Ко лаже? Патријарх Иринеј или Танјуг

Ко лаже? Патријарх Иринеј или Танјуг

Ставови врха Српске православне цркве о Косову и Метохији, изнети у среду у Москви, нису изненадили српску јавност, али јесу Цркву, која је извештаје више медија, укључујући Танјуг, у демантију назвала лажним.

Након што је Тањуг тачно пренео оно што су поглавари СПЦ и Руске православне цркве, патријарси Иринеј и Кирил, рекли о Косову и српском државном руководству, користећи се цитатима, уследио је деманти из београдске Патријаршије, у којем се наводи да је “лаж да је патријарх критиковао државно руководство”, а извештај се назива “дезинформацијом”, која, како се наводи, “није само злонамерна и антицрквена, већ одаје намеру њених састављача да поремете традиционало братске односе и поверење између српског и руског народа”.

Тањуг је у извештају из Москве пренео о цему су разговарали поглавари српске и руске цркве и то на основу цитата, који се данас могу наћи на сајту Руске православне цркве, у оквиру саопштења о садржини разговора две делегације, али којих нема на сајту СПЦ, на коме је иначе постављено саопштење о сусрету двојице поглавара.

Из СПЦ-а не споре да је једна од тема две црквене делегације била везана за проблем Косова и Метохије, али се у саопштењу објављеном на сајту СПЦ не наводи и како је текао разговор између двојице поглавара.

РПЦ је на свој сајт поставила и видео запис разговора патријарха Иринеја и Кирила, коме су присуствовали извештачи више београдских медија.

Након куртоазног поздрава и добродошлице патријарха Кирила, патријарх Иринеј је, између осталог, рекао:

“Ми се боримо свим силама да задржимо Косово и Метохију. Предлажемо суживот са тим народом са којима живимо стотинама годинама, али, на жалост, тај народ не трпи никога поред себе. То је наш велики броблем.
Одрећи се Косова значи одрећи се своје историје, културе, духовности…одрећи се највећих светиња наше историје… наше садасње руководство је под приличним утицајем Запада. Црква чини све да свест њихову веже за велику и моћну руску историју и руску цркву…
Ја сам врло често употребљавао један израз, који је употребљавао Никола Пашић када је владику Николаја слао у Европу, да свој брод мали вежемо за велики руски брод руског народа и руске цркве.
Мислимо данас да је руски став, руска реч веома моћна и снажна када је решење питање проблема Косова и Метохије.
Зато би замолили вас, а преко вас и руско државно руководство да нам помогне да то питање решимо на тај начин што би сачували Косово и Метохију”.

Следи одговор руског патријарха који, измедју осталог, каже:

” . . . Ми безусловно подржавамо став СПЦ, који је правичан на тему КиМ и не једанпут смо реаговали саопштењима на ту тему. И ми ћемо остати у дијалогу и са руководством Русије, а и других држава по питању одбране става, који је наш заједнички став…
Ми са жаљем констатујемо да руководство државе Србије нема снагу да буде на истим ставовима и сматрамо да руководство Србије треба да ослушкује ставове СПЦ, а не да га игнорише.
И треба разматрати различите моделе решавања кризе на теротирији КиМ, уз услов да било који модел који се разматра треба да даје чврсте гаранције очувања српске заједнице и светиња СПЦ. И, наравно, у формирању тих модела мора учествовати СПЦ која на себи носи духовну и моралну одговорност за опстанак српског народа на КиМ…”.

Из овога је јасно да наводи из демантија СПЦ – према којима је Патријарх био крајње “непријатно изненађен лажном информацијом, коју су објавили поједини медији да је у разговору са својим домаћином изрекао критике и оптужбе на рачун дрзавног руководства Србије”, нису коректни, јер у известају Тањуга нема лажи, нити неистина, све што је пренето било је, како се може видети на сајту руске цркве, речено у разговору два поглавара.

Поставља се, зато, питање: зашто СПЦ уз деманти није објавила ток дијалога са јасном поруком коју су послали патријарси, па самим тим и српски медији.

Деманти СПЦ-а је изненађење тим пре што је свима у Србији познат став СПЦ о Косову и колико је он различит од ставова државне политике.

Да ли су ти ставови “оцене” или “критике”, како их је Тањуг назвао, ствар је уређивачке политике и Тањуга и свих осталих медија, које су у овом случају биле подударне, јер су поруке два патријарха биле јасне и недвосмислене.

Остаје, дакле, само једно питање: није ли СПЦ мало пожурила са оштрим и неодмереним демантијем.

 

Блиц

фото: Фонет

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Патријарх Вартоломеј благословио делегацију северномакедонских расколника

Патријарх Вартоломеј благословио делегацију северномакедонских расколника

* Цариградски патријарх их у својој цариградској резиденцији, а било им омогућено и да се …

ДОСТОЈАН! Епископ Фотије О НАМЕТАЊУ "ДИГИТАЛНОГ ЛОГОРА" (видео)

ДОСТОЈАН! Епископ Фотије О НАМЕТАЊУ “ДИГИТАЛНОГ ЛОГОРА” (видео)

Његово Преосвештенство Епископ зворничко-тузлански г. Фотије служио је у Недељу 25. по Духовима свету архијерејску …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *