fbpx

Клијенти банака у Србији одбацили предлог НБС о „швајцарцима“

0
(0)

Удружење банкарских клијената „Ефектива“ одбацило је данас моделе Народне банке Србије (НБС) за решавање проблема кредита у швајцарским францима као неповољне и недовољне, уз образложење да је јасно да после дуже од месец дана НБС нема ни снаге ни воље да се извуче из банкарске стеге и утицаја.
Један од модела за решења проблема које је Народна банка понудила је да кредити остану индексирани у швајцарским францима, али да се каматна стопа на годишњем нивоу снижава за један одсто.

Тако би се износ месечне рате изражен у швајцарским францима снижавао за 20 одсто уговореног износа у периоду од 36 месеци од дана закључења анекса уговора.

Председник Удружења банкарских клијената „Ефектива“ Дејан Гавриловић, у разговору за Спутњик каже да би смањење каматне стопе за један одсто некоме можда могло да помогне, али да то зависи од висине кредита, рока отплате и тренутне камате, па су олакшице за грађане минималне.

„Ово остало све не представља никакву олакшицу, то је све и даље у корист банака. Продужење рока отплате, пребацивање на балон, балон кредити, пребацивање на крај отплате. То грађанима ништа не значи. Ово се у јавности представља као олакшица за клијенте, а оно то заправо није. Они их називају олакшицама, а видећемо колике су то олакшице када прође период њиховог важења“, каже Гавриловић за Спутњик.

Гавриловић подсећа на препоруку од пре две године, од које је корист имало само неколико стотина корисника, од двадесет и нешто хиљада корисника и каже да је јасно да су олакшице Народне банке фарса. Такође сматра да је могуће наћи генерално решење за проблем кредита у швајцарским францима.

„Банке су се задуживале или у динарима или у еврима. И онда су скок швајцарског франка користиле за зараду на курсним разликама. Дакле, ако пођемо од те чињенице, сасвим је логично и прихватљиво решење да се садашње главнице кредита конвертују у евро, али по паритету који је важио на дан исплате сваког кредита“, каже он, додајући да банке оно што су до овог тренутка наплатиле — наплатиле су.

„Треба да се уради конверзија, и настави даља отплата. На тај начин, месечне обавезе клијената би биле смањене за трећину, што је подношљиво“, истиче Гавриловић.

НБС је у уторак донела мере којима обавезује банке да вишак средстава наплаћен једностраним повећањем камата урачуна у превремену отплату кредита, као и четири модела за лакшу отплату стамбених кредита индексираних у швајцарским францима.

Према подацима НБС, укупни кредити привреди и становништву везани за швајцарски франак износе око 1,1 милијради франака, од чега се највећи део, око милијарду евра, односи на становништво. Такве кредите има око 20.000 грађана.

Спутник Србија

фото: freeimages / rolve

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

За вечерас сазван највећи протест до сад: СРБИЈА НЕ СЕДИ!

4.7 (29) Како сазнајемо за вечерас је сазван највећи протест до сада под називом: Србија …

Драматичне сцене у Београду: Kрв, сузе, вапаји… ФОТО

4.2 (10) Центар Београда, око Скупштине Србије, друго вече заредом личио је на ратну зону …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *