fbpx

Како нам је и парадајз постао луксуз

0
(0)

Шта се догађа са омиљеним сезонским воћем у Србији? У првој половини године увезено је колико и за целу прошлу годину.

Истовремено, извезено је десет пута мање, зато што је производња мања, па је већ сад извесно да се трговци много више ослањају на увозне контигенте.
Због обилних падавина и града, велики број усева парадајза је уништен, а оно што је преживело, осим што је скупље, често је и лошијег квалитета. Грађани очекују да ће цена овог поврћа ускоро пасти, али им произвођачи поручују да се не надају много.

– Питање је колико ће парадајза уопште бити у септембру и колика ће му бити цена. Временске прилике никада нису биле оволико лоше за то воће. Кише никада није било више, а парадајз не подноси кишу, посебно у комбинацији с врелим даном који долази после падавина – каже за “Блиц“ Жељко Остић, произвођач парадајза из Срема.

Уништени усеви и мањи приноси нису једини разлог за поскупљење.

– Пошто је лето досад било влажно и кишно, воће константно нападају разне болести, па је потребна неупоредиво већа количина пестицида и фунгицида како би се биљке одржале. Квалитетна средства за заштиту су скупа, па све то повећава и цену производње, а самим тим и цене на пијацама – каже Горан Пуача из Асоцијације пољопривредника.

Цене намирница ће расти

Колико ће воће и поврће да кошта на пијацама током јесени тешко може да се прогнозира, али се стручњаци слажу да ће цене да скачу уместо да падају.

– Род воћа и поврћа засад је умањен за 15 одсто, али ту није крај, јер је сваког дана неки део државе погођен градом и олујним ветром. Због такве ситуације могу се очекивати још веће цене – каже за “Блиц“ Ненад Будимовић из Привредне коморе Србије.
Остић објашњава да су произвођачи парадајз ове године прскали три пута више него иначе.

– Многи су потрошили огромне количине хемије да би га одржали, али на крају ипак нису успели. Осим тога, ми немамо времена да продајемо парадајз цео дан на пијаци, јер морамо да радимо у пољу, па га накупцима продајемо по нижој цени, а они је онда на кванташима дижу и то не за 20, 30 процената, него за најмање 100 одсто, а често и више – каже он.

Прошле године произвођачи су се сусрели с обрнутом ситуацијом. Због превеликог рода, накупци су од њих парадајз откупљивали за 10 динара. Можда су и због тога многи одустали да гаје ову, иначе, уносну културу.

 

Горица Авалић, Блиц

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Србија као европски лидер по броју особа које живе у ризику од сиромаштва

5 (4) Србија ће и у новој години имати две економске реалности: у медијима блиским …

Чачанска Болница нема ни за тоалет папир

3.7 (3) У нашу редакцију стигло је неколико мејлова и позива пацијената и самих запослених …

3 Коментара

  1. Tурска НВО “ТИКА” стоји иза пројекта промене презимена у Рашкој области. Ова НВО има у плану да финансира све оне појединце исламске вероисповести који се одлуче да из свог презимена избришу завршетак “ић”. “ТИКА” је до сада издвојила 800.000 евра за спровођење пројекта промене презимена. Овај новац преузело је Бошњачко национално вијеће.

    Главни посредник за спровођење овог пројекта је председник Бошњачког Националног Вијећа Есад Џуџевић, који је пре неколико дана променио своје презиме у “Џуџо”. Познато је да током осамнаестогодишње власти Џуџевића у општини Тутин, према званичним подацима, није запослен ниједан Србин.

    НВО “ТИКА” ће, према нашим сазнањима, финансирати још неколико пројеката чији је циљ промовисање сепаратизма и одвајање Срба исламске вероисповести од матичне државе. Један од њихових пројеката је финансирање уџбеника на босанском који ће бити дељени бошњачкој деци. Својим деловањем ова НВО директно подрива уставни поредак и меша се у унутрашња питања Републике Србије.

    Паралелно се суочавамо са ситуацијом у којој министар полиције Небојша Стефановић изјављује да није спреман да одобри полицијско извршење одређених пресуда у Новом Пазару јер се плаши незадовољства локалног живља.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *