понедељак , 21 септембра 2020

Како је министар пољопривреде Драган Гламочић од борца против ГМО постао борац за ГМО?

0
(0)

Зелени Србије затражили су данас од министра пољопривреде Драгана Гламочића да образложи зашто се сада залаже за промену Закона о ГМО, а некад је био ватрени противник употребе генетски модификоване хране.

Зелени Србије наводе да је Гламочић пре седам година указивао на потребу увођења мораторијума за ГМО у исхрани животиња

Министар Гламочић, који се сада залаже за измену закона, 2006. године је у свом раду, објављеном у научном часпису за пољопривреду „Савремена пољопривреда“, исказивао „недвосмислену забринутост“ због недовљно испитаних ефеката ГМО хране на здравље животиња и људи, наводи се у саопштењу странке Зелени Србије.

„Он је тада указао и да је потребно увођење мораторијума за ГМО у исхрани животиња“, истиче се у саопштењу и додаје да је таква промена става још једна потврда оправданости захтева Зелених Србије за смену министра Гламочића.

Зелени Србије питају министра пољопривреде „како је могуће да један научник тако драстично промени свој став? Када је доказана безбедност ГМО и када је ГМ храна престала да представља економски и социјални ризик за наше фармере?“.

У раду који је писан на тему „Генетички модификоване биљке у исхрани животиња – да ли не?“ Гламочић наводи да „генетски модификовани усеви не пружају користи фармерима нити корисницима. Уместо тога, утврђени су многи проблеми, као што су повећана употреба хербицида, неједнаке перформансе и лоша економска добит за фармере“, пише у саопштењу Зелених Србије.

„Поред тога, јачање корпоративног монопола на храни, има за последицу осиромашење породичних фарми широм света и спречавање важних промена у правцу самоодрживе пољопривреде, која једино може гарантовати добијање здравствено безбедне хране и здравља људи широм света“, написао је у свом раду Гламочић, преносе Зелени Србије.

Они додају да је Гламочић у раду навео и да су за ширу примену генетски модификованих биљака у исхрани домаћих животиња „неопходна далеко опсежнија фундаментална истраживања, која ће представљати гаранцију и заштиту здравља домаћих животиња и људи, као и развој самоодрживе пољопривреде и очување природног биодиверзитета на овој планети“.

„Дотле је неминовно завести мораторијум на сва истраживања везана за генетски инжињеринг и даљу примену овако модификованих биљака и организама у исхрани домаћих животиња“, пише у раду садашњег министра пољопривреде Србије, наводе Зелени Србије.

 

Бета

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Србија: Закон за тровање народа на мала врата!

0 (0) Генетски модификовани организми, увијени у обланду Предлога закона о безбедности хране, ушли су …

Проф. др Миладин Шеварлић: Скупшина се спрема да 8. марта у Србији озакони ГМО храну!

0 (0) Путем редакцијске поште добили смо следеће упозорење проф. др Миладина М. Шеварлића: Погледајте …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *