МУТАВА, а да ти одеш на аудицију МАПЕТА?

0
(0)

Корпуција је болест која друштво чини слабим и сиромашнијим, изјавила је данас премијерка Ана Брнабић и истакла да ће влада наставити да води тешку борбу против корупције.

Брнабић је на међународној конференцији “Гласна Пиштаљка: Узбуњивачи и новинари против корупције” навела да је да су узбуњивачи важни и храбри, те да је обавеза државе у друштва да их заштити и подржи.

– Закон о заштити узбуњивача примењује се од 1. јуна 2015. године и до сада имамо 274 предмета који се воде по овом закону и тај број се повећава – навела је премијерка и додала да је то један од најбољих европских закона у овој области.

Она је истакла личну храброст, одговорност и интегритет узбуњивача, те одала признање свакоме ко скреће пажњу на корупцију наводећи да само друштва одговорних грађана имају шансу за напредак и успех.

Држава узбуњивачима не дугује само добру правну заштиту, већ и одговор институција на случај који пријаве, каже Брнабић и додаје да одговор институција мора бити ефикасан.

Премијерка наводи да су највеће богатство Србије људи и поручује да сви заједно треба да радимо да би Србију приближили развијеним земљама и себи и будућим генерацијама обезбедили бољи живот.

Како каже, ствари се мењају на боље, али је још много посла пред нама.

Навике које нису добре и које нас терају да мислимо да је немогуће мењати ствари морамо да мењамо, наводи Брнабић и додаје да је за успех потребно прихватити и конструктивну критику.

– Борба против корупције треба да буде беспоштедна, а у наредном периоду држава ће наставити да подржава и узбуњиваче и да се бори против корупције – рекла је Брнабић.

Заштитник грађана Зоран Пашалић рекао је да је право сваког човека да се осећа слободно да искаже оно што мисли да је важно за њега и његову околину, као и да је у заштити слободног изаражавање неопходно поступати по важећој нормативи.

– Слобода медија је појединачна слобода сваког новинара – рекао је он и поручио да се мора успоставити ваљана и целовита платформа која би штитила новинаре.

Он је истакао да је економска независност и стабилност новинара кључна за њихову слободу, те да се то може законски обезбедити.

– Слободан човек не може бити онај ко нема решено егзистенцијално питање – нагласио је Пашалић и навео да би, попут институције заштитиника грађана, и новинари могли бити заштићени Уставом будући да располажу информацијима које су кључне за економски раст и опстанак државе.

Информер.рс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

СПОДОБА Брнаба као ошурена након што је АФП „убо у мету“: То је страшна лаж!

4.9 (19) АФП објавио је да је Љубиша Ђурић преминуо од ковид 19 у Земунској …

Нова лаж Ане Брнабић о тестирању на корону код приватника

5 (6) Након што је ситуација у земљи постала критична у вези са брзином добијања …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend