Кад нема никог у Србији да се бави производњом меса онда нека то раде Немци

0
(0)

НЕМАЧКА компанија „Ангус група“, један од водећих сточарских концерна у Европи, планира да инвестира у производњу меса у Србији, заједно са српским пољопривредницима. Немци би, како су најавили, улагали у Србију уз повољне кредите код Немачке развојне банке КФ.

Представници „Ангус групе“ ће у наредних неколико дана обилазити локације погодне за покретање производње меса у Србији и најпре ће посетити Сремску Митровицу, Ваљево и Бечеј, где би према њиховим и информацијама и процени, најбрже могла да се започне производња. Предност „ангус“ говедине је што је та раса, кажу, врло адаптибилна и може да се узгаја на температурама од минус 20 до плус 30 степени.

– Наш циљ је да више за ЕУ не увозимо месо са разних континената, већ да ЕУ производи за своје сопствене потребе – изјавио је Бернард Деле, председник „Ангус групе“ у Привредној комори Београда. – Дошли смо у Србију зато што „ангус“ говедина тражи добре пашњаке и даје најквалитетније месо. У свакој земљи у којој смо почели наш систем производње врло брзо је порасла потражња за тим месом.

ТОВ СКУП ПРОЦЕС – Треба поздравити сваку инвестицију која долази у нашу земљу, а тов јунади је нарочито скуп процес и дуг циклус производње у односу на друге врсте – каже за „Новости“ Миладин Шеварлић, професор Пољопривредног факултета. – И финансијски је тај тов далеко захтевнији и тражи велика средства да се искредитира производња. Наш највећи проблем је до сада био како кредитирати ту производњу и направити такав паритет цена, да тај посао на крају буде исплатив. 

Немачки концерн свој систем производње је већ увео у неколико европских земаља – Аустрији, Швајцарској, Румунији и Шпанији и њени представници су дошли у Србију како би прикупили информације о могућности производње.

– Србија има све предуслове за производњу јунећег меса, од сточне хране, травњака, до дуге традиције – рекао је Велимир Радојевић, председник Задружног савеза Београда ПКБ. – Упркос томе имамо сталан пад производње јунећег меса и у последњих 10 година је тај пад износио око 13 одсто. Ова понуда „Ангус групе“ долази у правом тренутку.

Радојевић је напоменуо да у Србији доста становника живи у руралним подручјима и да је програм „Ангус групе“ веома погодан за укључивање ситних пољопривредних произвођача у тај посао.

Немачки партнери најавили су и додатна новчана средства везана за почетак производње, где би се поред фарми укључили произвођачи хране, ветеринарске установе и кланична индустрија.

 

Новости

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Од 83 милиона становника Немачке – 26 милиона има „мигрантско порекло“

5 (1) * Од укупног броја људи са страним пореклом је њих скоро 14 милиона …

ГЛОБАЛИСТИ БИ ДА ОТМУ ВИНЧАНСКУ КУЛТУРУ СРБИМА: Неки Европљани желе да присвоје наслеђе Србије

4.9 (8) ФИГУРИНА стара око 7.000 година, коју су археолози Завичајног музеја Жупе у Александровцу …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend