fbpx

Крушевац: Деца на мети паса луталица

0
(0)

КРУШЕВАЦ – Деца у овдашњим обдаништима постала су стална мета паса луталица, који се у чопорима скупљају у близини предшколских установа. Већ по традицији, нажалост, мета су махом малишани из вртића “Наша радост”, код Бувље пијаце, где су прошлог лета коњи из оближње ромске махале “Марко Орловић” прескакали разваљене ограде дворишта, док су васпитачице покушавале да заштите децу…

– По нашем позиву, шинтери су више пута долазили, али је проблем што што је обданиште с једне стране, према дивљем насељу, сасвим отворено, јер одатле људи скидају металне ограде и препродају их као секундарне сировине. Зато се животиње слободно шетају – кажу огорчени родитељи деце која иду у вртић “Наша радост”, који иначе прихвата више од 200 малишана.

С обзиром на то да су се Крушевљани за помоћ обраћали и Комуналној полицији, начелник ове градске службе, Јовица Весић, указује на то да овај проблем не угрожава само здравље деце већ и градски буџет – с обзиром на милионске одштете које “отичу” из локалне касе.

– Чим добијемо пријаву грађана, обавештавамо Зоохигијенску службу, која даље реагује. Нажалост, неретко региструјемо и случајеве напада паса који имају власнике – прецизира Весић.

Иако из Зоохигијенске службе поручују како редовно хватају псе луталице, ничијих љубимаца има у безмало свим градским вртићима…

БИЛАНС 

УДРУЖЕЊЕ “ОРПАК”, које је до сада збринуло више од 8.000 животиња, редовно позива на бесплатне стерилизације власничких паса и мачака, а у Градском прихватилишту (на слици) тренутно има више од стотину напуштених паса и за наредну годину планирано је проширење капацитета.

– Пре подне је стање још и подношљиво, јер о деци брину васпитачице, али проблем настаје када деца оду и радно време вртића се заврши, а двориште је пуно малишана из нашег комшилука. Тада пси највише кидишу – каже Марија Чичић из Нове Балшићеве улице, у којој је смештен вртић “Колибри”, са капацитетом за 150 најмлађих Крушевљана.

ОДШТЕТЕ (НИ)СУ ПРОБЛЕМ

ТОКОМ последњих шест година, Крушевљанима је из градског буџета исплаћено милион и по динара на име надокнада за уједе паса луталица. По недавно објављеним информацијама, покренуто је чак 46 парница, а из ЈКП – у оквиру којег ради и Зоохигијенска служба – наводе да град на Расини знатно мање од других локалних самоуправа плаћа цех због паса без власника.

– У неким случајевима, грађани су као надокнаду добијали мањи износ од адвокатских трошкова – каже Мирослав Живановић, јавни правобранилац, додајући да се одштете крећу углавном од 30.000 до 50.000 динара, а све чешћа су и вансудска поравнања.

 

Новости

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Ово нећете видети на режимским медијима! Протест против обавезне вакцинације (видео)

4.6 (35) У Београду је јуче одржан протест против обавезне вакцинације. То је ово године …

Вучићева мафија крши Устав Србије и уводи обавезно вакцинисање: Kажњаваће родитеље, одузимати им децу, све због зараде

4.6 (70) Александар Вучић је искористио пандемију да прекрши Устав, легализује диктатуру, погази људска права, …

Један коментар

  1. a, zašto naslov teksta nije "Posledice neodgovornog vlasništva – napušteni psi traže hranu u dvorištima vrtića" Čemu ovo demonizovanje pasa, koji na ulice Kruševca ne padaju sa Marsa, već su potomci nesterilisanih vlasničkih pasa?! Šta mislite, koliko kuja se ošteni dva puta godišnje po dvorištima u Kruševcu i okolini? I koliko štenaca završi bačeno u kutijama, po kontejnerima, pijacama, ispred škola i vrtića, koliko njih ubace u školska dvorišta? I posle "Deca na meti pasa…" Kako vas nije sramota?! Pozovite na rešenje problema, a ne na linč nedužnih životinja. Apelujte na svest ljudi (da opomeni, ako treba i prijave komšiju koji izbacuje okot svojih pasa…), a ne na nasilje prema životinjama.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *