Кад жена мафијаша назове Томислава Николића

Кад жена мафијаша назове Томислава Николића

Смењивање целокупног полицијског врха у Србији вероватно ће бити епилог афере о наводном прислушкивању најважнијих државних функционера. Под плаштом борбе против корупције, овим потезом та борба, сматрају упућени, могла би да се успори или потпуно заустави јер ће се на удару наћи професионалци у полицији који су изнели терет најтежих случајева, од акције Сабља до афере Агробанка. Према до сада доступним информацијама, може се закључити да никаквог прислушкивања није ни било, и да је цела афера пренадувана.

Како сазнају “Вести” у врху МУП-а Србије, све је почело у септембру, када су тражени подаци за један телефонски број, за који се испоставило да припада председнику Србије Томиславу Николићу.

– Жена једног познатог криминалца који се налази у притвору и чији идентитет због интереса истраге не можемо да саопштимо, некако је нашла телефонски број председника Николића. Оперативци Другог одељења београдске полиције који се баве организованим криминалом су је држали “под мерама”. Супруга криминалца позвала је Николића вероватно тражећи да утиче на то да се њен супруг ослободи. Оперативац који ради на том случају ушао је у базу података да провери чији је то телефонски број, као што се у пракси увек чини. Утврдио је да је реч о броју председника Николића. Проверу његовог броја је аутоматски регистровала и Безбедносно-информативна агенција јер су сви телефони људи из врха државе заштићени и нико не може да их неопажено проверава или прислушкује. Тај оперативац када је видео чији је број, одмах је зауставио акцију, те о томе написао службену белешку – каже за “Вести” извор из врха МУП-а Србије.

[pullquote_right]

“Пресретачи” у Телекому

Опрема за пресретање саобраћаја која је наводно набављена за проширење “мера” налази се у просторијама Телекома. Тамо се врши снимање комуникација, а полицији или ВБА саобраћај мора да преусмери администратор Телекома јер ниједна од ових служби нема директан приступ систему. Администратор Телекома може да преусмери саобраћај само када га из Сектора безбедности и заштите Телекома обавесте да за то постоји наредба суда.

[/pullquote_right]

У целом случају нелогична је и наводна улога Службе за борбу против организованог криминала (СБПОК). Потпредседник Владе Александар Вучић изјавио да је “током 2010. и 2011. Телеком набављао додатну опрему по налогу СБПОК како би се појачало проширење мера”.

Међутим, овај софтвер је набављен за потребе Одељења за високотехнолошки криминал СБПОК и искључиво може да се користи за пресретање интернет комуникације. Опрема се налази у просторијама Телекома, а њоме се, осим полиције, користи и Војно-безбедносна агенција.

Да појаснимо, опрему је купио Телеком Србије јер је по Закону о електронским комуникацијама прописано да су телекомуникациони оператери дужни да омогуће законито пресретање комуникација и о свом трошку обезбеде одговарајућу опрему и сигурне просторије за њу, те да омогуће свим државним органима да спроводе мере надзора по наредби суда.

Дачић: Зашто бих подносио оставку?

Премијер и министар унутрашњих послова Србије Ивица Дачић изјавио је у понедељак да нема никакве надлежности код прислушкивања.
– Неки мисле да министар унутрашњих послова треба да поднесе оставку због прислушкивања. Зашто, када немам ниједно овлашћење, нити ме је икада ико о томе информисао – изјавио је Дачић.
Пре неколико дана изјавио је да су раније и његовог блиског сарадника прислушкивали и да је о томе обавештен, али није објаснио одакле му та сазнања.

 

Вести

 

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Зашто је постало опасно споменути име Данила Вучића?

Зашто је постало опасно споменути име Данила Вучића?

Постало је готово опасно поменути Данила Вучића, сина председника Србије, јер се гомила напредњака након …

Шта је све Дијана Хркаловић радила за СНС

Шта је све Дијана Хркаловић радила за СНС

Док полиција и тужилаштво испитују сумње да је Дијана Хркаловић трговала утицајем у случају убиства …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *