влада предложити измене Закона о приватизацији које ће се огледати у промени неколико чланова тог закона и тражити подршку од Скупштине Србије да се помери рок заштите за та предузећа за годину дана.

Да подсетимо, 31. маја 2015. године истиче законски рок до када су фирме у реструктурирању заштићене од поверилаца. После тог датума повериоци могу да блокирају рачуне компанијама које им дугују новац, а како је објаснио министар Сертић, то би значило да та предузећа могу да оду директно у ликвидацију.

Представници мисије ММФ који су недавно боравили у Србији нису крили незадовољство досадашњим темпом и резултатима приватизације државних предузећа. Од 526 фирми које треба да продамо, купце су пронашле само две фирме – ФАП и “Алекса Шантић”. Према неким проценама, Србија годишње на помоћ одржавања пословања у фирмама у реструктурирању троши 750 милиона евра.

Истиномер.рс

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Вучићу, средили смо ти најквалитетнију ВРЕНГИЈУ за тај лустер да са речи пређеш на дела! (видео)

Вучићу, средили смо ти најквалитетнију ВРЕНГИЈУ за тај лустер да са речи пређеш на дела! (видео)

Како смо дошли до тога да ОВО буде председник Србије? Александар Вучић је дао још …

Дека Бранимир Вучићу у лице: Убићу, ако неко покуша да ми отме земљу (видео)

Дека Бранимир Вучићу у лице: Убићу, ако неко покуша да ми отме земљу (видео)

“Ово је моја дедовина, радио сам, остарио сам и сад то треба да ми отме …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *