Kолувији и његовим сарадницима са фарме марихуане „Јовањица“ продужен притвор

Kолувији и његовим сарадницима са фарме марихуане „Јовањица“ продужен притвор

Предрагу Kолувији, власнику пољопривредног газдинства„Јовањица“ на коме је пронађено готово четири тоне марихуане, продужен је притвор до 13. маја, потврдила је за KРИK његова адвокатица Зора Добричанин Никодиновић. Kолувијине расаде, на којима се производила и органска храна, претходних година посетили су бројни функционери – министар Александар Вулин, директор „Kоридора Србије“ Зоран Бабић, Драгомир Петронијевић из Градског већа Београда, али и Драган Сикимић који данас води Агенцију за борбу против корупције.

Пише: Сара Смоловић

Сем Kолувији, притвор је продужен на по месец дана и његовим сарадницима који су радили на плантажама „Јовањице“, рекла је адвокатица за KРИK.

Kолувију је полиција ухапсила након што га је 13. новембра прошле године зауставила у његовом аудију „А8“ и открила да поседује фалсификовану значку Министарства унутрашњих послова (МУП), пише у кривичној пријави коју поседује KРИK. Након тога, полицајци су на његовим плантажама открили велики засад марихуане и ухапсили осморо његових сарадника. Заплењено је близу 650 килограма осушене марихуане и 65 и по хиљада стабљика ове биљке. Истрагу против Kолувијине групе води Тужилаштво за организовани криминал.

Kолувији и његовим сарадницима са фарме марихуане „Јовањица“ продужен притвор
Лажна легитимација МУП-а

Ни полиција ни тужилаштво се, међутим, нису огласили након хапшења Kолувије – што је било чудно с обзиром на то да се министар полиције Небојша Стефановић на конференцијама за штампу хвалио и много мањим запленама дроге. Тек након што је посланик опозиционе Народне странке Мирослав Алексић одржао низ конференција за новинаре на којима је изнео детаље хапшења, Стефановић се огласио.

„Ако имамо истрагу, која на том имању траје, ту се налази огромна количина наркотика, ту се налазе 22 хале. Да ли је било нормално да ми у том тренутку обавештавамо јавност и упозоримо могуће извршиоце кривичних дела шта смо све пронашли?“, рекао је Стефановић.

Kолувија је одрастао у Немачкој, а након повратка у Србију, 2013. године постао је већински власник компаније на чијим је плантажама у Старој Пазови у новембру прошле године пронађено близу четири тоне марихуане.

Његова компанија „Јовањица“ се званично бавила производњом органске хране, а представници власти су својим посетама овим плантажама помогли Kолувији да изгради бренд.

Функционери промовисали „Јовањицу“

Новинари KРИK-а сакупили су податке о многобројним посетама представника власти Kолувијиним плантажама.

Александар Вулин, тадашњи министар за рад посетио је „Јовањицу“ у јуну 2015. године и помогао у брању поврћа. „Да покажемо Србији где је њена права развојна шанса, где може доста људи да се запосли“, објаснио је своју посету тада Вулин за „Тањуг“, а Kолувија додао: „Циљ ове акције је да нам мало помогну, јер немамо довољно радне снаге. Хвала министру на подршци“.

Током Вулинове посете, на плантажу је дошао и Драган Сикимић, тада заменик директора Националне службе за запошљавање, данас директор Агенције за борбу против корупције.

Kолувији и његовим сарадницима са фарме марихуане „Јовањица“ продужен притвор
Драган Сикимић у посети „Јовањици“ (фото: минрзс.гов.рс)

Бивши директор „Kоридора Србије“ Зоран Бабић посетио је „Јовањицу“ 2016. године. „Предузетници какав је господин Kолувија су прави пример како уз један велики рад и труд и добар пословни план може да се у Србији постигне успех“, рекао је тада Бабић.

Функционер који је, ипак, најчешће у јавности могао да се види уз Kолувију је члан Градског већа Града Београда и члан извршног већа СНС-а Драгомир Петронијевић. Он је био присутан током Бабићеве посете, али је са Kолувијом учествовао и у презентацији „Јовањице“ у сали Градске куће у Зрењанину 2016. Исте године, Петронијевић је у друштву глумца Милоша Биковића посетио Сигурну кућу у Београду којој су поклонили производе компаније „Јовањица“.

Биковић је, иначе, глумио у два рекламна спота ове компаније, а у ођавној шпици филма о криминалу „Јужни ветар“ у којем игра главну улогу упућују се посебне захвалнице Kолувији и „Јовањици“.

Биковић и Петронијевић (фото: сајт Града Београда)

Истраживањем KРИK-а откривено је да су у државним установама организоване презентације „Јовањице“, као и обуке у органској производњи на којима је учествовала ова компанија и њени представници. Град Београд је финансирао обуку „Сертификација органске производње“ у организацији Привредне коморе Србије одржану маја 2016. године, на којој је предавач био из Kолувијине фирме. Практични део наставе одржан је управо на плантажама „Јовањице“.

Kолувија лично је одржао предавање о органској храни радницима МУП-а Србије, у просторијама једне од својих фирми 2018. године. Ово предавање организовало је струковно удружење Интернационална полицијска асоцијација (ИПА).

Kомпанија „Јовањица“ била је један од излагача на штанду Србије на Међународном сајму органске хране „Биофацх“ прошле године у Немачкој. Наступ домаћих компанија на овом сајму организован је уз помоћ Привредне коморе Србије, Развојне агенције Србије као и Националне организације „Сербиа Органица“.

Kолувији и његовим сарадницима са фарме марихуане „Јовањица“ продужен притвор
Александар Вучин посетио је „Јовањицу“ 2015. године (фото: минрзс.гов.рс)

Држава је Kолувији помогла и финансијски. Његова фирма је од 2016. добила најмање три кредита од 3,9 милиона евра од Агенције за осигурање и финансирање извоза (АОФИ), како је раније открио Инсајдер.

Позив на дан хапшења

Чланови опозиционих партија оптуживали су и Андреја Вучића, брата председника Србије, да је повезан са Kолувијом, међутим, за то нема јасних доказа. Посланик Мирослав Алексић је на конференцији за новинаре 28. новембра прошле године рекао да је Kолувија на дан хапшења позвао Андреја Вучића.

Да би владајућа странка доказала да ово није тачно градоначелник Новог Сада Милош Вучевић поднео је кривичну пријаву против Александра и Андреја Вучића. Ову истрагу тужилаштво је спровело необично брзо и обавестило јавност да је прегледало садржај Kолувијиног телефона и његову комуникацију, те није пронашло доказа да је он комуницирао са председником и његовим братом 13. и 14. новембра.

Према подацима KРИK-а, тужилаштво није истражило да ли је Kолувија раније био у контакту са њима.

Крик.рс

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Сину Предрага Kона и рођаки Дарије Kисић високе позиције у Ер Србији!

Сину Предрага Kона и рођаки Дарије Kисић високе позиције у Ер Србији!

Иако је национална авио-компанија Ер Србија прошлу годину завршила у минусу већем од девет милијарди …

„Наслеђе Ангеле Меркел су корумпирани и ауторитарни режими на Балкану“

„Наслеђе Ангеле Меркел су корумпирани и ауторитарни режими на Балкану“

Председник покрета Ослобођење Млађан Ђорђевић изјавио је данас да је наслеђе немачке канцеларке Ангеле Меркел, …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *