fbpx

Колубарини копови скрећу Ибарску магистралу

0
(0)

ЧУВЕНА Ибарска магистрала, пола века од изградње, промениће координате! Не целом трасом, већ само у дужини од седам километара, на деоници од Великих Црљена до Шопића, биће померена према прузи Београд – Бар. Због ширења површинског копа рудника „Колубара“, измештање магистрале почеће већ следеће године, а до тада ће бити завршена експропријација земљишта и непокретности.

Мештани уз овај део Ибарске магистрале још не знају куда ће пролазити нова траса, а они чије је пословање везано за овај пут, страхују за будућност својих зарада. Куће у Великим Црљенима, најближе магистрали, већ су порушене, или су остали „костури“ без кровова, прозора и врата. У делу насеља које подсећа на град духова, јуче смо затекли раднике ЕПС, док довршавају рушење домова најближих копу.

– У овим кућама већ две године нико не живи, а исељавање је почело пре деценију – каже Бранко Драгићевић, надзорник припремних радова из ЕПС. – Тренутно на овим објектима скидамо све што може да се искористи – црепове, рогове, столарију… То све иде на оближњи плац где се у марту, септембру и октобру организују лицитације, а роба продаје као половна, по повољним ценама.

Док нам Драгићевић прича да недостаје радника, да су у стисци са временом, јер су се послови захуктали, њих четворица журно скидају црепове и пакују их у камионе. Машине које копају угаљ, полако „једу“ земљиште и све су ближе овом делу магистрале.

– Ушли смо у фазу брзог рушења, а са сваке куће треба скинути по 6.000 црепова – каже Драгићевић. – Ових десетак кућа су прве на удару и већ од јула овде ће увелико бити површински коп поља „Г“, у ком се, према проценама, налази око 35 милиона тона лигнита. Предвиђено је да се у овом таласу уклони шездесетак објеката, који сметају руднику.

Не зна се ко више жури, да ли радници „Колубаре“, да ли мештани који су на својим бившим, експроприсаним парцелама засејали поља јечма и пшенице, или засадили шљиве и јабуке.

Ако их багери и механички „глодари“ не претекну, ово ће им бити последња летина са дедовине. Зреле шљиве их ове године неће сачекати.

Неколико метара од ивице испод које се шири амбис јаловине, јечму до зрења недостаје још око месец дана. Да поплаве нису успориле радове, све ово би већ много раније било преорано.

– Управо за километар премештамо и далековод који струјом снабдева коп – говори Драгићевић.

– Као и пре пола века и сада ћемо померати корито реке Колубаре за два и по километра, а променићемо и ток Пештану. Следеће године следи измештање Ибарске према прузи Београд – Бар.

Када се изгради Коридор 10, ово ће бити споредни пут.

А житеља ових села готово да и нема. Затекли смо тек понеког домаћина. Већина врата породичних фирми, печењара, чувених ибарских кафана – затворена су!

– Са надлежнима сам се раскусурао и без обзира на то што нам је свима било тешко да оставимо своја огњишта, у питању је државни интерес – каже један од бивших житеља Великих Црљена. – Поштено смо исплаћени, а сада користим да оберем шта могу, док машине не поједу плодове.

Драган Јанковић, власник једног од ресторана за свадбе уз Ибарску, каже да ће му „селидба“ магистрале упропастити посао.

У многим кућама уз магистралу одавно више нико не живи

– Тражио сам да ми саграде исти овакав објекат уз нову трасу, али су ме одбили, јер мој објекат није предвиђен за рушење – рекао нам је Јанковић. – Али чак и неколико стотина метара удаљености од нове трасе, драстично ће ми умањити посао.

ПОЛА ВЕКА

ИБАРСКА магистрала, која би ускоро требало да буде замењена правим ауто-путем, грађена је, иначе, у периоду од 1960. до 1965. године, са циљем да буде најкраћа веза за аутомобилски саобраћај између Србије и Црне Горе и цетралне Србије и Косова и Метохије. Оба крака тог магистралног пута, који се протежу према граници са Црном Гором и ка Косову и Метохији, дуга су 542 километра и на том путном правцу је сконцентрисана приближно половина становника Србије.

ПРОЈЕКАТ УРАЂЕН

КАКО су „Новостима“ јуче потврдили у ЕПС, део магистралног пута измешта се према пројекту који је урађен и измењен.
– Планирано је да се током ове године уради тендерска документација за избор извођача радова, а да следеће године почне измештање дела Ибарске магистрале – кажу у ЕПС. – Ширење површинских копова Рударског басена „Колубара“ и одржавање континуитета производње угља изузетно су важни за стабилност елеткроенергетског система наше земље. За све куће које су лоциране уз Ибарску магистралу завршен је поступак експропријације земљишта. Непокретности на овом потезу делом су експроприсане раније за потребе ширења копа „Велики Црљени“, а делом сада за потребе измештања дела Ибарске магистрале.

УСЕЉЕНЕ ПОРОДИЦЕ

УГОВОРЕ о привременом смештају у напуштеним кућама у Великим Црљенима, уз магистралу, до краја године са Општином Лазаревац потписале су четири породице. Митровићи, Сипићи и две породице Радосављевића измештене су после поплава прво у Спортски центар, а затим овде.

– Обећали су да ће да нам направе куће иза „Водовода“ у Лазаревцу, јер су наше бараке поплављене прошлог маја – каже Снежана Радосављевић. – Радници ЕПС су нам помогли, јер су очистили депонију која нам је била пред кућом. Машине су све ближе, али неће нас рушити до Нове године.

 

Бојана ЦАРАНОВИЋ, Новости

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Руководство „Колубаре“ није осигурало машине и опрему, штета се мери стотинама милиона евра коју ћемо због ИДИОТА да платимо из буџета!

0 (0) Београд — Површински копови „Колубаре“ нису били осигурани од поплава, па ће штету, …

Језеро које је некад било рудник Колубара (видео)

0 (0) Рудник угља Колубара једно је од подручја у Србији која су била најтеже …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *