Кинези долазе. Добродошли!

0
(0)

Београд — Синохидро корпорација – кинеска грађевинска мега компанија одлучила је да своје европско седиште отвори управо у Београду.

Ову корпорацију је недавно угледни лондонски Фајненшал Тајмс посветио текст под насловом Лице кинеске интернационалне експанзије“.

Преко 130.000 запослених, 20 милијарди долара годишњег прихода, 310 пројеката у изграђњи вредних 29 милијарди долара у 58 земаља… 

Бројке за које је тешко поверовати да се односе на једну компанију, макар била и кинеска. Али то су бројке које ће скромно изнети представници компаније Синохидро (Синохyдро), који су од пре пар месеци постали наши суграђани. Синохидро је одлучио да се централа за европске операције отвори управо у Београду. Одавде се координирају послови од Румуније до Португала, а резултати су стигли и први Уговори су већ потписани. 

Више је разлога због којих је Синохидро дошао баш у Србију, иако у њој још нема уговорен ниједан пројекат. Као једна од ретких кинеских компанија која има потписан Уговор о Стратешком партнерству са Кинеском државном ЕXИМ банком, имају обавезу и опредељење да прате планове банке и гарантују реализацију међународних пројеката од Кинеског националног интереса. До сада су спровели у дело 55 грађевинских пројеката финансираних са 8 милијарди долара од стране ЕXИМ банке. Са недавним оснивањем специјалног фонда од 10 милијарди долара за Југоисточну Европу, који има за циљ да под повољним условима помогне развој енергетике и инфраструктуре у локалним државама, Синохyдро је препознао Србију као земљу са великим потенцијалом за развој, са традицијом у грађевини и инжињерингу, добром локацијом и са пријатељским односом према Кини. 

Спремају се за први посао у Србији. Најозбиљнији су кандидати за извођење првог пројекта из фонда „10 милијарди“, у питању је Коридор XИ. Њихове референце и сарадња са ЕXИМ банком требају бити гаранција за успешно повезивање Чачка и Београда. Њима тунели не би требали бити проблем, изградили су најдужи тунел на свету дугачак невероватних 86 километара! Говорећи о рекордима, изградили су и највећу хидроцентралу на свету још невероватније снаге, читавих 32×700МW – што је приближно као 14 термоцентрала Никола Тесла А, поноса наше електропривреде. 

Надају се да ће избор Београда да им донесе срећу и много посла, а кажу да у Београду има довољно кинеских ресторана да нахране све њихове колеге који се спремају да им се придруже у нашој престоници.

Желе да помогну српску грађевинску индустрију и посебан потенцијал виде у сарадњи и могућем међународном стратешком партнерству са нашим Енергопројектом. Први разговори су обављени, и осим што су обе компаније основане 1951. Године, деле и исту шему организације, принципе рада, међународни дух и заједничке пријатеље на свим континентима. 

Интересантан је податак да је председник Кине, Ху Ђинтао, по дипломирању изабрао управо Синохyдро да у њему гради професионалну каријеру. То му је донело велике могућности, а Синохyдру данас интимну наклоност највише власти.

 

Б92

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Вучић наоружавао терористичку организацију Хезболах српским оружјем

4.7 (3) Европски тинк-тенк Мена воч открива документе са детаљима о куповини српског наоружања Катар …

Минималац ће у 2021. бити 32.126 динара

0 (0) Са 172,5 динара, колико сада износи, минимална цена рада по радном часу биће …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *