fbpx

КАТАСТРОФА! Пад инвестиционе активности ове године у Србији 6%

0
(0)

Београд — Реални пад инвестиционе активности у Србији у овој години највероватније ће износити око шест процената, изјавио је економиста Владимир Вучковић.

„Ако се сумирају трендови за 2013, та година је била успешна по резултатима индустријске производње и извоза и увоза, а имамо и побољшање у спољнотрговинском билансу, али забрињава последњи квартал, у којем је дошло до слабљења индустријске производње и преокрета у динамици извоза и увоза“, рекао је Вучковић, члан Фискалног савета.

Он додаје да оно с чиме улазимо у 2014. није обећавајуће 

На представљању најновијег броја МАТ-а, Вучковић је казао да је очекивани пад инвестиционе активности од шест одсто веома лош резултат, као и да је тај негативан тренд уско повезан са производњом грађевинског материјала, где постоји „упоран силазни тренд“ који се слаже са динамиком инвестиција. 

Укупна индустријска производња у 2013. је значајно повећана за 5,5 одсто у односу на 2012. годину, али је у децембру њен међугодишњи раст сведен на само 0,5 одсто. Производња прерађивачке индустрије у децембру 2013. је била за 1,9 одсто мања него у истом месецу прошле године, тако да је пораст за целу 2013. износио 4,8 одсто. 

Тренд извоза капиталних производа је прешао из брзо узлазног у брзо силазни тренд половином године, а главни узрок је успоравање извоза аутомобила, док је инфлација у 2013. години била 2,2 одсто, односно испод доње границе дозвољеног одступања од циљане инфлације Народне банке Србије, која је била четири плус-минус један и по одсто. 

Вучковић је у Привредној комори Србије нагласио да је инфлација од 2,2 одсто проистекла из појефтињења прехрамбених производа, хране и безалкохолних пића и релативно малог поскупљења основних категорија потрошачке корпе. 

Он је истакао да је пољопривредна сезона у 2013. била успешна и да је Србија извезла 1,3 милиона евра прехрамбених производа, по чему је по вредности извоза одмах иза највећег оствареног извоза – моторних возила и приколица од скоро две милијарде евра. 

Према његовим речима, покривеност увоза извозом је у 2013. износила 71 одсто, а у децембру те године – 62 одсто.

 

Танјуг

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

ОВО ЈЕ ДИKТАТУРА Вучић полицијом и сузавцем на народ! (видео)

5 (1) Неколико хиљада грађана спонтано се окупило испред Народне Скупштине како би се успротивили …

Народ широм Србије се самоорганизује и креће пут Београда да сруши Вучићев криминални режим (видео)

4.4 (19) Како сазнајемо народ широм Србије се саморганизује и креће пут Београда јер му …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *