Коалиција новинарских и медијских удружења: Вучић наставља да угрожава безбедност новинара и медијске слободе

Коалиција новинарских и медијских удружења: Вучић наставља да угрожава безбедност новинара и медијске слободе

Коалиција новинарских и медијских удружења сматра да је најновији напад председника Србије Александра Вучића на Н1 телевизију – наставак жестоких притисака власти на професионалне и „непослушне“ медије и новинаре.

„Александар Вучић је“, каже се у саопштењу ове коалиције, „етикетирао, понижавао и таргетирао један медиј и његове новинаре, чиме је – сасвим свесно – угрозио њихову безбедност, поново се представљајући, у пуном светлу, као непријатељ медијских слобода и слободе изражавања“.

Коалиција новинарских и медијских удружења позива новинаре на међусобну солидарност и да, у случају сличних инцидената у будућности – када неко јавно напада и омаловажава њихове колеге – демонстративно напусте конференције за новинаре и друге јавне догађаје, односно одбију да извештавају са њих.

„Овај инцидент показује да је тврдња представника извршне власти, изречена више пута у дијалогу са новинарским и медијским удружењима, да постоји политичка воља да се унапреде медијске слободе у земљи – неискрена. То доводи у питање смисао започетог дијалога и учешћа наших удружења у њему.

Подсетимо да је први и најважнији захтев новинарских и медијских удружења био да представници власти одмах престану да прозивају, вређају, омаловажавају и дискриминишу новинаре и медије, угрожавајући њихову безбедност.

Захтевали смо такође да представници власти непрестано истичу да су критички медији и другачије мишљење део демократског процеса и да их уважавају.

Уместо да испуни наш захтев, власт је очигледно кренула у фронтални напад на све медије и новинаре који држе до професије и новинарског кодекса“, каже се у саопштењу Коалиције новинарских и медијских удружења.

Цензоловка

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Деструктивна секта отказала "Давос" због короне а прави разлог је страх за безбедност

Деструктивна секта отказала “Давос” због короне а прави разлог је страх за безбедност

Светски економски форум у Давосу отказан је због ширења омикрон сој корона вируса, јавља Дојче …

Србија се налази се Фејсбуковој листи држава које користе плаћеничке фирме за шпијунирање корисника, новинара и политичара

Србија се налази се Фејсбуковој листи држава које користе плаћеничке фирме за шпијунирање корисника, новинара и политичара

Компанија Мета, која је власник друштвене мреже Фејсбук, разоткрила је у свом извештају од 16. …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *