Ко најбрже долази до посла, и за којим занимањима је појачана тражња током пандемије

5
(2)

На тржишту рада постоји стабилност, рекао је за РТС директор Националне службе за запошљавање Зоран Мартиновић.

Гостујући у Јутарњем програму РТС-а, директор Националне службе за запошљавање Зоран Мартиновић рекао је да је привреда у другом кварталу функционисала под јаким утицајем епидемије и мера које је влада предузела и да су те мере су сачувале економску стабилност и радна места.

Према његовим речима почетком године број незапослених био је 515.000 и у августу је дошло до смањења броја. Додаје да у односу на претходну годину имамо исти број незапослених и да мере владе имају пуни ефекат и смисао.

„Сигуран сам да ћемо до краја године, а видећемо како ће функционисати наредна година, очувати ту стабилност и верујем да ћемо и следеће године имати пад броја лица на евиденцији Националне службе за запошљавање“, поручује Мартиновић.

До посла најлакше долазе информатичари, инжењери грађевинске струке и машинства, економисти, грађевински радници, лекари и медицинско особље.

Статистика бележи да је појачана тражња за куририма, достављачима, социјалним радницима, неговатељима.

Директор Националне службе за запошљавање каже да тржиште рада потпуно функционише, и да постоји и незнатан број отпуштања.

„У условима епидемије највише је погођен сектор туризма, угоститељства, мини трговина, саобраћаја. Врло брзо по престанку ванредног стања и то тржиште се стабилизовало. Туризам једино није забележио појачана запошљавања, али сектор трговине свакако јесте“, објашњава Мартиновић.

Зоран Мартиновић објашњава да је у време епидемије и ванредног стања уведена могућност електронског пријављивања служби за запошљавање и да су незапослена лица обавешетна да неће бити брисана са евиденције до даљег зато што многи нису били у могућности да се пријаве.

„Мере које је влада предузела и програм „Моја прва плата“ који треба да укључи око 10.000 младих људи свакао ће утицати на то да тржиште рада и даље буде стабилно“, поручује директор Националне службе за запошљавање Зоран Мартиновић.

РТС

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

НЕСТОРОВИЋ ОПЕТ КОНТРИРА СВИМА! Тешко ће пронаћи ВАКЦИНУ за коронавирус!

3.9 (7) Доктор Бранимир Несторовић не дели оптимизам светске јавности да ће ускоро бити пуштена …

ДР ЖУЈОВИЋ ОТКРИО ИСТИНУ О ПАНДЕМИЈИ: Кон у том тренутку зна да лаже и да излаже своје колеге смртној опасности

4.5 (206) Шест месеци живимо са короном, уз бројне непознанице, противуречности – од најстрожих мера …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend