Економија

Кори, пита те газда када ће ти спискови вишкова у јавном сектору?

БЕОГРАД – Очекујемо да ће влада до краја јуна дефинисати циљ за 2016. када је реч о броју запослених у јавном сектору, односно колико ће људи у овој години остати без посла, изјавио је данас шеф Канцеларије Светске банке у Београду Тони Верхеијен.

Он је, у изјави новинарима, подсетио да се влада обавезала да смањи број запослених за 14.500 до краја децембра 2015.

“То је потврђено и чекамо резултате, а нови циље за 2016. требало би да буде договорен кад влада буде формирана”, рекао је Верхеијен.

Број запослених у јавном сектору који ће ове године остати без посла зависиће од анализа које Светска банка и Влада Србије тренутно спроводе, а обухватају и здравство, образовање и сектор социјалне заштите.

“Ако број позиција које би требало да се смањи не сретне фискални циљ који је договорен са ММФ-ом, онда би требало да влада нађе неки други начин да уштеди. О томе се још разговара и о циљевима за 2017”, објаснио је он и навео да Светска банка очекујемо да ће влада бити посвећена том циљу и да ће поставити циљ у контексту Закона о максималном броју запослених у јавном сектору до краја јуна.

Верхеијен је навео да није реч о фиксном броју је неко одредио, већ ће се то дефинисати на основу анализа.

“Тражимо равнотежу како би добили јавне услуге које су ефективне и да Србија има капацитет да се прикључи ЕУ и да постигне фискални таргет и то је комплексна једначина”, рекао је он.

Упитан зашто влада касни с овом мером, одговара да није реч о кашњењу, већ је компликован је процес.

“Није лако оценити шта у школи, здравственој или социјалној установи недостаје, где је мањак а где вишак. Морало би да се види шта је однос учитеља и особља који то нису, медицинског и немедицинског особља и који је прави микс. Није да влада касни, него желимо ово да урадимо како ваља”, рекао је Верјеијен.

Он је констатовао да нема много вишкова када је реч о немедоицинском особљу, па ће предлог бити да се смањи број немедицинског.

“Ако гледамо институције централне владе, предлажемо да се укину одељења, пре него појединци унутар одељења. Тренутно неке функције обавља пет различитих министарстава уместо да то ради једно”, рекао је он додајући да то не треба да се ради на политичкој основи.

Верхеијен је објаснио да у овај програм нису укључена јавна предузећа, она имају посебне програме базиране на стратегији владе.

“За Србијагас је план консолидације одобрен ове године, за ЕПС у јуну прошле године, за Железнице на лето прошле године. На основу рокова које је влада одредила подржавамо процесе”, рекао је он.

Танјуг

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!