Андреа Лорецо Капусела

Корумпирани и криминализивани ЕУЛЕКС ће бити затворен најкасније у јуну 2016. године

0
(0)

ЕУЛЕКС ће бити затворен најкасније у јуну 2016. године. Ова међународна мисија се не може реструктуирати и кренути из почетка

Афера која је избила могла би убрзати крај ЕУЛЕКС-а. Они су годинама на Косову и безмало нису ништа урадили. Криминал је већи него раније, корупција је свеприсутна, а страни тужиоци и судије сада су упрљани – каже у разговору за „Дневни аваз“ Андреа Лорецо Капусела.

 Андреа Лорецо Капусела
Андреа Лорецо Капусела

kapusela

Он је четири године радио на Косову у представништву ОХР-а у тој српској покрајини, Међународној координационој организацији (ИЦО). Био је задужен за финансије и заступао је Агенцију за приватизацију у име Међународне заједнице. Управо му је та позиција омогућила да детаљно сагледа јавашлук, нерад и непрофесионалност особља ЕУЛЕКС-а.

Капусела наводи да је барем 10 случајева корупције и криминала у процесима приватизације проследио ЕУЛЕКС-у.

“Све сам детаљно документовао, објаснио и још истакао да стојим на располагању да пружим додатне и нове доказе. У два или три случаја су ми одговорили и захвалили ми, а једном су, чак, питали за даљње доказе које сам им послао. И више се никад нису јавили. Од тога шта су покренули на основу мојих информација, све се завршило неславно. На мети истражитеља били су другоразредни играчи, а не налогодавци”, каже Капусела.

Упитан да наведе један предмет који је послао ЕУЛЕКС-у, он наводи случај градње аутопута за Албанију.

“Тај пројект је коштао целих 25 посто тзв. БДП-а окупираног Косова и Метохије. Знате ли колико је то пара? Са 25 посто БДП-а Италија би могла извршити колонизацију Месеца. Али, ЕУЛЕКС је траљаво водио и тај случај”, истиче он.

Он сматра да су два кључна проблема у раду те мисије – неспособност и незаинтереованост.

Пропусти Брисела

Капусела истиче да Брисел није надгледао рад мисије која је до сада „појела“ преко милијарду евра и да је све било препуштено шефу ЕУЛЕКС-а.

“Будући да Брисел није тражио резултат, није захтевао ни да се процесуирају ‘крупне рибе’, људи на терену су се опустили. Неки су се повезали са „моћницима“ на Косову и – тако је почео крај”, сведочиКапусела.

Рател је очајно радио

Он се осврнуо и на рад Џонатана Ратела. Шеф Специјалног тужилаштва ЕУЛЕКС-а је катастрофално реализовао случај трговине органима.

Џонатан Рател, друго име за монтиране случајеве, криминал, корупцију, непрофесионализам...
Џонатан Рател, друго име за монтиране случајеве, криминал, корупцију, непрофесионализам…

“Рател је годинама радио на том предмету. Све је добио од косовске полиције и Мисије УН-а (УНМИК). Он је, међутим, радио на овом предмету веома дуго. И знате шта је на крају било? Осуђени су лекари које је косовска полиција ухватила у тренутку када су некоме одстрањивали орган. Они који су организовли све, развили бизнис набавке и продаје органа од Кине и Русије до Израела и Америке, и данас су на слободи и угледни су и утицајни грађани тзв. Косова”, тврди Капусела.

Припремиле: КМ Новине

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Мирослав Ивановић: Очигледно да постоји заинтересованост да се Оливерово убиство не реши (видео)

5 (1) Мирослав Ивановић, брат Оливера, каже да је оптужница на Косову враћена на дораду …

Вучићу, ево стигла ти најновија понуда од ЕУ, на чело да је натакнеш!

5 (9) Председник Србије Александар Вучић рекао је да се нада да ће ЕУ разумети …

2 Коментара

  1. teraj stoku napolje kome oni da dele pravdu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend