Насловна / Свет / Азија / Kинези већ спремили своју верзију „Андроида“ и дали јој моћно име
Kинези већ спремили своју верзију "Андроида" и дали јој моћно име 1

Kинези већ спремили своју верзију „Андроида“ и дали јој моћно име

„Хуавеј“ је регистровао име „Хонгменг“ (у кинеској митологији „Хонгменг“ означава ситуацију пре стварања света) за свој оперативни систем заснован на „Андроиду“.

Иако је након првобитног шока „Гугл“ објавио како ће наставити да пружа подршку „Хуавејевим“ паметним телефонима до 19. августа, у кинеској компанији већ имају спреман резервни план, пише хрватски портал „Дневник“.

Како је председник „Хувеја“ Рен Женгфеј истакао, у компанији су очекивали да ће се овако нешто догодити, па су на време почели с развијањем властитог оперативног система.

О каквом се систему тачно ради медији су до сада само нагађали, но чини се како бисмо већ ове године могли да га видимо уживо на паметним телефонима.

Наиме, „Хуавеј“ је регистровао име „Хонгменг“ (у кинеској митологији „Хонгменг“ означава ситуацију пре стварања света) за свој оперативни систем утемељен на „Андроиду“. Ради се о отвореној платформи коју би требало прилагодити различитим производима у релативно кратком времену. Није занемарљива ни чињеница да је „Хонгменг“ (наводно) тако осмишљен да све „Андроид“ апликације могу да функционишу на њему без проблема.

Иза „Хонгменга“ наводно стоји професор с кинеског Универзитета „Ђао Тонг“ из Шангаја Чен Хаибо, који га развија још од 2012. године.
Коначна верзија требала би да буде компатибилна с „андроид“ апликацијама на телефонима, рачунарима, таблетима, телевизорима, али и аутомобилима. Чак би и визуелно требало да буде веома сличан како би се корисници што брже и лакше прилагодили.

Стручњаци истичу како би „Хонгменг“ могао да буде двосекли мач за „Хуавеј“. Иако би могао да му помогне да преброди кризу с „Гуглом“, ту нема простора за грешке, јер ће корисници очекивати једнаке могућности и једноставност коришћења као код „Андроида“. Ако им „Хуавеј“ то не омогући, вероватно ће потражити други уређај са стабилнијим системом.

Иначе, „Гугл“ је са свог пописа уређаја који користе „Андроид“ уклонио „Хуавеј Мејт Икс“ и „Хуавеј П30“. Можда је и то знак да „Хуавеј“ већ креће са увођењем свог оперативног система.

Спутник

фото: wccftech.com

Како бисте оценили овај текст?

+Кликните на звезду за оцену!

Актуелно

Не потцењујте нас! Кина Америци у лице пренела досад најоштрије упозорење 11

Не потцењујте нас! Кина Америци у лице пренела досад најоштрије упозорење

Пекинг је упозорио Сједињене Америчке Државе да не потцењују његову одлучност да заштите свој суверенитет. …

ЕКОНОМСКИ РАТ СЕ НАСТАВЉА: Кина одбацује Мајкрософтов оперативни систем 12

ЕКОНОМСКИ РАТ СЕ НАСТАВЉА: Кина одбацује Мајкрософтов оперативни систем

Кина ће одбацити Мајкрософт Виндоус, позивајући се на забринутост због могућих хакерских упада у њен …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *