Како вас бре није срамота да издате овакво саопштење?
An unmanned aerial vehicle with a camera mounted on board was the focus of a Remote Operated Video Enhanced Receiver demonstration July 28 at the U.S. Air Force Academy. The ROVER is basically a laptop with antennas that receives video captured by a UAV that shows real-time, nearby dangers allowing ground troops to make quick decisions regarding air strikes. (U.S. Air Force photo/Dennis Rogers)

Како вас бре није срамота да издате овакво саопштење?

Београд — Србију су крајем марта надлетале беспилотне летелице, потврдио је министар унутрашњих послова. До сада није било званичног објашњења тога чији су дронови.

Небојша Стефановић је, подсетимо, приликом одговарања на питања посланика у Скупштини о наводима медија о прелетима дронова над Србијом, рекао да они нису обарани јер је процењено да нису претња по безбедност Србије.

“Званичнијег” објашњења до сада није било, бар када је реч о томе чији су ти дронови, као и шта су снимали. Међутим, сада је Спутњик добио информације од Министарства одбране о “мистериозним” дроновима.

Наиме, како наводи тај портал, из Министарства им је речено да се појава наведених летелица може довести у везу са илегалним активностима, пребацивањем миграната с организованим криминалним групама преко државне границе, шверцом роба, наркотика, акцијама дрвосеча и других који се баве нелегалним радњама.

Потврђено је и да су јединице Војске Србије ангажоване у Копненој зони безбедности у неколико наврата регистровале појаву малих дронова, које је, наглашавају, могуц́е набавити у слободној продаји.

У министарству истичу да Војска није реаговала пошто су прописане врло јасне процедуре по којима се поступа у случају повреде суверенитета државе и угрожавања безбедности из ваздуха.

„Имајуц́и у виду чињеницу да наведени дронови нису уочени у непосредној близини војних објеката, да имају врло скромне могуц́ности с аспекта извиђања, те да немају могуц́ност преноса убојитих средстава, нису представљали опасност по безбедност земље, иако је сваки случај анализиран детаљно, са свих аспеката. У конкретном случају безбедност грађана и имовине Републике Србије нису били угрожени“, кажу у Министарству одбране.

Такође додају да у сарадњи са СМАТСА, контролом летења Србије и Црне Горе, непрекидно и поуздано контролишу и штите суверенитет ваздушног простора Републике Србије, а за Спутњик су појаснили и ко и на основу чега процењује да ли је угрожена безбедност државе.

Сваку појаву неидентификоване летелице, како је појашњено, анализирају надлежни органи и у складу са закључцима предузимају се потребне мере чији је циљ спречавање било каквог изненађења и подизања нивоа ефективности и ефикасности система за контролу и заштиту суверенитета ваздушног простора.

Б92

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Шпијунски голубови - Кина покренула програм птица-дронова

Шпијунски голубови – Кина покренула програм птица-дронова

Кина је лансирала нове високотехнолошке надзорне беспилотне летелице које изгледају и које се померају као …

Војни врх Русије: Дронови који су нападали Хмејмим и Тартус долетели из Идлиба

Војни врх Русије: Дронови који су нападали Хмејмим и Тартус долетели из Идлиба

БЕСПИЛОТНЕ летелице које су извеле на руске војне базе у Сирији – Хмејмим и Тартус …

2 Коментара

  1. Kad je ona igračka nadletela fuzbaldžije napraviše međudržavni problem,a za ovo,,,,nije bitno.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *