fbpx

КАЗНА ЗБОГ ПРИКРИВАЊА УГОВОРА СА ФИЈАТОМ

0
(0)

Министарство економије кажњено са 200.000 динара због одбијања да Савету за борбу против корупције достави анексе и прилоге уговора о заједничком улагању између Републике Србије и италијанске компаније Фијат

Повереник за информације од јавног значаја изрекао је новчану казну од 200.000 динара Министарству економије и регионалног развоја, због неизвршења налога да се Савету за борбу против корупције доставе анекси и прилози уговора о заједничком улагању између Републике Србије и италијанске компаније Фијат, саопштио је синоћ (четвртак увече) Савет.
Министарство економије је 18. октобра прошле године, на захтев Савета за борбу против корупције, доставило „затамњену“ документацију (црне стране) о заједничком улагању Србије и Фијата, подсећа се у саопштењу.

Оваквим поступком Министарство није само прекршило Закон о слободном приступу информацијама од јавног значаја, већ је то урадило на изразито, како је наведено, циничан начин, недвосмислено поручујући грађанима да одбија и саму идеју демократске контроле.

„Министар Небојша Ћирић је тада у јавност изнео неистину да тражена документација садржи пословне тајне и детаље техничке природе“, истиче се у саопштењу Савета.
Како се наводи, Савет је од Министарства економије тражио измене и допуне уговора које су закључене од 2009. године до данас.

Такође, Савет је затражио и четири прилога основног уговора у којима се налазе подаци потребни за анализу улагања Републике Србије, и то: план реструктурирања имовине, план подстицаја, акциони план за инфраструктуру и иницијални пословни план.

Министарство је Савету послало ова документа, али тако што је затамнило најважније податке из анекса уговора, а прилози уговору су затамњени у потпуности, од прве до последње стране, наводи се у саопштењу.
„Зар је тајна коју инфраструктуру држава треба да постави да би Фијат пословао у Србији, које непокретности Србија улаже у заједнички пројекат и које субвенције даје Фијату“, наводи се у саопштењу и истиче да тајна могу бити само технички детаљи који, како је речено, нису били потребни за анализу Савета, нити их је Савет тражио од Министарства.

Како се истиче, приступ информацијама од јавног значаја је једна од темељних претпоставки за борбу против корупције. „Ако власт ради тајно, онда нема ни говора о демократији, контроли власти и борби против корупције“, истиче Савет.
У саопштењу се истиче као посебно забрињавајућа чињеница то што, како је наведено, незаконито поступање Министарства економије није усамљен инцидент.
Савет за борбу против корупције се годинама суочава са истим проблемом, тражећи информације од Комисије за хартије од вредности, РТС-а, Комисије за заштиту конкуренције, Агенције за приватизацију и других институција од којих смо тражили податке неопходне за истраживање феномена системске корупције у Србији, наводи се у саопштењу.

Закључак о изрицању новчане казне донет је 16. јануара и тада је Повереник изрекао Министарству економије првобитну казну од 20.000 динара и одредио поновни рок од два дана од дана пријема закључка, да изврши решење.
У противном, како је наведено у закључку, поступак извршења решења ће се наставити изрицањем нове новчане казне у износу од 180.000 динара.
Како је Тањугу синоћ речено у Савету за борбу против корупције, тај продужени рок је одавно прошао, што фактички значи да је Министарство, које у овом поступку нема право жалбе, кажњено са укупно 200.000 динара.

 

Танјуг

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Орбан: Србија и Хрватска међу земљама са којима Мађарска ствара савезе

0 (0) Мађарски премијер Виктор Орбан у свом годишњем обраћању нацији сврстао је Србију међу …

Никад више жена без деце у Србији

5 (2) Свака седма жена у Србији старости од 45 до 49 година, која је …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *