fbpx

Како је Александар Вучић уз помоћ Мирка Петровића прикрио мултимилонску пљачку Дунав осигурања спроведену под надзором Демократске странке

5
(3)

Један од високопозиционираних службеника Дунав осигурања, потакнут Таблоидовим истраживањима пљачки у државним предузећима, истраживао је разлоге повратка Мирка Петровића, бившег генералног директора ове компаније, на његову стару функцију. На основу чињеница које су предочене Таблоидовом новинару, лако је закључити да је Александар Вучић именовао Мирка Петровића за генералног директора „Дунав осигурања“, да би прикрио мултимилионске пљачке спроведене под надзором Демократске странке, али и због прикривања повезаности бугарске фирме „Фадата ЛТД“ и Демократске странке коју је заступао Драган Шутановац као и свих других послова које је ова фирма радила и у другим државним институцијама.

Нови-стари директор Дунав осигурања, Мирко Петровић, његови сарадници и следбеници склопили су послове од којих ће ова велика државна компанија укњижити 20 милиона евра промашених инвестиција, односно губитака (20.000.000 евра), пише у поверљивим документима овог предузећа. Већина од претходно наведених штетних послова је склопљена у времену од 2004. до 2009. године, када је ову компанију званично „успешно“ водио, такође Мирко Петровић.

Истина, Петровић је са места директора Дунава смењен јер је био кадар Демократске странке Србије, близак са Војиславом Коштуницом, а 2009. године, више није било популарно бити близак Војиславу Коштуници.

Са друге стране, Петровић је у свом мандату склопио један од најглупљих послова у историји српских осугуравајућих делатности, са бугарском фирмом „Фадата ЛТД“. Наиме, Петровић је „Фадати“ уплатио осам милиона евра, за софтвер из области животних осигурања, али тај софтвер никада није доживео своју примену. Уговором је прихваћено и да бугарска компанија неће сносити никакву одговорност од тренутка када испоручи софтвер.

Управа криминалистичке полиције за град Београд је поводом уговора са овом бугарском компањом упутила Петровићу допис, да се изјасни да ли је Дунав осигурање оштећено, док је Извршни одбор компаније Дунав на челу са Миленком Јездимировић недвосмислено констатовао да је уговор неповољан и штетан.

Извршни одбор је о свему сачинио и предлог који је упућен Управном одбору, али је штету готово не могућу умањити јер би раскид уговора имао за последицу активирање банкарских гаранција које је Дунав дао као обезбеђење. Детаљном анализом уговора утврђено је да су неповољности у томе што уопште нису предвиђени услови за раскид.

Уговором је било предвиђено да бугарска фирма прода услуге и софтвер који треба да постану саставни део пословања компаније, али претходно није изведена провера система па се не зна ни да ли ће исти у пракси функционисати. Чак и уколико би се испоставило да систем не функционише, уговором је предвиђено да „Фадата“ за то неће сносити последице.

-Врло мале су гаранције да ће пројекат икада заживети у целости, пише у интерним документима компаније Дунав. Истовремено, читајући детаљно све тачке уговора, правна служба Дунава је радницима МУП-а саопштила да је једини начин да се овај штетни уговор у овом тренутку раскине покретање спора пред арбитражним судом у Лондону.

На жалост, позиција у коју је Дунав упао када је Мирко Петровић потписао овај уговор је таква да би раскид са путем арбитраже коштао пет милиона евра, без трошкова спора које би опет сносио онај ко ово питање пред судом покреће. Уколико би се са овом бугарском фирмом разишли на такав начин, она не би била у обавези да испоручи ни софтвер нити да трансферише неопходна знања за управљање са истим.

Разматрајући како да умање штету, у Дунаву су овај задатак поверили Предрагу Неговану, члану извршног одбора надлежном за информатичка решења. Заједно са доктором Миленком Јездимировић он је констатовао да су софтверска решења и целокупна понуда толико лоши, да би у случају њене имплементације Дунав морао да инвестира додатних три милиона евра, у репрограмирање! Само репрограмирањем, систем би могао да се направи компатибилним за коришћење у области животних осигурања у компанији Дунав. Од ова два несрећна решења прихваћено је друго.

Даљим увидом у документацију, може се закључити да Управни одбор на челу са Синишом Николићем и тадашњи менаџмент на челу са Мирком Петровићем, сносе одговорност у вези закључивања и реализације уговорних односа између компаније „Дунав осигурање“ а.д.о и Фадате а.д. Софија (Уговора о куповини лиценце од Фадате, закључења Уговора о имплементацији ИНСИС-а за животно и неживотно осигурање и почетка рада на имплементацији пројекта који у многим сегментима према сазнањима добијеним од извора ни до данас није заживео – од стотину наручених производа за неживотно осигурање у употреби је 22, за 78 се не зна ни када ни да ли ће уопште заживети, пише једној од у службених бележака МУП-а.

Када би постојала правна држава ова и друга сазнања полиције и тужилаштва требала би ускоро за резултат да имају хапшења одговорних у Дунаву. „Хапшења у Дунаву“ су већ и најављена преко једног недељника блиског председнику Владе Александру Вучићу, али је том приликом прећутано име Мирка Петровића. Многи у Дунаву прижељкују да баш Петровић буде ухапшен, али како се ствари одвијају истрага се политички скреће у правцу бившег директора Марка Ћулибрка.

У интерним документима „Дунав осигурања“, за која се претпоставља да служе за умањењен личне одговорности Мирка Петровића, односно упућују на дељење одговорности актуелног директора са Марка Ћулибрка са Миленком Јездимировић, дословно пише: „…С обзиром да се имплементација вршила и у време мандата Управног одбора на челу са Марком Ћулибрком и менаџмента – Извршног одбора на челу са Миленком Јездимировић, потребно је да се утврди појединачна одговорност лица која су била задужена за реализацију уговора у периоду 2008-2014. година, а у вези са тим потребно је утврдити због чега нису испоштовани рокови предвиђени основним уговором, због чега је привремено прекинута сарадња са Фадатом, због чега органи управљања Управни одбор-Надзорни одбор нису благовремено обавештавани о овом проблему од стране Извршног одбора и Надзорног одбора пројекта…“.

У оквиру шире полицијске истраге у вези „Дунав осигурања“ разматрано је и зашто се са писањем Анекса један, чекало чак девет месеци, али и зашто су Народна банка, односно Одељење за контролу осигурања и Агенција за осигурање депозита толико дуго ћутали. Које је радње и мере је предузео Надзорни одбор пројекта и сви чланови одбора и учесници пројекта на реализацији и имплементацији пројекта (имајући у виду да су исти у радном односу у Компанији да су са са истима закључени Анекси основног уговора о раду по коме су имали дефинисане обавезе и увећана примања за наведени рад)?

Колико је лош бугарски софтвер који је у име Дунава купио Мирко Петровић, говоре и накнадне стручне анализе које говоре да су код тог „производа“ утврђене бројне неправилности приликом имплементације и коришћења пројеката Фадате из области осигурања. На један од упита упућених на адресе квалификованих иностраних фирми, а у вези са квалитетом купљеног софтвера, Дунав је добио одговор да су у питању „веома лоша софтверска решења“.

На крају је у једном од документа који је израђен у Дунаву, констатовано да сад преостаје само да се у пословним књигама укњижи губитак од двадесет милиона евра, који је направио Мирко Петровић.

Са друге стране, свестан да је полицији достављена сва документација о пословању са Фададом, Мирко Петровић је, од дана именовања на функцију генералног директора до данас повукао потезе који за циљ имају превентивно застрашивање свих запослених који имају храбрости да ураде анализу штете његових пословних потеза. Прве активности Мирка Петровића након именовања у августу 2014. године, биле су смене кадрова у финансијској, правној, и служби имовине и набавке, као и у служби интерне ревизије. Свима који су упознати са ситуацијом у Дунаву јасно је да се застрашивање запослених, спроводи како би се прикриле све његове махинације, злоупотребе и прикривања.

Да ли је, коначно, као крајњи резултат, неопходно извршити исправку у пословним књигама компаније Дунав у износу више милиона евра, на име не реализованог инвестиционог пројекта, који ће у збиру свих пословних промашаја прећи износ од 20 милиона евра?

Да ли је због тога Мирко Петровић и именован за генералног директора „Дунав осигурања“ да би прикрио наведене неправилности имајући у виду повезаност Фадате и Демократске странке и Драгана Шутановца (видети у АПР датум оснивања и чланове!) као и све друге послове Фадате у другим државним институцијама?

А 1

Појело се и попило: губици Дунава четири милијарде динара

Бахатости директора Дунава нема краја. Плата генералног директора „Дунав осигурања“ Марка Ћулибрка износи 670.000 динара! Он није једини запослени у Дунаву који има тако велика примања!

Плате нису једини извори финансија запосленима у Дунаву јер, према подацима из Агенције за привредне регистре, чак 15 чланова прима посебне накнаде, а за те намене утрошено је више од пет и по милиона динара. На основу информација о резултату пословању за првих шест месеци ове године, руководство је потрошило око 48 милиона динара на поклоне и ручкове! Када је Мирко Петровић именован на место генералног директора одмах је почео са демагогијом штедње. Изашао је у јавност са причом како је себи скресао плату на пола онога што је примао Ћулибрк.

-Ја сада имам плату 340.000 динара, док је Ћулибркова била 670.000 динара, изјавио је Петровић, да би се касније испоставило да он поред плате, као председник Надзорног одбора филијале у Бањалуци има додатних 1.000 евра, плус за функцију у Дунав банци додатних 100.000 динара. Петровић поседује и такозване бизнис картицу у Комерцијалној банци без лимита са којом може да троши колико хоће и кад хоће.

 

Вук Станић, Таблоид

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Др Драган Петровић: “Хрватски капитал и лоби, дрмају Србијом”! (видео)

0 (0) Погледајте ново издање емисије „Ауторитет“, гост је био Др Драган Петровић. Разговарали смо …

Вучић финансира кампању ДС у Београду са два милиона евра!

0 (0) Вучић својим америчким газдама нуди главу Ивице Дачића и осталих русофила, који се …

Један коментар

  1. zato meni neće da isplate štetu koju mi je na kolima pričinio njihov osiguranik jer ako mene isplate nema za direktora…

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *