понедељак , 23 новембра 2020

Фирмама Вучићевог кума Петровића држава исплатила 7,2 милиона евра

0
(0)

ИНВЕСТИТОРИМА малих хидроелектрана у периоду од 2013. до 2016. године за произведену струју исплаћено је више од пет милијарди динара, односно више од 41,6 милиона евра, показује данас објављено истраживање ЦИНС-а.

Од тога, нешто мање од 14 милиона евра је отишло у руке саме државе, односно Дринско-лимских електрана, које су у власништву Електропривреде Србије (ЕПС). Више од 7,2 милиона евра је исплаћено фирмама повезаним са Николом Петровићем, кумом председника Србије Александра Вучића, као и његовим пословним партнерима, Драганом Клисуром, Ненадом Михајловићем и Ненадом Ковачем.

Инвеститори који су изградили мале хидроелектране и за њих од Министарства енергетике добили статус повлашћеног произвођача електричне енергије, профитирају тако што им држава откупљује струју коју произведу, по унапред одређеним, вишим ценама. Новац којим држава врши откуп долази од грађана Србије, којима су због тога посебном накнадом увећани рачуни за струју.

У писаном одговору ЕПС-а новинарима ЦИНС-а стоји да су њихове мале хидроелектране статус повлашћених произвођача добиле у складу са Законом о енергетици и уредбама Владе Србије које регулишу област обновљивих извора енергије. Они наводе и да им приходи зависе од количине произведене енергије и подстицајне цене:

„Наведене три хидроелектране ЈП ЕПС нису ни на који начин у повољнијем положају у односу на све остале мале хидроелектране у приватном власништву са статусом повлашћеног произвођача“.

Фирма Eco Energo Group је власник седам малих хидроелектрана које имају статус повлашћеног произвођача и све се налазе у општини Црна Трава, на југоистоку земље. Овој фирми, чији је директор данас Никола Петровић, у ове четири године исплаћено је више од пет и по милиона евра.

Власници су и Драган Клисура и преко својих других фирми Никола Петровић, Ненад Ковач и у мањем проценту Вера Ристић, мајка супруге Новака Ђоковића. До 15. јуна прошле године је међу власницима био и Ненад Михајловић.

Eco Energo Group, њени власници и сам Петровић су такође власници мале хидроелектране Јабуковик у општини Црна Трава, која је од грађана Србије у овом периоду добила скоро 1,1 милион евра.

Хидроелектрана Жупањ је као повлашћени произвођач добила готово 600.000 евра. Њен власник је компанија Еко глотец у којој Никола Петровић од октобра 2017, преко фирме Еко Власина, има 10 одсто власништва, колико имају и Драган Клисура и Ненад Ковач. Осталих 70 посто удела припада швајцарској фирми Глотец Интернатионал.

Новинари ЦИНС-а су тражили интервју са представницима фирме Eco Energo Group, али га нису добили до објављивања овог истраживања. Никола Петровић је, након што му се новинарка ЦИНС-а представила, спустио слушалицу. Није одговарао ни на СМС поруке.

Петровић је од септембра 2012. године до краја 2016. године био директор Електромрежа Србије (ЕМС), државног предузећа које се налази у склопу енергетског система Србије. У том периоду је званично изашао из фирме Eco Energo Group, у којој је пре тога био власник, а вратио се као власник и директор недуго након одласка из ЕМС-а.

Клисура је власник фирме Хидро-Тан која се бави изградњом малих хидроелектрана и Петровићев пословни партнер. Ненад Ковач је дошао у жижу јавности након увођења система наплате у градском превозу, Бус плус, о чему је ЦИНС већ писао, а чије власништво је повезивано са њим.

Ненад Михајловић је такође један од Петровићевих партнера и некадашњи директор угашених новина Правда, у којима је био један од власника. Савет за борбу против корупције је Правду у Извештају о притисцима и контроли медија у Србији још 2011. на основу власништва повезао са Српском напредном странком (СНС).

Бета

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Полицајац узбуњивач: Брано Мићуновић прелази у Београд, Вучић му чисти простор – зато хапси (видео)

5 (9) Гост нове епизоде емисије ’’Наши дани’’ Војина Радовановића је полицајац узбуњивач и један …

Знаш ли ти БУДАЧЕ колико терориста имаш међу тих 8.000 миграната колико их је у Србији?!

3.9 (7) Србија данас коментар: Ето нашег врлог глобо председника како изјављује саучешће Макрону због …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend