fbpx

Колико домаћи тајкуни плаћају министра пољопривреде Бранислава Недимовића

0
(0)

Београд – Последњих дана маја месеца 2018. године, одржано је неколико састанака министра пољопривреде Бранислава Недимовића са људима из фабрике генетски модификованих семена „Монсанто“, а састанцима је посредовао њихов заступник за Србију злогласни тајкун Миодраг Костић. Реч је била о интересима „Монсанта“ у Србији који се преко Костића реализују, а коначни циљ је доношење закона који би либерализовао узгој и промет ГМО. Састанци су протекли мимо очију јавности. У међувремену су одржана и два протеста грађана Београда против ГМО и „Монсанта“, а извештаји са тих скупова такође нису били ни вест у режимским медијима. Како је Недимовић криминализовао Министарство пољопривреде и за чије интересе ради на уништавању аграрне политике у Србији.

Министар пољопривреде у Влади Србије, Бранислав Недимовић, обећао је тајкунима Миодрагу Костићу и Петру Матијевићу да неће снижавати дозвољени ниво афлатоксина у млечним производима, како би они могли сељацима да продају буђаву сточну храну. Као што је познато, афлатоксини који се налазе у млеку најјачи су познати канцероген у природи и Србија би морала да забрани њихово присуство у млеку и млечним производима, али уместо тога министар Недимовић је донео још у септембру прошле године правилник којим је дозвољено пет пут веће присуство овог канцерогена него што је то случај у Европској унији.

Новим правилником, који се примењује од 7. септембра прошле године и важи до краја новембра 2018. године, дозвољена количина афлатоксина у млеку је 0,25 микрограма по килограму, док су још ранији министри Горан Кнежевић и Драган Гламочић давали лажна обећања како ће ниво овог зла бити смањен на 0,05 колико износи у цивилизованим земљама.

Иначе, пре доласка напредне странке на власт у Србији је дозвољена количина афлатоксина у млеку била 0,05 микрограма по килограму, али се због повећаног присуства ове плесни у сточној храни тај ниво није поштовао и млеко и млечни производи су били годинама контаминирани више од дозвољеног. Ово је знао и Горан Јешић функционер ДС-а, у то време покрајински секретар, па је власт оптужио да трује грађане што је и било тачно, једно је прећутао да је то радила и претходна власт.

Напредњаци су тада послушали савет раније начелнице управе за ветерину Сање Челебићанин и проблем решили изменом правилника дозволивши да овај канцерогени елемент буде присутан у већој мери. Потом су напредњачки министри један за другим обећавали да ће то док прође криза, бити враћено на ниво као у ЕУ, али се до данас није одгодило, а како ствари стоје и неће, пошто је Недимовић то и обећао Костићу и Матијевићу, који имају залихе токсичне сточне хране коју не могу да придају у иностранству па им је једина опција продаја на домаћем тржишту односно тровање народа који живи у држави Србији. Чињеница да у Србији годишње од рака обољева све више људи и да ће у 2018. према званичним статистикамма од рака умрети 50.000 Срба нису и разлог да они одустану од продаје сточне хране која садржи канцерогени елемент афлатоксин. Ово значи да ће афлатоксина бити у ланцу исхране, можда чак и у млеку за бебе. Многи ће умрети, тајкуни ће зарадити, а Недимовић ће још једном доказати да је лажов који је супротно обећањима из Напредне странке није доне правилник којим се смањује дозвољено присуство афлатоксина.

Како би читаоцима било јасно шта је Недимовић тачно учинио тајкунима цитираћемо Агенцију Уједињених нација за храну и пољопривреду (ФАО), која каже за афлатоскин у млеку да је то „најјачи познати канцероген у природи“

Подсетићемо да су он и претходни министри обећали смањење овог канцерогена на ниво какав је у ЕУ, а на снази у Србији је правилник који дозвољава 0,25 микрограма по килограму, док је у ЕУ дозвољено тек 0,05 овог канцерогена по литри млека, а законима Виктора Орбана у Мађарској је дозвољени ниво афлатоксина нула!

Није ово једина Недимовићева подла лаж, он је и раније лагао и то: обећао је да ће бити одржана јавна расправа о продаји земље странцима, рекао је тачно: „…У наредних 10 до 15 (дана) ћемо организовати чим будемо имали нацрт“. То је изјавио за Радио Телевизију Војводина и то 3. јула. 2017. године.

Нацрт закона о продаји земље странцима је потом вез икакве расправе 4. августа добио „зелено светло“ у Влади Србије, а нико од представника заинтересоване јавности претходно није видео предвиђена решења, нити је добио прилику да било шта каже о новим члановима закона који треба странцима да отежају куповину земљишта у Србији. Таквих чланова готово и да нема, јер постоје одавно начини да се та правила заобиђу, а зашто би напредњаци сметали Ивици Тодорићу хрватском тајкуну који их финансира да купује земљу у Србији, зашто би сметали Арапима код којих воде нема, а ускоро ни нафте бити неће, да се домогну власништва над пољопривредним земљиштем и свим другим ресурсима у Србији.

Касније је Недимовић изјавио да јавне расправе о закону није било „јер министарство већ годину дана сарађује са различитим пољопривредним организацијама, које су, како наводе, задовољне предложеним изменама.“

Узалуд су медији лажљивом Недимовићу скретали пажњу да овако важан закон није само тема за пољопривреднике, те објашњење министарства апсолутно не пије воду. Наравно да је било више него довољно времена да се омогући грађанима и удружењима да допринесу квалитету овог прописа, али је то било супротсављено интересима оних за које напредњаци раде. наравно, јавне расправе није било, а према подацима студије „Цивилно друштво и креирање јавних политика у процесу европских интеграција (Београдска отворена школа БОШ, 2016)“ у 2014. години тек сваки десети пропис био је усвојен уз претходно организовање јавне расправе, односно за њих 37 од укупно 351.

