У Цветкама код Краљева: Коњи баш све разумеју

У Цветкама код Краљева: Коњи баш све разумеју

Из године у годину, такмичење вучних коња у извлачењу балвана, такозвана Штрапаријада у Цветкама код Краљева, све је популарнија. Без бича и штапа, а понекад и без самог власника, коњи на задатој рути вуку тешку обловину. А, у питомо поморавско село њихови власници, заљубљеници у ове популарне животиње доводе их из целе Србије. Неки намеравају да догодине припитоме и дивље коње са Столова.

Ове године, тачније минулог викенда, на падинама Котленика, недалеко од Краљева окупили су се пети пут. На популарној Штрапаријади, по врелом дану и готово тропској температури, учествовало је чак 65 коња тридесетпеторице власника.

– Ове године имали смо највише учесника. Дошли су власници коња из Лознице, Руме, Сјенице, Новог Пазара, Лучана, Пожеге, Златибора, Горњег Милановца, Чачка и Краљева, уз присуство неколико стотина посматрача. Такмичење се одвијало у четири категорије “лаки самац”, “тешки самац”, “лаки пар” и “тешки пар” – каже један од организатора Гордан Протић.

По речима учесника манифестације која подстиче љубав према коњима и њихов узгој, да би се коњи дресирали за извлачење балвана потребно је много труда и пажње према овим племенитим животињама.

А, осим брзине извлачења балвана, на Штрапаријади се оцењује и понашање и коња, као и његовог власника у импровизованој арени. То је на делу демонстрирао Драгољуб Стругарчевић из Горњег Милановца, који је у духу фер-плеја пустио свог коња да сам извуче балван до циља.

– Годинама радим са коњима и одлично се разумемо. На овом такмичењу забрањено је било какво бичевање животиње. Коњ се подстиче само речима – каже Стругарчевић. – Племенита је то животиња и веома паметна. Само јој треба пружити пуно љубави и разумевања и пратиће вас где год да кренете.

ПОБЕДНИЦИ

ПРВО место у категорији “лаки самац” освојило је грло Малиша, власника Алмира Муратовића из Сјенице, док је у категорији “тешки самац” победник коњ Соко чији је власник Џафар Чаркадић из Кладнице код Сјенице. У категорији “лаки парови” победила су грла Петко и Бећар, чији су власници Лозничани Маринко Ђукић и Зоран Којић, док су у категорији “тешки парови”, такође најбољи били Ђукићеви коњи Петко и Делија.

 

Г. Ћировић, Новости

Фото Г. Шљивић

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

На планинском масиву Столови: Крдо које воли слободу

На планинском масиву Столови: Крдо које воли слободу

ПЛАНИНСКИ масив Столови, који се са јужне стране издиже повише Краљева, манастира Жиче, Матарушке Бање, …

Горњи Стрижевац: Oбнaвљajу стaри oбичaj jaхaњa кoњa у сусрeт прoлeћу (фото, видео)

Горњи Стрижевац: Oбнaвљajу стaри oбичaj jaхaњa кoњa у сусрeт прoлeћу (фото, видео)

У бaбушничкoм плaнинскoм сeлу Гoрњи Стрижeвaц дaнaс je oдржaнa трaдициoнaлнa мaнифeстaциja jaхaњa нeoсeдлaних кoњa, кojoм …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *