fbpx

На субвенције проћердано преко 10 милијарди евра

0
(0)

Београд — Само из буџета за последњих девет година потрошено је 4,5 милијарди евра на субвенционисање свега и свачега али без мерљивих резултата, пише Нин.

Ако се томе додају и подстицаји из буџета локалних самоуправа и индиректне субвенције, за девет година на разне подстицаје проћердано је више од 10 милијарди евра, пише НИН у најновијем броју.

Економисти истичу да је у Европској унији циљ субвенција да заштити домаће произвођаче од нелојалне конкуренције, док се код нас паре пореских обвезника бацају у бунар и углавном се додељују као компензација за недостатке и погрешне одлуке власти. 

Тако се недовољна правна сигурност и непостојање подстицајног пословног амбијента замењује доделом буџетског новца инвеститорима за отварање радних места, лоше пословање и непродуктивност јавних и државних предузећа награђује се њиховим вештачким одржавањем у животу помоћу субвенција, аграр се подстиче без праве анализе производње и потреба за субвенцијама… 

Саговорници НИН-а највише критикују одлуку државе да додељује субвенције за новоотворена радна места. 

„Ово је била катастрофална одлука државе која нема никаквог ефекта ни на привредни раст, ни на запосленост. Словеначка Мура је, на пример, купила имовину Првог маја из Пирота за нешто више од два милиона евра. Запослени су добили отказ да би онда били поново запослени, а Мура је од државе добила више од шест милиона евра, односно по 5.000 евра по сваком запосленом. Ето како се троши новац пореских обвезника“, сматра порески стручњак Саша Радуловић.

 

НИН

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

МУП планира надзор са 8100 камера, непознато да ли већ користи софтвер за препознавање лица

2.3 (3) Документ МУП-а по први пут званично наводи да ће се у оквиру овог …

РЗС: Пад БДП-а у Србије у другом кварталу 2020. године за 6,5 одсто

1 (1) Према флеш процени Републичког завода за статистику (РЗС), реални пад бруто друштвеног производа …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *