Србија

Казна због Младе(н)овца

Драги моји, од данас је у напредњачкој Србији законом кажњиво качити слике оваца на друштвене мреже. Ако мислите да се шалим, обавештавам вас да је 8. јула, у београдској општини Младеновац донета је пресуда против Мирјане И. и Дејана Ј зато што су на Фејсбуку објавили фотографију оваца.

Ову фотографију:

Казна због Младе(н)овца

Да појаснимо: Фотографија је настала давно, пре Фејсбука (или негде на његовим почецима) на младеновачком сточном вашару, којим је требало потенцирати развој пољопривреде и сточарства у овом делу Београда.

Фотографија је дуго времена била „окачена“ на званичној интернет презентацији Скупштине општине Младеновац, а објављена је својевремено и у локалном недељнику (који је тада излазио у Младеновцу) Печат.

Фотографија је једно време била „окачена“ као профилна фотографија фејсбук групе „Ало, Младеновац“.

Да се разумемо: Сама новчана казна (која то и није, већ опомена) је симболична: Мирјана И. и Дејан Ј. у обавези су да плате новчану опомену у износу од по 3.000 динара.

Образложење пресуде коју је 5. јула донео локални судија (а он ће вероватно после овог текста покренути тужбу против аутора ових редова) је, најблаже речено, срамотна, иако је у Србији данас разумљива:

Окривљени су (како је данас прочитано) криви зато што су „током 2017. године у урачунљивом стању, као администратори групе „Ало, Младеновац“, на насловну страницу наведене групе ставили фотографију на којој се види натпис „Скупштина општине Младеновац“ исписана на великом ПВЦ паноу, док се испод истог налази ограђено стадо оваца које разгледају и поред кога пролазе људи, што све наликује сточној пијаци и свакако има увредљив, омаловажавајући карактер, свесни да на тај начин омаловажавају и вређају одборнике Скупштине ГО Младеновац, који су на тај начин деградирани на ниво животиња, тј. оваца, што су очигледно и хтели, те су поступајући са директним умишљајем извршили продужено кривично дело увреде из члана 170 став 2 KЗ-а, у вези члана 61 KЗ-а.“

Казна због Младе(н)овца

Искрено нисам чуо да се за кривично дело доноси пресуда да неко плати новчану опомену и тиме је судија ваљда желео да себи умири савест, а да при том испуни диктат ком је (верујем) био испуњен.

Нисам чуо ни да се за фотографију (а не за фотомонтажу) изриче пресуда.

Нисам чуо ни да се за фотографију која је била документ са званичне општинске манифестације изриче пресуда.

Интересантно је како због баналне фотографије неко бива осуђен, док високи функционер СНС Миленко Јованов бива заштићен као медвед (ох, још једна животиња, можда и још једна тужба) зато што је изјавио да „Наташа Јеремић (супруга Вука Јеремића, оп. аут.) управља целокупним нарко тржиштем у Србији“.

Интересантно је како је Тужилаштво тада одбацило кривичну пријаву за страховиту и срамотну, запањујућу увреду за коју се Вучић декларативно извинио (мада на интернет страници Српске напредне странке исправка никад није била објављена).

Интересантно је како је поступајући судија у случају Мирјане И. и Дејана Ј. написао како су њих двоје при чистој свести увредили одборнике општине Младеновац, а потписник ових редова је био на суђењу на ком је један од опозиционих одборника (Дејан Чокић, из СЗС) изјавио да није увређен.

Још интересантније: Један од увређених је (наравно, члан СНС) и ветеринар. И на суду је изјавио како се зна да су у народу „овце прихваћене као глупе животиње“.

Kако је то интересантно: Напустиш струку (ветерину), пређеш у фотељу (председничку) и одмах изађеш из фазона. Толико да не знаш да су научници са Оксфорда (а не са Мегатренда, можда је то проблем) непобитно установили да су овце интелигентне и да памте људска лица.

Интересантан податак – кад смо код тог истраживања: У њему је коришћен лик Барака Обаме (који је тада био председник САД). Баш ме интересује зашто Обамин адвокат није тужио професоре са Оксфорда???

Да се вратимо на домаћи терен:

Овим је (и то је оно што је срамотно) направљен опасан преседан који ће од данас локалним Јуткама и осталим мајмунима који злоупотребљавају свој положај (хупс, ето животиње опет…) дозволити да се позивају на пресуду у случају против Мирјане И. и Дејана Ј.

Овим је направљен опасан преседан којим се, поступајући судијо, Србија гура још дубље у свет без слободе медија. Желим да верујем да скори избор новог председника Суда у Младеновцу нема никакве везе са оваквом пресудом поступајућег судије.

Проблем је, ваљда био, што чланови СНС могу да вређају некажњено, а они који нису њихови (а ни Мирјана И. ни Дејан Ј. нису њихови) има да пазе како се понашају…

А ова пресуда, ако не буде оборена на некој другој, трећој инстанци, биће најконкретнији доказ да је Србија земља у којој не постоји слобода изражавања. Ова пресуда биће најконкретнији доказ како се крши сопствени Устав. Много је, људи. Много је.

ПИШЕ: Александар БЕЋИЋ, Колумниста

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Back to top button

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!