Важно је и нагласити да је Србија потписивањем Споразума о стабилизацији и придруживању 2008. године постала једина земља која је у поступку преговора о придруживању ЕУ прихватила обавезу да либерализује тржиште пољопривредног земљишта пре него што постане пуноправна чланица, док су се друге земље попут Пољске, Хрватске, Мађарске у преговорима избориле за вишегодишњу забрану продаје земље странцима и након уласка у Унију. Те државе очигледно нису имале издајнике на власти.

Ако је неко и помислио да је ту крај Недимовићевим лажима, разочараће се. Исти тај Вучићев, односно Брнабићкин министар лагао је да су са америчком фирмом потписани уговори о производњи у Сремској Митровици. Сви уговори су потписани и очекујем да у првој половини ове (2013.) године почне изградња хала и паралелно производња у закупљеном пословном простору, изјавио је Недимовић а пренела је Политика, 9. јануара. 2013. године

Прича о америчкој компанији „Купер стандард“ и отварању фабрике резервних делова у Сремској Митровици покренута је 2012. године. Американци су закупили хале бивше митровачке индустрије вентила (за коју се раније причало да ће је купити Џенерал моторс) и са Владом Србије потписали уговор о подстицају од 8.000 евра по запосленом раднику. Недимовић је тада градоначелник Митровице и више пута је поновио да производња почиње у првој половини 2013. године и да су сви договори већ парафирани. На истеку трећег месеца 2013. производња још увек није билоа покренута, а Недимовић потом признаје да уговори, ипак, нису потписани (што и изјављује на Сремска ТВ, и то 21. марта. 2013. године).

Али, тада и наставља са лажима и каже: уговор ће званично бити потписан у априлу 2013. године. Након тога биће организоване обуке за раднике, највероватније у Пољској, а од јесени се очекује и почетак производње у новоизграђеној фабрици. Производња није почела како је Недимовић најављивао, а открило се и да уговора још нема.

Обећавао је лажов Недимовић и хелиодром: „…До пролећа наредне (тада 2013) године на спортском аеродрому у Великим Радинцима биће изграђен хелиодром…“(Сремске новине, 8. августа 2012. године). У тексту је обећао да ће град финансирати грађевинске радове, а да ће директорат за цивилно ваздухопловство обезбедити документацију и додао: „…за функционисање хелиодрома ће се користити део већ опремљених просторија спортског аеродрома, а према потреби ће се организовати и присуство мобилних екипа царине и полиције…“ Недимовић је у међувремену постао министар, а Сремска Митровица ни до данас није добила хелиодром.

Недимовић је члан СНС и у два мандата био је градоначелник Сремске Митровице, где га памте као градоначелника лажова, а затим је 2016. постао министар пољопривреде и заштите животне средине где се претворио у великог пријатеља домаћих и страних тајкуна. У Председништву је СНС-а и важи за једног од оних који су спремни да продају Србију, само ако је понуда за њих довољно добра. Вероватно се тим поводом и састајао протеклих дана са људима из америчке фабрике генетски модификованих семена Монсанто, а састанцима је посредовао њихов заступник за Србију Миодраг Костић, познат као власник фирме МК Комерц и купац шећерана за два евра…

Марш против ГМО хране у Србији

Скуп, у организацији удружења Друштво српских домаћина, Здрава Србија и Ко нам трује децу, одржан је пре две недеље у Београду. Скуп је почео је прикупљањем помоћи за народне кухиње на Косову и Метохији, а завршен је шетњом централним градским улицама. Данило Тврдишић из организације Здрава Србија је рекао да је циљ скупа да се јасно и гласно дигне глас против ГМО хране у Србији, односно против притиска од стране ЕУ да прихватимо закон који би либерализовао узгој и промет ГМО. Тврдишић је истакао да су истраживања еминентних стручњака показала да ГМО има последице по здравље и да пре свега изазива умор, алергије и стерилитет. Каже да је тренутни закон добар и рестриктиван за ГМО, али да се не примењује стриктно пошто постоји велика количина засада под ГМО, од чега највише има ГМО соје у Мачви и Војводини.

Према његовим речима, инспекција годишње пронађе скоро 40 хектара под ГМО сојом, али се процењује да има око 5.000 хектара под ГМО засадима. Професор Миладин Шеварлић из организације Друштво српских домаћина је рекао да сваку манифестацију започињу прикупљањем помоћи за народне кухиње на КиМ и да је циљ скупа био „јавни протест за Србију без ГМО“, а нарочито против компаније „Монсанто’“. Он тврди да се припрема закон који ће дозволити увоз и продају ГМО и производа од ГМО, као и да би то било лоше по здравље грађана и српску пољопривреду.

Арпад Нађ, Таблоид

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Србија је најкорумпиранија држава у Европи

5 (6) Чланица Савета за борбу против корупције Јелисавета Василић изјавила је да „након осам …

ДИЈАЛОГ: Иван Пајовић и Томислав Kресовић – Завере моћника су откривене и све су тачне! (видео)

5 (1) Гости емисије Дијалог на каналу Славија инфо били су професор Иван Пајовић и …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *