Како финансирате сопствену пропаст

0
(0)

НА рачуне 25 парламентарних странака, колико их је на платном списку државе, током ове године месечно ће стизати око 1,1 милион динара мање него што су делили лане од јануара до децембра. То значи да криза није много окрњила партијски фонд, намењен финансирању њиховог редовног рада. Јер, када се подвуче црта, већини је следовање срезано за свега неколико хиљадарки.

Према подацима, достављеним ”Новостима” из Министарства финансија и привреде, највеће месечне уплате добијаће СНС, који и има највише мандата. Напредњаци, који су лане добијали више од 25 милиона, сада ће сваког месеца на рачуну имати за око 182.200 динара мање. Прошлогодишњих 19,2 милиона намењена демократама смањена су за скоро 140.000, социјалисти ће имати за око 7.000 мање, ЛДП за 46.750, следовање за Г17 умањено је за око 40.000 динара…

Најмање ”резање” месечног следовања имаће партије с једним послаником, односно они који иначе добијају најмање износе. Тако ће, на пример, Зелени Србије, ДХСС и Демократски савез Хрвата у Војводини, који су лане месечно добијали по 384.644, сада сваког 15. у месецу примати за 2.800 динара мање. Како се повећава број посланика који представљају странке у парламенту, тако се повећава и минус партије.

финансирање пропастиУ партијама су, углавном, задовољни новцем који ће добијати из државне касе, али наводе да без донација или чланарина не би могли да покрију све трошкове. Како нам је речено у већину штабова, откад је почела криза, увели су и ригорозне мере штедње, па се мање троши струја или се краће телефонира.

Од Тамаре Трипић, секретара ДС, чули смо да је овој партији за нормално функционисање потребно око 12 милиона динара месечно. А уз равномерну расподелу средстава које добију и сакупе, каже, покривају све редовне трошкове.

– Ни када нам је ребалансом буџетом током прошле године значајније смањен износ, нисмо имали проблема са плаћањем обавеза. Задовољни смо износом који ћемо сада добијати – каже Дејан Михајлов, директор ДСС.

Бојан Бајчета, функционер УРС, објашњава да свака партија из њиховог савеза, прима посебне уплате на своје рачуне.

– Са чланарином, донацијама и износом који добијамо из буџета, успевамо да будемо на нули – каже нам Бајчета. – Имамо око 170 одбора по Србији и, генерално, успевамо да покријемо трошкове.

КАО НЕВЛАДИНИ

СВЕ партије које су ушле у парламент добијају уплате из ”преграде” Министарства финансија. Те исплате се воде као дотације невладиним организацијама. А буџетом за ову годину планирано је да поделе укупно 1.255.650.000 динара. Следовање зависи од броја мандата у парламенту, али и од броја освојених гласова на изборима.

 

Новости

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Орао змијар Огњенка из Србије прелетела 5.000 км и стигла у Судан, погледајте куда је летела! (фото)

5 (7) ОГЊЕНКА, млада женка орла змијара, која је летос прстенована на Вршачким планинама, „јавила …

Иако подаци РЗС показују да се сиромаштво смањује, две трећине грађана „једва саставља крај са крајем“

5 (3) Стопа сиромаштва константно пада, прошле године у ризику од сиромаштва било је 23,2 …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend