Историја

Коминтерна и Тито: Верни пријатељи (Део 1)

У мају у бившој Југославији често се сећају маршала Тита. Рођен је 7. маја 1892. године у хрватском градићу Кумровцу, а умро у престоници Словеније, Љубљани, 4. маја 1980. године. Јосип Броз Тито активно је радио за Коминтерну и направио је изузетну каријеру захваљујући својим верним пријатељима из Загреба — Јосипу Копинићу и Ивану Стеви Крајачићу. Са њима се Тито упознао у Москви средином 30-их година. Тито — Копинић — Крајачић преживели су стаљинске ”чистке” и доказали своју верност Коминтерни. После тога ”пут навише” био је осигуран за дуг период.

Јосип Копинчић (1911-1997) добио је од Тита звање адмирала и низ година био директор бродоградилишта у Пули. Иван Стево Крајачић (1906-1986) Други светски рат завршио је у звању генерал-пуковника. Затим је седам година био министар унуташњих послова Хрватске. Од 1953. до 1967. године био је министар унутрашњих послова Хрватске и члан Централног Комитета Савеза комуниста Хрватске. 1952. године било му је дато звање Народног хероја Југославије.

Јосип Копинчић је 1937. године упознао будућег маршала Тита са лепом илегалком Гертом Хас — Словенком аустријског порекла. Имала је 23 године (Тито је тада имао већ пуних 45) и она је радила у обавештајном центру Коминтерне у Загребу којим је руковидио друг Копинчић (илегални надимак ”Ваздух”). Ваздух је координирао 8 земаља — Бугарску, Грчку, Немачку, Чехословачку, Мађарску, Аустрију, Швајцарску и Југославију.

После рата друг Копинчић је писао: ”Ништа нисам скривао од својих пријатеља, у то време била је посебна част радити за Коминтернту. Своју биографију за Коминтерну сам написао 1939. године и предао је Москви. Под аутобиографијом сам ставио потпис Стево Шпанац. Ми смо радили за Москву и слали у центар све потребне информације. Нисмо мислили да смо обавештајци који раде за СССР. Радећи за Коминтернту деловали смо у интересима наше земље. Центар су у то време посебно интересовала одступања од курса партије, сектанти међу југословенским комунистима, троцкисти и издајници. Коминтерна је била одлично информисана о томе шта се у ствари дешавало у ЦК КПЈ. Тито ми је виеш пута говорио о томе да Руси имају сопствену агентуру међу нашим комунистима, како у Југославији, тако и у иностранству”.

Париска филијала КПЈ у којој су радили југословенски кадрови везани за Коминтерну имала је посебан значај на Титово напредовање по партијској линији. Главно место окупљања југословенских другова била је париска књижара Хоризонт. У њој не само да је растурана илегална литаретура, већ су били припремани и кадрови за партију. Овим центром је такође руководио друг Копинић. У то време Герта Хас је често боравила у Паризу. Тамо се заљубила у Тита. Пошто је Хитлер окупирао Аустрију у Париз је преведено одељење ЦК КПЈ. У Француској југословенски другови су се бавили тиме што су преносили тајне информације из Москве шпанским републиканцима. Поред тога, у Паризу су анализирани сви обавештајни подаци са Балкана.

(Наставак следи)

Константин Качалин

Глас Русије

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!