понедељак , 21 септембра 2020

Књига која раскринкава везе Алије Изетбеговића и Осаме бин Ладена

0
(0)

Конкретни докази о повезаности радикалног исламизма данас и оног у Босни током деведесетих само су део стратегије радикалног исламизма у чему је Алије Изетбеговић одиграо кључну улогу не само у спровођењу те идеје, већ и у њеном стратешком планирању.

Ово је закључак који се намеће из нове књиге Џевада Галијашевића, стручњака из области међународног тероризма.

Церићев секретар

У књизи Галијашевић открива и многе, непознате детаље са Исламске конференције одржане 1992. године у Загребу.

– Мало је познато да је одмах после тог скупа, Мустафа Церић, у то време имам загребачки сменити тадашњег реис улему исламске заједнице Југославије Јакуба Селимовског. Наиме, Алија је послао Јуку Празину који је зољама напао седиште ове заједнице у Сарајеву. То је фактички био и први терористички чин не само у Босни, већ на тлу Европе. Тада је пуно људи погинуло, Селимовски је побегао, а Мустафа Церић је формирао исламску заједницу у БиХ – наглашава Галијашевић.

Књига „Епитаф за Босну – Босна после Алије и Бин Ладена“, изашла је крајем прошле недеље, а промоција се очекује тек на јесен. Ипак, Галијашевић за „Вести“ открива неке од интригантних детаља анализе која је настала на основу поверљивих докумената водећих обавештајнх служби света, али и тајних списа обавештајних структура Армије БиХ.

– Кроз Исламску декларацију, затим стварање СДА и на крају Исламску омладину, Алија Изетбеговић није био само пуки извршилац давних фундаменталистичких жеља о стварању европског калифата, већ је био један од кључних статега те идеје. Истовремено, Осама Бин Ладен је у организационом и практичном смислу ту идеју почео да спроводи у праксу стварајући Ал Каиду, по чијем моделу су касније настале и све друге терористичке организације, укључујући и саму Исламску државу – истиче Галијашевић.

Према његовим речима, стране обавештајне службе имају на „хиљаде“ тајних докумената који потврђују да су сви водећи светски терористи, али и идеолози радикалног ислама били повезани са догађајима у Босни.

– У књизи сам објавио низ докумената, укључујући и листинг телефонских позива свих светских терориста данашњице који су директно комуницирали или са одредом Ел Муџахедин или са тадашњом Владом БиХ, а углавнм и са једнима и са другима. Постоји списак тих људи, земаља одакле су звали и бројеви телефона који су коришћени. Ту се налазе и листинзи разговора које је Осама Бин Ладен имао са Алијом Изетбеговићем током целог тога рата, мада су се њих двојица лично видели 1994. године у Зеници. Бин Ладен је стигао преко Загреба, а онда преко Травника стигао у Зеницу – наводи овај стручак и додаје да је у књизи обелоданио и тајни документ из септембра 1992. године када је и створен план да се у Босни прогласи „геноцид“.

– Говоримо о периоду када у Босни још није било рата у размерама које су уследиле. На исламској конференцији која је организована у Загребу, на једном месту се нашло 150 исламских вођа из целог света, а у закључку на четири стране, на четири места се наводи термин геноцида, што говори да је то већ тада био зацртани „државни пројекат“ – закључује Галијашевић.

Вестионлине

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Џенан Чамовић у Њујорку зарио нож у врат полицајцу – изрешетан са најмање 8 метака

5 (3) * Како преноси телеканал ABC News, Чамовић је, из још неутврђених разлога, пришао …

Велики сукоб миграната код Цазина: Више погинулих и повређених, коришћено хладно оружје (видео)

5 (2) У месту Штурлићи код Цазина, данас око 17 сати дошло је до великог …

Један коментар

 1. Овај човек је највећи стручњак за исламски тероризам.
  Он тачно у бројку зна колико и где има терориста у Бих, Србији,…
  Зна којим се радњама бави читава Ердоганова фамилија….
  Међутим, изгледа да многима на овим просторима није право што их он разоткрива, јер су директно или индиректно повезани са тим исламистичким терористима.
  Политичарима је изгледа важније с које је стране Дрине, Саве,…
  Мислим да он због политичара и не пише, кад то и јесте највећи шљам.
  Зато би требало што више публиковати овде и у свету његова писања на ову тему.
  Ако ми ништа не предузимамо, вањда ће неко да искористи његова сазнања.
  Ријетко искрен, поштен и стручан човек.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *