Насловна / Србија / МУТАВА, а да ти одеш на аудицију МАПЕТА?
МУТАВА, а да ти одеш на аудицију МАПЕТА? 1

МУТАВА, а да ти одеш на аудицију МАПЕТА?

Корпуција је болест која друштво чини слабим и сиромашнијим, изјавила је данас премијерка Ана Брнабић и истакла да ће влада наставити да води тешку борбу против корупције.

Брнабић је на међународној конференцији “Гласна Пиштаљка: Узбуњивачи и новинари против корупције” навела да је да су узбуњивачи важни и храбри, те да је обавеза државе у друштва да их заштити и подржи.

– Закон о заштити узбуњивача примењује се од 1. јуна 2015. године и до сада имамо 274 предмета који се воде по овом закону и тај број се повећава – навела је премијерка и додала да је то један од најбољих европских закона у овој области.

Она је истакла личну храброст, одговорност и интегритет узбуњивача, те одала признање свакоме ко скреће пажњу на корупцију наводећи да само друштва одговорних грађана имају шансу за напредак и успех.

Држава узбуњивачима не дугује само добру правну заштиту, већ и одговор институција на случај који пријаве, каже Брнабић и додаје да одговор институција мора бити ефикасан.

Премијерка наводи да су највеће богатство Србије људи и поручује да сви заједно треба да радимо да би Србију приближили развијеним земљама и себи и будућим генерацијама обезбедили бољи живот.

Како каже, ствари се мењају на боље, али је још много посла пред нама.

Навике које нису добре и које нас терају да мислимо да је немогуће мењати ствари морамо да мењамо, наводи Брнабић и додаје да је за успех потребно прихватити и конструктивну критику.

– Борба против корупције треба да буде беспоштедна, а у наредном периоду држава ће наставити да подржава и узбуњиваче и да се бори против корупције – рекла је Брнабић.

Заштитник грађана Зоран Пашалић рекао је да је право сваког човека да се осећа слободно да искаже оно што мисли да је важно за њега и његову околину, као и да је у заштити слободног изаражавање неопходно поступати по важећој нормативи.

– Слобода медија је појединачна слобода сваког новинара – рекао је он и поручио да се мора успоставити ваљана и целовита платформа која би штитила новинаре.

Он је истакао да је економска независност и стабилност новинара кључна за њихову слободу, те да се то може законски обезбедити.

– Слободан човек не може бити онај ко нема решено егзистенцијално питање – нагласио је Пашалић и навео да би, попут институције заштитиника грађана, и новинари могли бити заштићени Уставом будући да располажу информацијима које су кључне за економски раст и опстанак државе.

Информер.рс

Како бисте оценили овај текст?

+Кликните на звезду за оцену!

Актуелно

Између осталог, определили смо, хмм, износ средстава за обнову катедрале Нотр Дам (видео) 11

Између осталог, определили смо, хмм, износ средстава за обнову катедрале Нотр Дам (видео)

Боже благи, имај милости према Србима и Србији! Србија данас Како бисте оценили овај текст? …

Ако шиптари прво треба да укину таксе да би разговарали шта ти и Брнабићка онда тражите у Берлину? 12

Ако шиптари прво треба да укину таксе да би разговарали шта ти и Брнабићка онда тражите у Берлину?

Председник Србије Александар Вучић потврдио је данас да ће се 29. априла одазвати позиву Немачке …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *