Пенали за превремени одлазак у пензију

0
(0)

Нови Закон о пензијском и инвалидском осигурању који ступа на снагу 1. јануара наредне године покварио је рачуницу многим будућим пензионерима који су рачунали да ће чим испуне један од услова за пензију – године стажа, или старости, моћи да се пензионишу и коначно уживају у ономе што су годинама кроз доприносе за пензијско и инвалидско осигурање уплаћивали за старост.

Законодавац не само да је, дакле, пооштрио услове пензионисања и за жене и за мушкарце увођењем казни, односно пенала за превремени одлазак у пензију, како би смањио број пензионера и оптерећење на буџет из ког се безмало 47 одсто средства издваја за исплату пензија, већ је пооштрио и услове за одлазак жена у пензију.

Тако ће сваки будући пензионер који напуни 40 година стажа, а има 60 година старости, докле год буде примао пензију, морати да буде кажњен с 0,34 одсто од месечне пензије.

Како би читаоцима појаснили неке од нејасноћа које доноси нови закон, „Политика” ће у наредним данима покушати да уз помоћ ПИО фонда одговори на нека од питања која су стигла нашој редакцији.

Одговоре није било лако добити, јер је закон тек усвојен па и они који треба да га примењују још га тумаче и читају, а ПИО фонд коме се увек обраћамо у оваквим ситуацијама, додатно је затрпан питањима грађана који директно долазе на шалтере филијала.        

—————————————————————-

Питање – Уколико је умањење за превремено пензионисање 0,34 одсто за сваки месец, у овом случају због недовољних година живота, колико је умањење за непуни радни стаж?

Одговор – Члан 70 а Закона о изменама и допунама Закона о ПИО прописује трајно умањује за 0,34 процента за сваки месец пре навршених 65 година живота, а максимално 20,4 одсто. Умањење висине пензије за недостајуће године стажа осигурања до прописане границе није предвиђено овим изменама.

Трајно смањење висине пензије уводи сезато што у просеку онај ко оде у превремену пензију дуже прима пензију у односу на оног ко оде у старосну пензију након што је испунио оба услова за пензију.

Новим законом, први пут се уводе казнени пенали за пензионере који реше да се пензионишу само с једним испуњеним условом, било да је реч о годинама стажа, или старости.

—————————————————————-

Питање – Ако је неко готово 30 година на руководећим местима у једном истом јавном предузећу, а сваки пут када га смене са тог положаја поставе на друго руководеће место и оставе несмањену плату, да ли ће новим законом бити умањена његова права и бити смањена основица за пензију?

Одговор – Доприноси за пензију износе 26 одсто (у овом моменту) од обрачунате и исплаћене зараде запосленог. Приликом обрачуна пензије у обзир се узимају све године стажа и зараде које је осигураник остварио током читавог радног века, а за које су плаћени доприноси за ПИО.

При обрачуну пензије Фонд ПИО се стриктно придржава оних износа зараде које су евидентиране на основу одговарајућих пријава и не може их произвољно мењати. Како ће бити обрачуната зарада осигураника у примеру који наводите није питање за Фонд ПИО, јер начин обрачуна и висина нечије зараде није регулисана законом који Фонд примењује.

—————————————————————-

Питање – Ако је неко радио 35 година, до када мора да ради да би испунио услов за пензију, а при том наредне године пуни 54 године живота?

Одговор – Услов за старосну пензије за оба пола је 65 година живота и минимално 15 година стажа осигурања, с тим што се за жене граница за године живота помера сукцесивно до 2032. године.

Значи, ако је у поменутом случају реч о осигуранику мушкарцу, услов за стицање права на старосну пензију (без умањења) биће дан када наврши 65 година живота, односно 45 година стажа осигурања независно од година живота.

Под претпоставком да је реч о жени осигуранику, услов за стицање права на пуну старосну пензију биће испуњен 2024. године уколико у тој години навршава 63 године и 8 месеци живота, а свакако 2025. године са навршене 64 године живота.

—————————————————————-

Питање – Ако је минималан услов за одлазак у пензију 15 година, како неко ко је радио 14 година и уплаћивао доприносе, а сада то више неће или не може, може да поврати уплаћено, да ли да тужи Србију Стразбуру?

Одговор – Законом о доприносима за обавезно социјално осигурање прописана је обавеза уплате доприноса за ПИО, а није предвиђена могућност повраћаја уплаћених доприноса у случају да лице не оствари неко од права из пензијског и инвалидског осигурања. Тако да онај ко је радио мање од прописаног минимума од 15 година стажа не може да добије новац од уплата доприноса назад нити да стекне услов за пензију.

Да му не би пропале те уплате од 14 година потребно је да бар за још једну годину уплати доприносе. Постоји више основица за уплату, како би остварио пензију барпо једном услову. Овако ће остати без ичега. 

(Сутра одговарамо на нова питања.)

—————————————————————-

НЕКА ОД ПИТАЊА НА КОЈА ОДГОВАРАМО СУТРА

Да ли и даље постоје привремена решења за пензију или је то овим законом „трајно” решено?

Под којим условима корисници породичне пензије имају право на радни однос?

Да ли се ишта мења код породичних пензија и код туђе неге и помоћи?

Да ли жене које никада нису радиле, али плаћају себи осигурање на неку од основица и имају троје или више деце могу да остваре право на посебан стаж или не?

Како се то поштује материнство и повећава наталитет тако што се додаје једна година стажа, а ради се пет година дуже?

 
Јасна Петровић-Стојановић, Политика

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Вучић прича о смањењу плата и пензија

3.8 (5) Председник Алексадндар Вучић данас је поновио да неће бити смањења плата у јавном …

НБС поводом проблема првог дана исплате пензија: Банка мора да прихвати руком писано пуномоћје ако садржи све податке

5 (1) Банка мора да прихвати пуномоћје на обрасцу НБС или у слободној форми, али …

4 Коментара

 1. Tурска НВО “ТИКА” стоји иза пројекта промене презимена у Рашкој области. Ова НВО има у плану да финансира све оне појединце исламске вероисповести који се одлуче да из свог презимена избришу завршетак “ић”. “ТИКА” је до сада издвојила 800.000 евра за спровођење пројекта промене презимена. Овај новац преузело је Бошњачко национално вијеће.

  Главни посредник за спровођење овог пројекта је председник Бошњачког Националног Вијећа Есад Џуџевић, који је пре неколико дана променио своје презиме у “Џуџо”. Познато је да током осамнаестогодишње власти Џуџевића у општини Тутин, према званичним подацима, није запослен ниједан Србин.

  НВО “ТИКА” ће, према нашим сазнањима, финансирати још неколико пројеката чији је циљ промовисање сепаратизма и одвајање Срба исламске вероисповести од матичне државе. Један од њихових пројеката је финансирање уџбеника на босанском који ће бити дељени бошњачкој деци. Својим деловањем ова НВО директно подрива уставни поредак и меша се у унутрашња питања Републике Србије.

  Паралелно се суочавамо са ситуацијом у којој министар полиције Небојша Стефановић изјављује да није спреман да одобри полицијско извршење одређених пресуда у Новом Пазару јер се плаши незадовољства локалног живља.

 2. Муфтија Муамер Зукорлић: Санџак је већ 100 година под српском и црногорском окупацијом

  Муфтија Муамер Зукорлић рекао је у интервјуу кувајтској телевизији Ел реј да је Санџак већ 100 година под српском и црногорском окупацијом, да је регија на важном географском положају, те да би требало да добије, ако не државу, а оно макар аутономију.

  – Упркос свим потешкоћама с којима се суочавамо живећи 100 година окупирани од Србије и Црне Горе, пошто се Санџак налази између њих, ми нисмо престајали да постојимо упркос масовном етничком чишћењу у Првом и Другом светском рату, те упркос последњим ратовима, у Босни и на Косову – казао је Зукорлић и навео које земље окружују Санџак – Црна Гора, Србија, Косово, те да је положај ове регије важан јер спаја Босну с Косовом, док Србију спаја од Црне Горе, односно раздваја од ње.

  – Зато је Санџак у последњих 100 и више година био кључна тачка многих превирања. То је ставило муслимане у многе проблеме и то је разлог што је Санџак подељен између Србије и Црне Горе, иако је регија која има своју историју и у најмању руку треба да има аутономију, ако не може да постане држава – навео је муфтија.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *