Хроника

Колувија отвара нове фирме, а инспектору који га је хапсио прети ликвидација

Вучић је политичко крило међународне нарко мафије у Србији

Док су инспектори који су га хапсили због производње дроге смењени са својих позиција и прети им ликвидација, Предраг Колувија шири бизнис. У новембру прошле године је тако основао фирму „Јовањица Нова“ доо регистровану за неспецијализовану трговину на велико

Предраг Пеђа Колувија је оптужен да је вођа организоване криминалне групе за производњу дроге. Према оптужници на имању његове фирме Јовањица пронађено је око 660 килограма осушене марихуане и сканка, као и око 66.000 стабљика канабиса које су након сушења тежиле 1,6 тона. И даље му се суди, али то Колувију не спречава да шири бизнис.

Пре неки дан оптужени за организовани криминал је тако затворио конкурс за позицију head of administration на пословној мрежи Линкедин за фирму “Koluvija Consulting doo Beograd” чији је он директор. Конкурс је отворен почетком јануара и, како се наводи на поменутој мрежи, ускоро ће се знати ко је срећни добитник посла.

Фирма “Koluvija Consulting doo Beograd” бави се консултантским активностима у вези са пословањем и осталим управљањем. Према подацима доступним на интернету, основана је 6. септембра 2022. године. Власник је Милан Колувија, отац оптуженог Предрага, који је на позицији директора те фирме. Бизнис са консултовањем оптужени је започео док је још био у кућном притвору и имао “наногицу”.

Кад цвета канабис – процвета бизнис

Док инспекторе, који су ухапсиле власника Јовањице, чувају специјалне јединице због информација о томе да је плаћена њихова ликвидација, и док чекају одговор на жалбу Управног суда јер су смењени и премештени с Одељења за борбу против дрога, док их хапсе и покрећу им монтиране процесе – Колувије су покренуле још једну фирму. Наиме, 9. новембра 2023. године основана је фирма “Јовањица Нова” доо, регистрована за неспецијализовану трговину на велико. И ту је Предраг директор, а његов отац власник.

“Јовањица Нова” доо је за оптуженог, по свему судећи, изузетно важна. Неколико дана пре њеног оснивања избрисао је све што је до тада писао на друштвеним мрежама где је јавно износио своју одбрану за оптужбе да је узгајао дрогу.

Да је “Јовањица Нова” почела са радом Предраг Колувија свечано је објавио 13. новембра – баш на четворогодишњицу од кад су га тадашњи инспектори Одељења за борбу против дрога зауставили на аутопуту, а потом и ухапсили пошто су на његовом имању недалеко од Београда, према оптужници, пронашли и запленили највећу количину дроге у историји српске полиције.

На реклами нове фирме наводи се: “Прогласили је мртвом, вратила се међу живе”, а бавиће се, како се најављује, продајом козметике од конопље, гардеробом од конопље и сличним ђаконијама.

Око недељу дана пре ове “реанимације” бизниса са конопљом Предраг Колувија имао је потребу да јавност обавести да је упознао извесног Милића Арсенијевића за ког је, на друштвеној мрежи X, навео да је имао сличан проблем као и он, али да је правоснажно доказао да индустријска конопља није дрога.

Враголије са конопљом

Е па неће бити да су ова два другара имала сличан проблем, ако је судити према судским списима. Наиме, Колувијина одбрана све време тврди да му се “ето омакло” да биљке имају “малко јачи” ТХЦ (психоактивна супстанца) од законом дозвољених 0, 3 одсто ТХЦ-а у индустријској конопљи. Међутим, Тужилаштво за организовани криминал наводи да биљке које су заплењене на Колувијином имању имају различиту концентрацију ТХЦ од најслабијих око 0,5 одсто до јачих узорака који су представљали озбиљну дрогу. Најјачи узорак који је пронађен имао је тачно 17,54 одсто ТХЦ-а. Било је биљака и од 11, 12 одсто и све се то подводи под сканк, дакле изразито јаку марихуану. Урађена је серија вештачења ових биљака и због тога постоји низ извештаја о томе.

Власник Јовањице је оптужен и да је дрогу производио од 2016. године, а Министарство пољопривреде му је издало дозволу за узгој индустријске конопље 24. априла 2019. године и њу је коментарисао у свом првом исказу и инспектор Слободан Миленковић.

„Колувија се све време позивао на нека решења Министарства пољопривреде о узгоју индустријске конопље. Њихов службеник је по доласку (пошто га је полиција позвала на имање) казао да овако нешто није виђено ни у земљама Латинске Америке, као и да је одмах видео по облику и мирису биљака да се ради о индијској , а не индустријској конопљи“, изјавио је Миленковић пред тужиоцем.

О том решењу, али као аргументу за одбрану Колувије, говорио је и министар полиције Братислав Гашић (директор БИА у моменту открића Јовањице) када је, лета ове године, јавно бранио оптужене у Народној Скупштини, а нападао и покушао да криминализује полицајце.

„Не заборавите једну ствар, газдинство ‘Јовањица’ је кренуло са узгојом органске хране. Не заборавите следећу ствар, они су више пута од МУП-а у том периоду тражили захтев да се изврши контрола на том газдинству, вредности марихуане, зато што су желели и тражили од Министарства пољопривреде узгој медицинске марихуане“, рекао је том приликом Гашић.

Кад Гашић ово говори он или манипулише јавношћу или не зна да у Србији није дозвољена производња медицинског канабиса. Уосталом, за контролу индустријске конопље за коју је Колувија добио дозволу око шест месеци уочи хапшења, био је надлежан МУП и то Служба за борбу против дрога. На челу те Службе годинама је начелник Радомир Поповић. Управо тог Радомира Поповића, убрзо пошто је постао министар полиције, Гашић је јавно одликовао. Остаје недоумица да ли је Поповић добио одликовање баш зато што није контролисао биљке на Јовањици, па сада одбрана Колувије то користи као аргумент на суду.

Иначе, Колувија је за разлику од свог другара Милића Арсенијевића биљке узгајао у подрумским лабораторијама и хангарима. А у предмету познатом као “Јовањица Два”, биљке и имање Јовањица чували су наоружани припадници Безбедносно информативне агенције, полиције и Војно обавештајне агенције који су оптужени да су били Колувијин “прстен заштите” и логистичка подршка у нарко бизнису.

Занимљиво је и да је Колувијин другар Арсенијевић из села Страгари у Шумадији од раније познат јавности. Он није хапшен. Међутим, о њему је 2020. убрзо пошто је започео узгој конопље на њиви, урадила телевизијски прилог новинарка из Крагујевца. А онда иста новинарка о истом јунаку и његовим невољама са производима од конопље и честим инспекцијским надзорима ради ТВ прилог и недавно, баш неколико месеци уочи његовог и Предраговог званичног познанства.

Игром случаја ни у овом делу не може да се спомене нека враголија са конопљом, а да не “процвета” помисао на министра полиције Гашића. Елем, новинарка која је радила прилоге о Милићу Арсенијевићу иста је она због које је својевремено Гашић смењен са позиције министра одбране пошто јој је упутио сексистичку изјаву да воли “новинарке које лако клекну”.

А Гашић је, на којој год функцији, и даље исти онај који је, према сведочењу инспектора Душана Митића, имао честу комуникацију са Колувијом док је “цветала марихуана”.

Само је небо граница – од “наркодилера” до месара

Као у песми чувеног рок бенда “Месар, тесар или клесар, ковач, тровач могао сам бити ја, било шта…” тако се и Предраг Колувија, јуна 2022. године, после послова са органском храном, угоститељством, грађевином, рачунарским програмирањем, а према оптужници и производњом дроге… опробао и као власник једне месаре на Врачару. Из непознатих разлога месару је, после само 15 дана, препустио другом власнику.

Према оптужници Колувија је волео да се представља као полицајац, али и шпијун Војно обавештајне агенције.

Ипак, једно је сигурно, Колувија од конопље не одустаје. За полицију и тужилаштво он је био власник највеће фабрике сканка и индијске конопље у Европи, а за своје браниоце, званичне и незваничне, он је пољопривредник – произвођач индустријске конопље и црквени добротвор.

На мрежи LinkedIn Колувија себе, између осталог, описује као “пионира у сектору конопље на Балкану” и даље наводи:

“Након политичких проблема због тога што сам превише испред времена и превише креативан, одлучио сам да искористим научене лекције да помогнем другима у остваривању њихових пословних идеја,“ стоји на Колувијином профилу на LinkedIn-у.

Да су против њега подигнуте две оптужнице за организовани криминал, а судски поступак за дрогу у току, Предраг је изоставио из своје биографије. Намеће се питање да ли “другима које подучава послу” Колувија описује и каквим се прогоном изборити са храбрим инспекторима за борбу против дрога када је уз тебе и здушно те јавно брани већи део државног врха и водећи људи МУП-а и тајних служби попут БИА и ВОА?

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Један коментар

 1. СВЕ СЕ КРИЈЕ ИЗА КУЛИСЕ?!

  Наши званићници раде јавно, а више иза кулисе, раде тајно, скривено, као глумци иза покретног зида на позорници, које публика не види, тј. онај који је иза кулиса. Пензије расту баснословно, а иза кулисе се дешава да за задњих десетак година просечне плате порасле 208%, а за то исто време иза кулисе просечне пензије су нарасле за читавих 150%. Када су напредњаци залегли на власт просечне пензије су износиле 60% просечне плате, а сада тај однос је 40%. Власт хвали пораст пензије, а иза кулиса пензионери јадују и гладују, њих око милион. Плате и пензије, кажу, никада нису биле веће, а иза кулисе 25% становништва гладује или је на ивици гладовања, то власт не види или неће да види.

  ♦ Добро је што наши млади одлазе из земље. Бар ће тамо да науче да раде.
  ♦ На телевизији опозиција не гостује. Увек позив јој стигне касније.
  ♦ Немамо довољно цвећа, али зато имамо цвећке и за извоз.
  ♦ По причи АВ, пензије су осетно повећане. Да, осетили смо на својој кожи.
  ♦ Не бојим се беснила. Нема пас за шта да ме уједе.
  ♦ Једино ми на свету имамо претензију на делу своје територије.
  ♦ Председник је заузет двадесетчетири сата дневно око Косова.Зато му касне остале теме?
  ♦ Бољи сам од америчког космонаута. Он је боравио сат времена на Месецу, а ја цео дан на Сунцу.
  ♦ Епитет за наше политичаре: што је тиква празнија то је безобразнија.
  ♦ Ако нам је прошлост неизвесна, тек каква ће нам бити будућност.
  ♦ Држава је у социјализму одумирала, а није одумрла. Сада ће одумрети од стида.
  ♦ Од свих наших аутопутева најјефтинији би био до ЕУ. Задовољава само једна трака.
  ♦ Народ је заиста заслужио да се број народних кухиња повећа.
  ♦ Немамо шансе да скоро достигнемо оно што нам је сада дато.
  ♦ И наша власт има краву музару. Музе пензионере до изнемоглости.
  ♦ Није моје да причам о порасту пензија, а једва састављам крај с крајем.
  ♦ Граде нам аутопутева пуних кривина. Па како да не скренемо.
  ♦ Кад Ангела Меркел оком, наш председник храбро скоком.
  ♦ Ако желите да видите умањену слику наше друштвене пропасти, купите телевизор мањег екрана.
  ♦ Жртве отимања пензија су идентификоване. О злочинцима ћемо касније.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!