Европа

Ко прекрши нову уредбу ЕУ о заштити приватности, казне до 20 милиона евра

ПРАВО да ваше име не буде претраживо на интернету ако то не желите, боља заштита података грађана, обавеза да сви који рукују личним подацима имају службенике за њихову заштиту – само су неке новине које доноси Општа уредба о заштити података, која је ступила на снагу у ЕУ, и које ће морати да се придржавају и домаће фирме које послују са земљама Уније. Од ове уредбе стрепи цела Европа, јер предвиђа казне и до 20 милиона евра.

– Општа европска уредба (ГДПР) код нас, будући да држава није чланица ЕУ, формално не важи, али Србија је Споразумом о стабилизацији и придруживању преузела обавезу усклађивања нашег правног поретка са оним у ЕУ – каже, за “Новости”, повереник за заштиту података о личности Родољуб Шабић.

Шабић додаје и да домаћи привредници посебно треба да знају да ће ГДПР Европска унија примењивати и на све који раде на њеној територији, односно који обрађују податке о личности њених грађана. Зато је важно да прилагоде пословање стандардима ЕУ, иначе следе оштре казне.

Што се тиче Закона о заштити података, о коме је завршена јавна расправа и који је послат на експертизу Европској комисији, повереник сматра да ће бити непримењив:

– Иако је Акционим планом за Поглавље 23 било предвиђено да ће као основ новог закона служити модел који је припремио повереник, то се није десило, већ се појавио нацрт радне групе Министарства правде. Током јавне расправе стигло је мноштво примедаба, али резултати расправе нису објављени у законом утврђеном року, већ знатно касније. У међувремену је у ЕУ послат текст различит од оног из јавне расправе. Прихваћено је на десетине примедаба, али нацрт је остао лош.

Иначе, од 29. маја до 2. јуна грађани ће у Атријуму Народне библиотеке моћи да виде мултимедијалну изложбу “Развој и значај институције повереника”.

САРАДЊА – МОЖЕ И БОЉЕ

ПРОЦЕНАТ успешних интервенција повереника креће се између 93 и 94 одсто – толико грађана добије информацију након жалбе поверенику ако им је претходно ускраћена, или бивају отклоњене повреде права у вези са обрадом података о личности. Шабић додаје да резултати могу да буду бољи када би му Влада пружала, законом гарантовану, помоћ.

Новости.рс

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!