М. Вукашиновић: Тито за живота смислио разбијање Југославије

М. Вукашиновић: Тито за живота смислио разбијање Југославије

5
(1)

Године 1971. на тајном састанку највиших представника САД, Немачке и Ватикана усвојен је споразум о разбијању СФРЈ у 11 тачака. Контраобавештајна служба о овом договору одмах је обавестила тадашњи југословенски државни врх и председника Тита, али тим поводом ништа није урађено – рекао је новинар и публициста Милорад Вукашиновић вечерас на трибини „Енигма југословенске кризе“у Културном центру Новог Сада.

– Често се чује да је југословенска криза започела 90-их година упоредо са формалним распадом Југославије, што је нетачно, јер криза је започела неколико деценија раније – нагласио је Вукашиновић.

Он је објаснио да је прва енигма, која се односи на југо-кризу, била везана за улогу савезника који су на основама ослободилачких ратова Србије од 1912. до 1918. године подржали стварање Југославије. Те велике силе су 60-их и 70-их година 20. века заједно са силама које су биле против стварања Југославије почеле здушно да раде на њеном разбијању.

О томе да су Американци имали у највишим врховима југо-власти информаторе, сведочи и податак да је у свом извештају Џон Кембел 1967. године прецизно описао стање у тадашњој Југославији: Југословена нема, а националистичка идеологија укључена је у сам врх КПЈ. Врло брзо после Кембеловог извештаја, почетком 70-их година, драстично се мењају међународне политичке околности – западне силе на челу са САД доносе одлуку о стратешком заокрету према СССР-у и укључењу Кине у тзв. светски привредни систем, што је допринело изолацији СССР-а и његовом економском слабљењу. То је променило и позицију Југославије.

Уместо да реагују по сазнању о тајном састанку САД, Немачке и Ватикана 1971. године, да коригују унутрашњу и спољну политику, Тито и његови најближи сарадници не само да организују МАСПОК у Хрватској него припремају разбијање Југославије и стварају претпоставке за настанак Устава из 1974. године.

О томе се, навео је Вукашиновић, дуго ћутало и мало знало све до објаве књиге Како су Срби изгубили век. Трагична судбина Срба у заједничкој држави(2016) некадашњег председника Председништва СФРЈ Борисава Јовића.

Књига садржи и транскрипте тајно снимљених разговора Тита и хрватског обавештајца и националисте проусташке оријентације Стеве Крајачића. У њиховом разговору све је недвосмислено: Тито се изјашњава као Хрват и говори Крајачићу да му је жеља да се после његове смрти Хрватска осамостали са српским територијама. У том разговору они своде Србију на Београдски пашалук.

ДВЕ ВРСТЕ ВЛАДАРА

Осврнувши се на карактер прве и друге Југославије и њених владалаца, предавач је нагласио да ту постоје огромне разлике.

– Они који су владали првом Југославијом, а мислим на династију Карађорђевић, а после убиства краља Александра на Стојадиновића и кнеза Павла, чак и у најтежим околностима настојали су да заштите интегритет и територијални суверенитет Југославије. Насупрот њима, однос руководства друге Југославије и Тита био је супротан: радили су све што је у њиховој моћи на штету српског народа како би изнутра, заједно са великим силама, разбили државу – навео је Вукашиновић.

Насловна фотографија: Прес служба КЦНС

Извор Вечерње новости, 24. јул 2019.

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Лутовац: Вучић упорно покушава да разбије Демократску странку

Лутовац: Вучић упорно покушава да разбије Демократску странку

5 (1) Председник Демократске странке Зоран Лутовац изјавио је да ДС има велику одговорност у …

Како су усташе из "Вражије дивизије" по Титовом налогу ослобађале Србију од Срба

Како су усташе из „Вражије дивизије“ по Титовом налогу ослобађале Србију од Срба

4.4 (7) У ОСЛОБАЂАЊУ Србије од ње саме, у јесен 1944, учествовале су и дојучерашње …

7 Коментара

 1. Доктор са Чубуре

  Југославија је за Србе била грешка. Уместо прављења јединствене Србије од свих територија на којима су Срби живели, пристали смо на стварање земље у којој су Срби грађани нижег реда. За то су заслужни пре свега Срби, па тек онда Карађорђевићи. Иза сваљивања кривице било на краља, било на Тита је намера да останемо глупи и незрели довека. Да се извичемо фуј Тито, уа Тито или уа краљ, види шта нам је урадио… и ништа из свега да не научимо. Јер Боже мој, Тито 8или краљ) је ђубре, а ми смо дивни, мудри и храбри. Такви несазрели и недоучени дочекујемо и овај последњи режим. И поново иста прича – уа Вучић, те овакав је, те онакав је, види шта нам ради… Историја нам се упорно понавља као дан мрмота јер се већина упорно врти у зачараном кругу ниских страсти, мржње и јефтиног политиканства предвођеног лажним патриотизмом. Не знам да ли ће нас бити довољно за још један круг.

  • Докторе који су то Срби а који су то Карађорђевићи?

   • Доктор са Чубуре

    Питање вам је сасвим на месту. Хтео сам да скратим коментар, па испао нејасан. У сваком народу се као концентрат размишљања, жеља, циљева, страхова и ко зна чега још еманира особа која из свега тога произађе. Народи стварају своје руководство, а не обрнуто. Зато сам раздвојио те две фазе, Србе и Карађорђевиће.

    • Доктор са Чубуре

     Срби су машина, а Карађорђевићи, Ракковићи, Милошевићи, Ђинђићи, Коштунице, Тадићи, Вучићи су производ. Када нам се не свиди производ ми га напљујемо и тиме аболирамо машину која ће ако не уследи поправка наставити са производњом шкарта. Форсирањем пљувања по производу, неко смишљено скреће пажњу са поправке машине и историја нам се врти у круг.

    • To je dobro poznato!Izuzev za komuniste,koji to neće nikada da prihvati!Ali je dobro što to iznosi bivši okoreli komunistički kadar Bora Jović!I šta sada?Hoće li Bora kao i ostali komunisti iz tog doba iċi u crkvu na pokajanje!Naravno da neće,jer je svoju veru odavno odbacio!Iskreno reći,iza svega stoji naš podanički mentalitet,nasleđen iz doba Turaka!Nažalost!

 2. Ma, dajte, molim vas, koji tito!? Kakav tito!? Jedna neobrazovana prostacina i bitanga, kukavica i hohstapler, kao i cuveni lenjin, djubre i nistarija, iskopali su ih kad su se poklopile prilike, platili, prethodno obucili i postavili na odgovarajuca mesta da odrade naredjenja. Taj vas tito nije bio hrvat, ko zna odakle je dovucen, teren su pripremali kolonisti, oni koji su drzali nepostojecu Jugoslaviju onoliko koliko im je odgovaralo, sve vreme pripremajuci teren za konacni obracun sa „varvarima i divljacima“ kojima su cak i istoriju promenili, napisali svoju, germansku i anglosaksonsku verziju, i uvalili nam u skole kao „pravu“. Taj njihov proizvod koga su ovde zvali tito je dobijao pare i mogucnost da ovde dozivotno izigrava faraona jer je sve vreme sprovodio u delo planove svojih vlasnika. Kakvi Karadjordjevic, kakvi bakraci, sve je to ista strana medalje, povezana po svetu kao pantljicara.
  Narod se nece probuditi, bude se samo pojedinci, tako je oduvek, jos je Buda to znao, ne mozes da probudis nekoga ko to ne zeli, uljuljkan u materijalno, dok bleji u tv u najgore djubre i debelo placa za to, a nema pare za hleb.
  Naravno da treba skloniti ovog nemustog, primitivnog, sadistickog divljaka i manijaka koga su platili i doveli na to mesto upravo iz tih razloga, jer je najgori proizvod ovog doba, ali pravi vlasnici su oni koji nas drze u saci decenijama. Samo, da nema ovakvog sljama, ludaka, manijaka, pedera, pederusa, gmo mutant nakaza i drolja koj se prodaje ne bi ni ovi mogli tako da divljaju po nasoj zemlji. I svakako da treba prvo sve njih ocistiti, pa isterati kolonizatore iz zemlje i ocistiti sve od njihovog uticaja.
  A ko ce to da ucini kad je probudjenih, svesnih i sposobnih toliko malo da je zbog toga ceo svet u sakama najgoreg otpada na planeti.

 3. Tačno Baby!Kod nas su na vlasti i dalje naslednici starih komunista!To odgovorno tvrdim!Pogledajte,danas su na državnim jaslama pretežnozaposlena deca bivših komunista!Početkom 90.tih i moja malenkost je pokušala da da neki doprinos slomu komunizma,učlanivši se u ds!Ali nas iskreno željnih promena,potisli su bivši komunistički kadrovi,preuzevši celu stranku!To vam je prava istina o žutima!I naravno,izašao sam iz stranke,poput mnogih iskrenih antikomunista!Kod nas,prava,iskrena opozicija,još nije dobila izbore!

Leave a Review

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend