fbpx

Колубари потребно 400 милиона евра (да вам не буде много?)

0
(0)

НОВАЦ за обнову и изградњу кућа, школа, болница, обданишта… некако ћемо намаћи, али нас чека најважнији и најобимнији посао, а то је санирање капиталних објеката. Ту је потребно много новца, а ово што имамо није пола од онога што нам је потребно. Ово за „Новости“ каже Марко Благојевић, директор владине Канцеларије за обнову земље од мајских поплава, која је за два месеца колико је прошло откако је основана, направла попис свега што је оштећено, сачинила трошковник, прикупила одређена средства која ће ускоро почети и да дели…

Грађанима оштећеним у поплавама њихова лична мука – уништене или оштећене куће, штале, пољопрвредно земљиште – највећи је проблем, а о санирању свега тога брине и држава. Ипак, каже Благојевић, највише муке имаћемо да обновимо капиталне објекте, а на првом месту су копови Колубаре.

– Најважније је да почну радови на местима где је потребно пуно времена за опоравак, као што је случај са Колубаром. Почело је испумпавање воде са малог копа – каже Благојевић.

Он додаје да је за испумпавање воде са великог копа конципиран тендер у сарадњи са Светском банком и тендер је у току. Очекује се да врло брзо буде одређен извођач радова. Иначе, на великом копу има око 180 милиона кубних метара воде испод које се налази неколико милиона кубних метара муља.

Благојевић очекује да се овај посао заврши за три и по месеца, а након тога биће процењено колика је стварна штета.

Када је реч о трошковима, он напомиње да је за испумпавање воде са великог копа потребно између 15 и 20 милиона евра, и тај новац требало би да добијемо од Светске банке. А само за санирање опреме на коповима потребно је 65 милиона евра.

Према његовим речима, новац ће се прикупљати у сарадњи са Светском банком, ЕУ и УН, а тренутно се ради на затварању финансијске конструкције:

– Средства ће бити обезбеђена из кредита и из донација. Мора се комбиновати више извора, јер ниједан извор сам није довољан. Због свега овога могло би да буде проблема са снабдевањем струјом током зиме, па ће морати да се обезбеде средства за увоз струје.

Осим енергетике, истиче наш саговорник, доста посла и новца требаће нам да се обнове и други капитални објекти као што су путеви, затим пољопривреда, а ту је и заштита од будућих поплава.

На питање шта ће бити приоритети, он каже да ће се ићи у више праваца истовремено:

– Када је реч у путевима, већ имамо кредит који је ту, а није коришћен. Он ће бити пренамењен за реконструкцију путне инфраструктуре оштећене у поплавама.

Доста је страдала и пољопривреда – у поплавама је погођено 42.000 хектара, од тога је један земља која је неупотребљива, део земља која ће бити употребљива када се са ње скине оно што је поплава нанела и трећи део је земљиште са кога је однето семе, а њега је око 16.000.

Благојевић наводи да је сељацима већ подељено семе у укупној вредности од 1,1 милион евра за пресејавање око 15.000 хекатара земљишта. Подељено је и гориво и то 467.393 литра из робних резерви за пољопривреднике из 69 градова и општина, а делиће се и вештачко ђубриво.

Као један од највећих послова Благојевић наводи и заштиту од будућих поплава, а у оквиру тога потребно је да се поправи све оно што је оштећено и уништено у поплавама које смо имали.

За овај посао из европских фондова издвојено је 15 милиона евра.

Иначе, у прегледу потреба после поплава који је сачинила Кнацеларија за обнову наведено је да је највише новца потребно за санацију и обнову у области рударства и енергетике и то 412 милиона евра, од тога 210 за санацију, а 202 милиона за обнову. За опоравак пољоприврде потребно је 151 милион евра, а за саобраћај 128 милиона евра. Поред ове три гране, које изискују највише средстава, наведе су и све друге области у којима су грађани претпели штету. Све у свему за обнову и санацију потребно је укупно 1.345.000.000 милиона евра (милијарду и 345 милиона евра).

– А ово пара што имамо, само је мали део од оног што нам је потребно – каже Благојевић. 

ТИПСКЕ КУЋЕ

У извештају Канцеларије је наведено и то да је изградња типских кућа примаран посао. За породице са једним или два члана градиће се куће од 60 квадрата, за породице до четири члана куће од 80 квадрата, а за породице са пет или више чланова куће од 100 квадрата. Уколико изградња није могућа даваће се новац и то у износу од два милиона динара за домаћинста са једним или два члана, 2,5 милиона за четворочлане прородице и три милиона за породице са више од пет чланова. Потребана финансијска средства за ово су 875 милиона динара.

 

Љ. Бегенишић, Новости

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

ЗАТО ШТО ЈЕ ПАМЕТАН! 4,5 милијарди евра платићемо Кинезима само за камате!?

4.9 (12) Александар Вучић узео је кредит од свог брата Сија Ђинпинга у износу од …

Привреду тек чека неликвидност: За кредите за ликвидност јавило се 4.600 фирми са тражњом за 800 милиона евра

5 (1) Банке већ увелико примају захтеве предузећа за кредите за ликвидност за које ће …

2 Коментара

  1. Neka im daju oni sto su ih terali da strajkuju.

  2. PA IDITE PROSITE I DALJE TOLIKI EVROATLANTSKI PRIJATELJI STA JE TO ZA NJIH

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *