Коњи поново јуре Ресавом

Коњи поново јуре Ресавом

0
(0)

НИ снежне пахуље које су провејавале ни хладан дан нису спречили заљубљенике коња да се јуче провозају својим фијакерима или пројашу на коњима кроз Свилајнац у част Светог Тодора, заштитника коња и коњара. Улицама је продефиловало четрдесетак коња, а било би их педесетак да представници „Љубичевских игара“ нису изостали због пеха на камиону.

– Пре петнаестак година мислили смо да ће коњарство да замре и да ћемо ове племените животиње моћи да видимо само у етно-парковима, да не кажем у зоолошким вртовима. Онда је нас неколико купило коње, одлазило на такмичења и повремено парадирали градом. Пре осам година, када је манифестација почела, постојале су само две запреге, што значи да је коњарство у овој општини у успону – рекао је један од организатора испред општинског Коњичког клуба Владан Рајковић.

У општини сада има стотинак коња, а радује чињеница да је међу коњарима све више младих. Један од њих је Марко Радосављевић (16), који у својој стаји има 20 коња, који служе само за такмичења.

Бобан Петровић пак има само Лорда, кога искључиво показује на ревијалним скуповима, а он на њему ужива на рекреативном и препонском јахању. Бобан га је купио пре три године, али не планира да купује још неког, јер с коњима мора много да се ради.

– Коњарство је начин живота и тражи много одрицања. Морао бих, на пример, да се одрекнем кауча, а како сам ја средовечан човек, више волим да легнем и тако гледам телевизијски програм. Да би коњ био у доброј кондицији, како због здравља, тако и због изгледа, треба да се јаше бар пет пута недељно. Ето, сад ми је пао шећер и покушавам преко Лорда да добијем неку бомбону за себе – нашалио се Петровић.

Коњи поново јуре Ресавом

Најмлађа учесница Анђела Јевремовић је предводила једину женску екипу, провозавши своје другарице у фијакеру.

Коњи поново јуре Ресавом

ПАНСИОН

Владан Рајковић био је радостан што је велики број његових суграђана дошао да прати манифестацију иако је време било лоше.

– Циљ нам је да омасовимо коњарство у општини. Зато смо обновили ову манифестацију, која је слична некадашњем џилиту, када су коњи парадирали од Свилајнца до Кушиљева – изјавио је Рајковић, и додао да ће општина ускоро почети изградњу пансиона за коње како би они који немају простор за њихово чување могли да га изнајме.

Зорица Глигоријевић, Новости.рс

фото: З. Глигоријевић

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend