fbpx

Не чекајте терминатора – он је већ стигао

0
(0)

Регуларна употреба војних беспилотних летелица са стране САД је крајем октобра била предмет широке осуде од низа међународних организација. Осуда је достигла кулминацију после извештаја експерата Генералне скупштине УН о опасности од дронова. У суштини, постављено је питање о неопходности међународне контроле израде и коришћења борбених робота. Питање је постављено у право време, али ће остати без одговора, тврде аналитичари.

Најстрашнији примери рада борбених беспилотних летелица су стигли у јавност захваљујући извештајима медија о војним акцијама и специјалним операцијама војске САД у Авганистану и Пакистану. Беспилотне летелице стално круже изнад територије ових земаља и кад је потребно нападају групе побуњеника. Међутим, паљба терминатора врло често стиже и цивиле који постају жртве дронова у истој мери као и муџахедини. Можда и чешће – војна команда не намерава да објави статистику роботских напада из ваздуха.

Коришћењу дронова без контроле су посвећени извештаји и познатих организација као што су Human Rights Watch и Amnesty International. А, утицајни амерички часопис Time је писао о постојању целог покрета Campaign to Stop Killer Robots, који се залаже за међународну забрану у потпуности аутономних робота-убица. Међутим, врло систематски су проблем анализирали експерти Организације Уједињених нација. Или, како се они званично зову у овој организацији – специјални изасланици УН.

Два документа, која су ових дана представљена у Генералној скупштини УН, се баве резултатима примене дронова против терориста, као и питањем да ли је то у складу са међународним нормама. Експерт УН за борбу против тероризма Бен Емерсон у свом извештају предлаже свим државама које користе дронове да обезбеде „транспарентност израде, набавке и коришћења наоружаних беспилотних летелица“. Он, такође, позива владе да максимално отворе информације о примени дронова у антитерористичким операцијама на територији других држава и да објаве реалне цифре које се односе на жртве међу цивилним становништвом. Позив специјалног изасланика УН звучи наивно, изјавио је за „Глас Русије“ војни експерт Владимир Шћербаков:

– То је немогуће. Нико и никад неће бити транспарентан по том питању, ако обављају специјалне операције. То је исто као да тражимо од полиције да објављује на интернету своје планове оперативно-истражних акција. Нико, никада, ни једна држава у свету која се брине о свом благостању и својој безбедности се неће сложити са таквим гледиштем и обезбедити транспарентност рада својих обавештајних служби. То се може ограничити, или захтевати примену постојећих међународних споразума који забрањују употребу било које оружане силе на територији друге суверене државе, ако не постоје неки билатерални споразуми.

Истовремено, разни заштитници за људска права се већ дуго залажу за забрану употребе дронова. Од пролеће ове године организације чланице покрета Campaign to Stop Killer Robots захтевају забрану не само употребе него и разраде борбених робота. Истина, ту се говори само о потпуно аутономним роботима, т.ј. оних који су самостални приликом избора одлуке. Основни аргументи „Нео-лудита“ – робот или дрон грешком убија невине; могућност да то оружје стигне у руке непријатеља или разних екстремистичких и терористичких организација; опасне програмске грешке и тако даље.

Увођење забране у овој области је врло спорно питање, сматра војни коментатор информационе агенције „Росинформбиро“ Анатолиј Соколов.

– Мислим да нема потребе да се у потпуности ограничава развој роботске технике, јер је то једна од главних праваца савременог научно-техничког развоја у областима, како средстава цивилне, тако и средстава војне намене. Али, ако се погледа унапред, наравно, да развој робота и робота-убица без контроле може довести до велике штете.

Зато, како каже Анатолиј Соколов, ако не сада, онда у скорој будућности, се мора радити на изради норми и правила који би регулисали разраду и примену роботизованих система. Нема смисла да се овај проблем законски издваја, сматра Владимир Шћербаков. Већ постоје међународни закони који регулишу примену оружја свих врста. Али, измена ових закона у делу о примени аутономног оружја би имала смисла. Тако да проблем није у дроновима, већ у начину њихове примене. А, људи су ти који користе ове системе.

Никита Сорокин,

Извор: Глас Русије

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Како вас бре није срамота да издате овакво саопштење?

0 (0) Београд — Србију су крајем марта надлетале беспилотне летелице, потврдио је министар унутрашњих …

Војни врх Русије: Дронови који су нападали Хмејмим и Тартус долетели из Идлиба

0 (0) БЕСПИЛОТНЕ летелице које су извеле на руске војне базе у Сирији – Хмејмим …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *